• Versenyt futni az idővel - Minden perc számít!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szélütés, gutaütés, „a szél érte”: évszázadok óta velünk élő szavak, az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ha valaki a stroke tüneteit észleli, azonnal tárcsázza a 104-et, hiszen itt minden perc számít.

    Immár ötödik alkalommal indítja útjára a Magyar Stroke Társaság a „Stroke - Ne késlekedj” kampányt, melynek fő célkitűzése, megismertetni a lakosságot az agyi érkatasztrófa tüneteivel, hangsúlyozva az időablak és a megelőzés jelentőségét. A kezdeményezéshez egyre több politikus, színész és közéleti személyiség csatlakozik.

    Hirdetések

    A stroke és tünetei


    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A stroke és tünetei>>

    A szélütés nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Hazánkban évente 40-50 ezren szenvednek el stroke-ot, ugyanakkor 13 ezer ember veszíti életét agyi-érkatasztrófa következtében. Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke a kampányindító sajtótájékoztatón hangsúlyozta: hazánkban 10 percenként kerül stroke-os beteg ellátásra és félóránként hal meg valaki szélütés következtében. Ugyanakkor, akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen közel 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalékuk a második esztendőben életét veszíti.

    Hazánkban jelenleg 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. A szélütés hatással van az emberek további életvitelére. A túlélők közel fele szenved féloldali bénulásban, közel egynegyedük járásképtelen, ráadásul valamilyen mértékű kognitív hanyatlás az esetek több mint 60%-ában jelentkezik. Emellett a depresszió (32%), valamint a beszédzavar (12-18%) is az esetek nagy százalékában jelent komoly problémát. A stroke nemcsak az idősek betegsége, hiszen egyre fiatalabb korosztályt érint.

    Prof. Dr. Bereczki Dániel hozzátette: ahhoz, hogy ez a szám csökkenjen, mindenkinek tisztában kell lennie a stroke tüneteivel - féloldali látásvesztés, beszédzavar, végtagok féloldali elgyengülése, az arc félrehúzódása, a kinyújtott nyelv ferdesége, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége, a végtagok ügyetlenné válása, látótérkiesés. A professzor ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy bár nagyon fontos a megelőzés és a kockázati tényezők kezelése, a jelenlegi kezelési arányokat úgy lehetne javítani, ha a lakosság a tünetek észlelésekor nem késlekedne, hanem azonnal hívná a mentőket, hiszen minden perc számít. Az orvosok rendelkezésére 3 – 4 és fél óra áll, hogy eredményes legyen a beavatkozás. Minél hamarabb kerül valaki kórházba, minél hamarabb kapja meg az életmentő vérrögoldó kezelést, annál nagyobb esélye van a teljes felépülésre – tette hozzá a professzor.

    A Társaságot továbbra is segíti az Országos Mentőszolgálat. Dr. Temesvári Péter, az OMSZ orvosigazgatója hangsúlyozta: a stroke kiemelten magas időfaktorú betegség és gyakran nem riasztóak a tünetek, ezért sokan elodázzák a mentőhívást, így a mentőszolgálat sokszor már csak az utolsó pillanatban érkezik meg a beteghez. Ugyanakkor, ha a betegek időben tárcsáznák a mentőket, akkor a Stroke Centrumok és az Országos Mentőszolgálat összehangolt munkájának köszönhetően sokkal több beteget lehetne megmenteni - tette hozzá Temesvári Péter.  Az orvosigazgató azt is elmondta, hogy nemrég olyan európai uniós projektek indultak a Mentőszolgálatnál, amelyek nemcsak a szervezet működését fogják hatékonyabbá tenni, hanem a stroke ellátás szempontjából is fontos területeken javulhat a teljesítményük, mint a mentésirányítás, illetve a mentők gyors kiérkezése.

    Győrfi Pál az OMSZ szóvivője is azt hangsúlyozta, hogy hiába a Mentőszolgálat munkája, ha a folyamat már az első láncszemnél megakad. Hiszen a beteg sokszor nem ismeri fel időben a tüneteket és nem hívja azonnal a mentőket. Így azonban nemcsak a betegre, hanem az egész családjára és az egész társadalomra nézve is kedvezőtlen hatással lesznek a következmények.

    Kissné Dr. Horváth Ildikó az Egészségügyért Felelős Államtitkárság munkatársa a prevenció fontosságát hangsúlyozta. A megelőzés jegyében mindenkinek az egészséges táplálkozást és a rendszerest testmozgást javasolta.

    Mentők, ügyelet, házi orvos?
    Dr. Huszár András, Budapest Főváros Önkormányzatának képviseletében hangsúlyozta, hogy a város felelősséget érez és felelősséggel tartozik a budapestiek egészségéért. Éppen ezért a főváros tavaly elindította Budapest Egészségterv Programját, melynek egyik fő pontja a stroke elleni küzdelem.

    A Madách Színház már évek óta a kezdeményezés mellett áll és a Társulat tagjai is aktívan részt vesznek a figyelemfelhívásban. Mindenki bízik abban, hogy a kampány eléri célját, és ha valaki a tüneteket észleli, azonnal tárcsázza a 104-et.

    (diamondagency.hu)

     

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Stroke, Mentő,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    Stroke gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni

    Stroke, szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el - jelentette ki Vécsei László akadémikus kedden Szegeden, a Stroke-megelőzés éve 2016-2020 kampány keretében tartott sajtótájékoztatón.

    Szívvel a stroke ellen - Kegyetlen versenyfutás az idővel

    Hazánkban 40-50 ezer ember kap évente stroke-t, emiatt 10 percenként kerül egy beteg kórházba, s ami még ennél is sokkolóbb, hogy a szélütés következményeként itthon minden félórában meghal egy ember.

    Életveszélyes helyzetek, amikor minden perc számít - Stroke és szívinfarktus

    Sokat olvasunk, hallunk azokról a betegségekről, azokról az életveszélyes pillanatokról, amelyekben legtöbbször a lélekjelenlét, a gyorsaság és a megfelelő tudás jelentheti egy embertársunk, szerettünk életét. Cikkünkben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány tanácsait olvashatja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.