• Szélütés: a hőséghullám is rizikófaktor

    Szerző:
    WEBBeteg

    A sikeres prevenciónak köszönhetően az elmúlt 3 évtizedben Magyarországon kevesebb mint felére csökkent a szélütésben elhunytak száma. Az akut stroke ellátásban 2009-ben célként kitűzött évi 2000 vérrögoldást a szakmai erőfeszítéseknek és a sikeres laikus felvilágosító kampánynak köszönhetően 6 év alatt sikerült túlszárnyalni. Annak ellenére, hogy az eredmények kecsegtetőek, a stroke fenyegetése továbbra sem csökken, így a folyamatos tájékoztatás jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

    A rák és a szívbetegségek után a szélütés a harmadik leggyakrabban halállal végződő betegség. Európában éves viszonylatban 1.4 millió halálesetet regisztráltak, míg hazánkban 180-200 ezren élnek a betegség árnyékában. Évente 40-50 ezer új beteg kerül stroke diagnózissal felvételre. A szélütés nemcsak  az időseket, hanem egyre több fiatalt is érint. A betegek egyharmada teljesen felépül, egyharmada többé-kevésbé egész életében másokra lesz utalva, míg egyharmadát egy éven belül elveszítjük.

    Minden perc számít, hívjuk azonnal a mentőket!

    Ne késlekedj - hívd a 104-et!

    Ha hozzátartozója, vagy ismerőse furcsán mosolyog, nem tudja felemelni egyik karját vízszintesig, vagy arra sem képes, hogy megismételjen egy egyszerű mondatot, akkor azonnal értesíteni kell a mentőszolgálatot. A Stroke – Ne késlekedj kampány keretében évek óta töretlenül tart a lakosság tájékoztatása, a társadalmi célú kezdeményezés idén is folytatódik. Ne késlekedj - hívd a 104-et!

    A betegség esetében nagyon fontos a gyorsaság, hiszen minden perc számít. Az elmúlt években észrevehető, hogy  egyre többen tárcsázzák a 104-et, amikor a szélütés tüneteit - hirtelen beszédzavar, egyensúlyvesztés, féloldali végtagbénulás, zsibbadás, arcaszimmetria - észlelik. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nem  szabad várni a háziorvosra, vagy bízni abban, hogy másnapra kialusszák a betegséget. Ilyenkor nem a körzeti orvost vagy egy családtagot kell hívni, hanem azonnal a mentőket, akik azonnal a speciális stroke-centrumba szállítják a beteget, ahol azonnal megtörténnek a szükséges beavatkozások. Mindössze 4.5 óra áll rendelkezésre, hogy a beteg megkapja az életmentő  vérrögoldó kezelést, amellyel nemcsak a túlélés esélye növelhető, hanem elkerülhető a maradandó agykárosodás is. Nagyon fontos tudni, hogy a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak, és viszonylag hirtelen jelentkeznek. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és akár végleges bénulássá is súlyosbodhatnak. A reggeli vagy délelőtti órákban fellépő stroke felismerése leginkább a közelben tartózkodókra hárul, hiszen maga a beteg nem feltétlenül érzékeli pontosan, hogy mi történik vagy történt vele - mondta Dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke.

    Hirdetések

    Hogyan ismerjük fel a stroke tüneteit?

    A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

    Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható az egyezményes segélyhívó szám: a 112. A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

    Ha azt sejtjük, hogy a környezetünkben valaki szélütést kapott, végezzük el a következő gyakorlatokat: kérjük meg az illetőt, hogy mosolyogjon vagy öltse ki a nyelvét, majd beszéltessük, tegyünk fel egyszerű kérdést, és végezetül kérjük meg, hogy emelje fel mindkét karját. Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége támad, haladéktalanul hívjuk a mentőket, esélyt adva a túlélésre. A hét elején háromszor annyi a stroke miatti kórházi felvételek száma hazánkban, mint a hétvégén. A szélütés tekintetében kiemelten veszélyeztetettnek számítanak a cukorbetegségben, a magas vérnyomásban, az érelmeszesedésben, valamint a szívritmuszavarban szenvedő betegek. Rájuk különösen oda kell figyelni főleg a nyári kánikula idején, hiszen a hőséghullám megviseli a szervezetüket.

    További rizikófaktorok

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A stroke és tünetei

    Ugyanakkor a stroke kialakulásának kockázatát növeli a magas vérnyomás, cukorbetegség, a túlsúly, illetve a dohányzás, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. A szív- és érrendszeri betegségek tovább fokozzák az agyi érkatasztrófa kockázatát, melyek közül a pitvarfibrillációt - pitvarremegést - kell megemlíteni. A felnőttek körében ez a betegség  a leggyakoribb szívritmuszavar. Ma Magyarországon megközelítőleg 130-150 ezer embert érint. Feltehetően azonban ennek kétszerese is lehet azon betegek száma, akiket eddig még nem diagnosztizáltak. Ez úgy fordulhat elő, hogy ez  jellemzően az a betegség, amely nem feltétlenül okoz látványos tüneteket, és így nehezen felismerhető.

    Statisztikai adatok

    Statisztikai előrejelzések szerint az EU-ban a pitvarfibrilláló betegek száma 2050-re mintegy 2,5-szeresére nőhet, éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra és másokra, minimalizáljuk a kockázati tényezőket és vegyük észre a figyelmeztető jeleket. Ha valaki pitvarfibrillációban szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy szélütés érje.

    A statisztikai adatok is bizonyítják, hogy a sikeres megelőzésnek köszönhetően az elmúlt 3 évtizedben Magyarországon  kevesebb mint felére csökkent a stroke halálozás. Ugyanakkor az akut ellátásban folyamatosan nőtt a vérrögoldások száma, míg 2009-ben mindössze 710, addig 2014-ben 1786, a múlt esztendőben már 2042 vérrögoldást végeztek, ez közel 14 százalékos emelkedést jelent. 2009-ben stratégiai célként kitűzött évi 2000 trombolízist a szakmai erőfeszítéseknek és a sikeres eddigi kampányoknak köszönhetően is 6 év alatt sikerült elérni, sőt túl is szárnyalni. A növekedés az ország szinte minden régiójára jellemző - hangsúlyozta a professzor.

    Az adatok tehát egyértelműen azt mutatják, hogy érdemes volt dolgozni, a hazai stroke ellátás fejlődése jó úton jár, látványosak és egyértelműek az eredmények, további fejlődést várnak a következő években is – tette hozzá.

    Stroke - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az elmúlt években útjára indított „Stroke - Ne késlekedj” elnevezésű kampány elsősorban a szélütés tüneteire, a „hezitációs” idő csökkentésére, az azonnali mentőhívás jelentőségére és a pitvarfibrilláció felismerésére hívta fel a lakosság figyelmét, míg az idei „Együtt a stroke ellen 2016-2020”  ezen üzenetek mellett a megelőzésre, a rizikófaktorok kezelésére fókuszál. A programhoz az OMSZ és a  kormányzati szervek mellett az idei esztendőben a Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Diabetes Társaság, valamint Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramja is csatlakozott. A lakosság felé szóló kommunikáció fő célja a lakosság egészségi állapotának javítása, az egészségesen és munkaképesen eltöltött életévek számának növelése, hozzájárulás a munkavállaló korúak munkaerőpiaci aktivitásának növeléséhez és a fenntartható fejlődéshez.

    Bizonyított, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentős része korai felismerés esetén jól gyógyítható, az akut esetek azonnali ellátás esetén jelentős arányban jól kezelhetők.

    Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel azokat, hogy egy lehetséges szélütés esetén segíteni tudjon embertársain, ugyanakkor tartsák karban rizikófaktoraikat, kezeltessék magas vérnyomásukat, cukorbetegségüket és pitvarfibrillációjukat, intsenek búcsút a dohányzásnak. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi "érkezését".

    (Diamond Agency)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    A horkolás növeli a stroke kockázatát

    A stroke legtöbbször az alvás idején és az ébredést követő órákban alakul ki. Számos adat utal arra, hogy az alvási apnoe fennállása szerepet játszik a stroke kialakulásában.

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

    Milyen tényezők növelik a szívinfarktus kockázatát?

    Az érbetegségek (érelmeszesedés, koszorúér-betegségek) rizikófaktorai a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is növelik. Vannak olyan tényezők, amelyek nem befolyásolhatók, ilyen az életkor és a betegség(ek)re való hajlam. A kockázati tényezők közül azonban néhány kordában tartható vagy akár ki is iktatható egészséges életmóddal, életmódváltással.

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben csökkenthető.

    A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

    Egy új brit tanulmány eredménye szerint az elhúzódó munkavégzés nemcsak kimerítő, hanem egy gyakori és potenciálisan veszélyes betegség kockázatát is növeli.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások