• Szívvel a stroke ellen - Kegyetlen versenyfutás az idővel

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hazánkban 40-50 ezer ember kap évente stroke-t, emiatt 10 percenként kerül egy beteg kórházba, s ami még ennél is sokkolóbb, hogy a szélütés következményeként itthon minden félórában meghal egy ember.

    Ezen a szomorú statisztikán szeretne változtatni az útjára indított „Szívvel a stroke ellen” kampány, amely ráirányítja a figyelmet a stroke és a pitvarfibrilláció tüneteinek felismerésére, az időablak jelentőségére. Az ismeretterjesztő programsorozat további célkitűzése, hogy a lakosság figyelmét felhívja a megelőzésre, hiszen nem csupán a belőle fakadó stroke, de maga a szívritmuszavar is megszüntethető. 

    Ismerjük fel a pitvarfibrillációt!

    Az előző 'Ne késlekedj' elnevezésű kampány elsősorban a stroke tüneteire, a hezitációs idő csökkentésére, és az azonnali mentőhívás jelentőségére hívta fel a lakosság figyelmét, míg az idei e mellett a pitvarfibrilláció felismerésére, kezelésére helyezi a hangsúlyt, hiszen nagyon kevesen tudják, hogy aki ebben a betegségben szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta.

    A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában, éves viszonylatban 1.4 millió halálesetet regisztráltak. Hazánkban 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában, évente mintegy 40-50 ezer ember kerül a stroke központokba, ebből 15 ezren halnak meg szélütés következtében- ismertette az aggasztó számokat Prof. Dr. Bereczki Dániel a Magyar Stroke Társaság /MST/ elnöke.

    A stroke nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is, ugyanakkor a férfiakat öt évvel hamarabb üti meg a guta, mint a nőket.

    A statisztikai adatok szerint a szélütést túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved. 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka pedig depresszióval küzd.

    Amint az MSTelnöke elmondta a stroke-nak három fő tünete van, a száj félrehúzódása, beszédzavar, féloldali végtaggyengeség. Bereczki Dániel szerint tisztában kell lenni azzal, hogy az agyérkatasztrófa nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a tünetek maguktól elmúljanak. A felmérések jól mutatják, hogy mennyire nem vesszük komolyan az első tüneteket, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a hétvégén a kórházak alig vesznek fel stroke-s betegeket, míg a hétfői napon ez a szám brutálisan megemelkedik.

    Hirdetések

    Mit tegyünk agyi érkatasztrófa esetén?

    A beteg túlélési, valamint a mihamarabbi és legkevesebb visszamaradó tünettel gyógyulási esélyeit az befolyásolja, hogy milyen gyorsan kerül kórházba, ideggyógyászati, illetve úgynevezett „stroke osztályra”. Ha a fent felsorolt tüneteket tapasztalja a beteg vagy a beteg környezete, azonnal értesíteni kell az Országos mentőszolgálatot a 104-es telefonszámon, és sürgősségi kórházba szállítást kell kérni.

    Hívjon azonnal mentőt! Ne késlekedjen!

    Az agyi érkatasztrófa tünetei

    Míg a szívinfarktus igen erős fájdalommal jár, addig „sajnos” az agyi érkatasztrófa általában nem jár fájdalommal. Így a betegek nem veszik komolyan, halogatják, hogy orvos segítségét kérjék, ami miatt gyakran csak napok múlva kerülnek kórházba.

    Pedig az agyi érkatasztrófában szenvedő beteg azonnali, sürgős kórházi kezelésre szorul!

    Leggyakoribb tünetek:

    • a száj „félrehúzódása”,
    • féloldali végtag gyengeség, bénulás, de lehet csupán ügyetlenség, zsibbadás is,
    • a beszéd zavara (a szavak formálásának vagy megértésének zavar),
    • látászavar, kettős látás,
    • nyelészavar, stb.

    A maradandó agyi károsodással járó állapotot megelőzhetik a fent felsorolt, de csak átmenetileg fennálló tünetek, amik percekre, néhány órára jelentkeznek, majd maguktól megszűnnek. Ez az úgynevezett átmeneti agyi keringési zavar (TIA). Ha ilyenkor nem kerül kórházba azonnal a beteg, gyakran a következő hasonló tünet már maradandó, végleges károsodás jele lehet.

    A közvetlen mentőhívás jelentőségét a kampány során folyamatosan hangsúlyozzák a társaság, a stroke ellátása során előforduló időveszteség tekintélyes része ugyanis a kórházig terjedő időszakban jellemző. Ilyenkor a kétségbeesett rokon, ismerős először a háziorvost hívja, mondván majd a családorvos értesíti a mentőket. Ezzel viszont sok idő vész feleslegesen kárba; olyan idő, amit a hatékony kezelésre lehetne fordítani.

    Mint, ahogy a professzor kiemelte, a tünetek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, hiszen mindössze három-négy óra áll rendelkezésre, hogy beteg a jelenleg legmodernebb, életmentő vérrögoldásban részesüljön. Ha ennél több idő telik el a kezelésig, a szélütés maradandó károsodást okozhat- mondta a Bereczki Dániel. Az országban 37 olyan kórház, úgynevezett stroke központ van, amelyek felkészültek a stroke betegek fogadására. – tette hozzá.

    A társaság elnökének meggyőződése szerint a szomorú statisztikákon megelőzéssel lehetne tovább javítani, fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy mit tehetnek a szélütés prevenciója érdekében.

    Együttműködés a mentőszolgálattal

    Nagyon fontos a mentőszolgálattal való szoros együttműködés kialakítása, hiszen a stroke-s betegek esetében gyorsaság életet menthet.

    Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint, közös erőfeszítéseiknek köszönhetően a betegek jóval tudatosabb magatartást tanúsítanak: amennyiben a stroke tüneteit észlelik, nem a háziorvost, hanem a társaság javaslata alapján rögtön a mentőket értesítik, felismerve az időfaktor fontosságát. Ha a beteg 3-4 órán belül bekerül abba a kórházba, ahol a legjobban el tudják látni, akkor nagy esély van a felépülésére, ha viszont hezitálnak, mondjuk, megvárják, míg másnap a háziorvos rendel,  az esély sajnos nullára csökken.  Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki ismerje a szélütés tüneteit, valamint legyen tisztában az időtényező fontosságával, hiszen minden perc, minden másodperc számít. a gyorsaság érdekében. Az OMSZ mindent megtesz, hogy a stroke-ót kapott betegek időben a stroke-osztályra kerüljenek- tette hozzá a szóvivő.

    Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van

    1. az agyi ér elmeszesedése miatt vérrög alakul ki
    2. a meglévő szívbetegség (szívritmus zavar: pitvarfibrilláció, szívbillentyű betegség, korábbi szívinfarktus) vagy a főverőér kezdeti szakaszának meszesedése miatt vérrög kerül a véráramba, ami az agyi érbe jutva elzáródást okoz.

     

    A stroke rizikófaktorai

    Az újabb agyi érkatasztrófa megelőzése

    Azoknak, akik agyi érkatasztrófán estek át, jóval nagyobb esélyük, hogy újabb stroke betegséget szenvedjenek el. Ez különösen érvényes azokra a betegekre, akiknél továbbra is fennállnak az agyi érkatasztrófát kiváltó kockázati tényezők. Ezért nagy jelentőségű a másodlagos megelőzés (szekunder prevenció), különös tekintettel a pitvafibrilláció optimális alvadásgátló kezelésére.

    Mivel a kockázati tényezők olyan betegségek, amik az idő múltával „nem gyógyulnak meg”, így ezeknek a kezelése hosszútávon, gyakorlatilag életfogytiglan szükséges.

    Egy szoros együttműködés beteg és orvosa között lehet csak az eredményes kezelés és gondozáskulcsa, az agyi érkatasztrófa kivédése, vagy újabb kialakulásának a megelőzése tekintetében.

    Elgondolkodtató ugyanis, hogy míg a stroke kockázati tényezői között a magas vérnyomás áll az első helyen, a közvélemény nincs tudatában a "néma gyilkosnak" nevezett hipertónia veszélyével, amelyet egy felmérés tanúsága szerint az emberek kétharmada nem tart komoly egészségügyi problémának. Kockázatot jelent még a cukorbetegség, az extrém túlsúly, a vér kóros zsírértékei, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás is valamint a pitvarfibrilláció.

    Magas vérnyomás (hypertonia)

    Az érelmeszesedés, az agyinfarktus és az agyvérzés legfontosabb kockázati tényezője a magas vérnyomás. Magas vérnyomás betegségről akkor beszélünk, ha legalább három alkalommal, nyugalmi állapotban a vérnyomás 140/90 Hgmm felett van. Ekkor további vizsgálatokra, folyamatos (általában a beteg élete végéig tartó) kezelésre és ellenőrzésre van szükség. A magas vérnyomás betegség gyakorisága a kor előrehaladtával növekszik.

    Cukorbetegség (diabetes mellitus)

    A cukorbetegekben felgyorsul, és már fiatalabb korban is kimutatható az érelmeszesedés. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukor magasabb 6 mol/l-nél. Megfelelő diétával és gyógyszeres kezeléssel a cukorbetegség szövődményei kialakulásának kockázata csökkenthető.

    Elhízás

    Az érbetegségek kialakulásának a veszélyét elsősorban a hasi elhízás fokozza. Kezelése elsősorban az életmódbeli változtatás, az energia bevitel csökkentése és a testmozgás ésszerű növelése.

    Magas vérzsírszint (hyerlipidaemia)

    A vér emelkedett koleszterin és zsírtartalma valamint az érelmeszesedés és szívbetegségek kapcsolata jól ismert. Bizonyított, hogy akik koleszterin keletkezését gátló gyógyszert szednek, azokban csökken az agyinfarktus gyakorisága.

    Dohányzás

    A dohányzás következtében megváltozik a vér összetétele, növekszik a rög kialakulásának veszélye, csökken a védő (HDL) koleszterin szintje. Ezen összetett hatása miatt az erős dohányzás (több mint napi 20 cigaretta) 2-6-szorosára emeli az agyinfarktus gyakoriságát. A veszély nem csak a dohányost, hanem a passzív dohányzás révén a környezetét is érinti. A dohányzás abbahagyásának nem csak hosszú távú, hanem azonnali jótékony hatásai is vannak.

    Szívritmuszavar

    A pitvarfibrilláció túlságosan szapora, vagy lassú szabálytalan szívverés, azonban akár normális szívfrekvencia mellett is előfordulhat. A pitvarfibrilláció hajlamosít a szívben vérrög kialakulására, ami a keringéssel egy az agyi érbe kerülve érelzáródást, agyinfarktust okoz. Világszerte minden évben becslések szerint 3 millió pitvarfibrilláló beteg szenved el stroke-ot, amely jelentős fizikai károsodást, bénulást, az életminőség jelentős romlását, vagy akár halált is okozhat. Fontos, hogy a betegek tisztában legyenek betegségük kockázati szerepével, és mindent megtegyenek a stroke megelőzése érdekében.

    A felnőttek körében a pitvarfibrilláció számít a leggyakoribb szívritmuszavarnak. Ahogy azt Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor a Magyar Kardiológusok Társaságának /MKT/ elnöke elmondta. ma Magyarországon 150-200 ezer embert érint a betegség, azonban feltehetően ennek kétszerese is lehet a betegek száma azokkal együtt, akiket eddig még nem diagnosztizáltak. Ez úgy fordulhat elő, hogy a pitvarfibrilláció, jellemzően az a betegség, amely nem okoz látványos tüneteket, így nehezen felismerhető.

    Kialakulhat gyors, lassú, de akár normális szívműködés mellett, tehát szinte bárki veszélyeztetett lehet. Pitvarfibrilláció esetében a szívműködést szabályzó elektromos jelek kialszanak, ami a pitvar fibrillációjához, remegéséhez vezethet. Ennek következtében a pitvar nem képes ellátni pumpafunkcióját, és az artériákból a szívkamrába továbbítani a vért.

    Stroke - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Pitvarfibrilláció esetén fokozott a vérrögök kialakulásának a veszélye, amely a szélütés kockázatát ötszörösére növeli. Az MKT elnöke hangsúlyozta, hogy pitvarfibrillációban a szélütés kialakulása csak jól kidolgozott módszerekkel előzhető meg, illetve folyamatos gyógyszeres kezeléssel. A pitvarfibrilláló betegek általában légszomjról, erős szívdobogásról számolnak, be gyakran a terhelésnek nem tudnak megfelelni, s nagyon gyakran a normális frekvencia többszörösére is felszaladhat a pulzusuk.

    Magunk is meg tudjuk állapítani, hogy pitvarfibrillálunk-e. Észlelésére alkalmas lehet például, ha a nyaki ütőerünkön vagy a csuklónkon kitapintjuk a saját pulzusunkat. Egy másik lehetőség pedig, ha elektronikus vérnyomásmérőt használunk, amely méréskor pityegve jelzi a szívverést. Amennyiben a szívritmust rendszertelennek találjuk, forduljunk háziorvosunkhoz, aki EKG-val nagyon egyszerűen diagnosztizálhatja a betegséget – hívja fel a figyelmet az MKT elnöke.

    Széleskörű tájékoztatás

    A „Szívvel a stroke ellen” elnevezésű kampány mindenki számára hozzáférhető információkkal kívánja támogatni a beteg és az egészséges populációt egyaránt. A program egy összefogás eredménye, melyet a Magyar Stroke Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, az Országos Mentőszolgálat és a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár hívott életre, amely minden lehetséges módon szeretné tájékoztatni a stroke és pitvarfibrilláció tüneteiről, hogy azokat felismerve hatékonyabban lehessen megelőzni a szélütés kialakulását.

    A kampány nemcsak a televízióban, hanem a rádióban, az írott és az online médiában is kellő hangsúlyt kap. Ugyanakkor az orvosi rendelőkben betegtájékoztató kiadványokból tájékozódhat a lakosság. A kampánykörút során a társaságok ellátogatnak a polgármesteri hivatalokba, gyógyfürdőkbe, mozikba, ahol interaktív felvilágosító előadások mellett szűréseket is végeznek.

    (diamondagency.hu)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Szívinfarktus? Stroke?

    Szívinfarktus? Stroke?

    Dr. Vaskó Péter

    Milyen tünetekről ismerhetők fel? A korai felismerés és kezelés életmentő lehet.

    Sarcoidosis

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    A magas vérnyomás agyi szövődményei

    Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Míg a 10 éves kor alatti népesség 1-2 százaléka érintett, addig a felnőtt lakosságnak már közel 30-40 százaléka.

    Afázia - Amikor újra meg kell tanulni beszélni

    Afázia, ezt az idegen szót akkor használjuk, ha valamilyen, az agyban található beszédközpontot érő hatás következtében sérül a beszédképzés és/vagy a beszédértés. Nagyon gyakran látjuk ezt az állapotot agyvérzést követően, de agydaganat vagy koponyát ért sérülés következtében is gyakori.

    Stroke - A leggyakoribb kérdések

    Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók?

    A Bobath-módszer hazánkban is sikerrel alkalmazott terápia

    A Bobath-módszer kidolgozása Dr. Karel Bobath, neurológus és Berta Bobath, gyógytornász nevéhez fűződik. A módszer középpontjába az agykárosodás okozta izomtónus normalizálását állították a speciális gyakorlatok segítségével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.