A magnézium csökkenti a stroke esélyét

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy új, svéd kutatás szerint, a dohányzó férfiak mintegy 15 százalékkal csökkenthetik a stroke kialakulásának esélyét, ha magas magnéziumtartalmú ételeket fogyasztanak. A legszembetűnőbb hatást a 60 év alatti férfiaknál tapasztalták.

Magnéziumtartalmú ételek
  • 1 csésze főtt spenót: 157 mg
  • Közepes méretű, héjában sült krumpli: 55 mg
  • Közepes méretű banán: 34 mg- 0.5 kg teljes kiőrlésű búzakorpa: 134 mg
  • 1 csésze fekete bab: 120 mg
  • 1 csésze brokkoli: 22 mg

A kutatásban mintegy 26 566 olyan 50 és 69 év közötti férfi vett részt átlagosan 13 és fél éven keresztül, akik naponta több mint öt cigarettát szívtak.

Azoknál a férfiaknál, akik naponta legalább 589 mg magnéziumot juttattak a szervezetükbe, jelentősen csökkent az isémiás eredetű stroke kialakulásának kockázata, azokhoz képest, akik csak az átlagos napi 373 mg-t - számolt be a közelmúltban a MedHeadlines.com egészségügyi portál.

A stroke lehet isémiás eredetű, amit a véráram hiánya (érelzáródás) okoz, illetve vérzéses jellegű. A kutatók azt tapasztalták, hogy a magnézium-bevitel növekedése nem volt befolyással a vérzéses stroke előfordulására.

Kapcsolódó cikkek

Ezen kívül a magnézium-bevitel a vérnyomást is csökkenti, ezáltal befolyásolja a koleszterinkoncentrációt is, és segít a szervezetnek, hogy a glükózt energiává alakítsa. Ezen mechanizmusok mindegyike csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az ásványi anyagokban gazdag táplálkozás egészségünkre gyakorolt hatásával. A magnéziumban gazdag ételek nemcsak a fekete babot és teljes kiőrlésű magvakat tartalmazzák.

Természetesen az a legjobb, ha leszokik a dohányzásról, ám ha ez mégsem sikerül, vegye figyelembe a fenti kutatás eredményeit és növelje étrendjében a magnézium-bevitelt!

(WEBBeteg - Cs.K., fordító; Lektorálta: Dr. Jóna Angelika)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.