• Több kóros értékre is fény derült - Stroke Nap 2012

    Szerző:
    WEBBeteg

    Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Magyarországon évente 50 ezren kapnak szélütést. A Stroke Nap rendezvényen a szélütés gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánták felhívni a figyelmet a szervezők. A szűrővizsgálatok eredményei önmagukért beszélnek.

    A legfrissebb statisztikai adatok szerint évente 1,4 millió ember veszíti életét agyér-katasztrófa következtében, míg Magyarországon ugyanennyi idő alatt 18 ezren halnak meg szélütésben. Évente 50 ezerre tehető az új betegek száma. Becsült adatok szerint jelenleg 200-250 ezer szélütést elszenvedett beteg él hazánkban.

    Hirdetések

     Hogyan ismerhető fel a stroke?


    Melyek a figyelmeztető jelek? Mindenekelőtt a hirtelen kialakuló végtag-gyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél, továbbá a beszédzavar, és szóformálási nehézség is árulkodó lehet, csakúgy, mint a kettőslátás, a látótér kiesés, látásvesztés vagy a csökkenő látásélesség. De utalhat stroke-ra az egyensúlyvesztés, a koordinációs zavar, a térérzékelés elvesztése és a memóriazavar is.
    >>Stroke tünetek, gyorsteszt, tennivalók

    Az immáron ötödik alkalommal megrendezett Stroke Napon a Magyar Stroke Társaság /MST/ a szélütés gyakoriságára, a megelőzés fontosságára, az időfaktor jelentőségére, a kockázati tényezők karbantartására és nem utolsó sorban a szűrővizsgálatok fontosságára kívánta felhívni a figyelmet. Vasárnap délelőtt tizenegy órától este öt óráig ingyenes vércukor-, koleszterin-, és vérnyomásméréssel, valamint nyaki doppler vizsgálattal várták az egészségükért aggódókat, akiket tanácsokkal láttak el a szakemberek.

    A kilátogatók a nagyszínpadon interaktív szakmai előadásokat hallhattak, felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire kell vigyáznunk önmagukra, mennyire fontos az időtényező: a stroke tüneteinek észlelésekor azonnal hívni kell a mentőket, hiszen minél hamarabb kerül a beteg korházba, minél hamarabb történik meg az életmentő vérrögoldó kezelés, annál nagyobb az esély a felépülésre. Ugyanakkor az előadók beszéltek a rehabilitáció lehetőségéről is.

    Az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy milyen kockázati tényezőkre kell vigyázni, melyek az ideális értékek. A legalattomosabb és a legveszélyesebb rizikófaktorok egyike a magas vérnyomás. A célérték a 140/90 Hgmm, míg a vércukorszint 5,8 mmol/l-es, és a koleszterinszint 5 mmol/l-es értéke a mérvadó.

    Mit mutatnak a szűrővizsgálatok eredményei?

    A szűrővizsgálatok eredményei önmagukért beszélnek. A nyaki ultrahang vizsgálatok során egy betegnél súlyos érelzáródást tapasztaltak, két résztvevőnél jelentősebb, több betegnél pedig enyhébb szűkületet diagnosztizáltak. A vizsgálatra jelentkezők 40%-ánál minimális, 10%-ánál kóros eltérést tapasztaltak a stroke kialakulása szempontjából kiemelt kockázati tényező, a vérnyomás értékek mérése során. Emellett a vércukorszint, valamint a koleszterinszint vizsgálatok is több esetben eltérést mutattak a normálishoz képest, a résztvevők 20%-ánál az optimálistól magasabb értékeket mértek. Ezen paramétereket tekintve, minden hetedik szűrésen résztvevőnél mondható el, hogy a vizsgált rizikófaktorok a célértéken belül vannak.

    A Stroke Napon tanácsadás kíséretében mindenki megkapta az egészségi állapotáról készült kockázatfelmérő-füzetet. A helyszíni tanácsadás mellett minden esetben felhívták a figyelmet arra, hogy a háziorvossal konzultálva kell a legmegfelelőbb kezelést kialakítani a szélütés megelőzése érdekében. 

    A szakmai előadások szüneteiben változatos szórakoztató programok is várták az egészségükkel törődőket. A tai chi és salsa bemutatók mellett a felhőtlen hangulatról a népszerű tehetségkutató műsorból ismert Fekete Dávid és Cserpes Laura, Szeleczki Dávid, Kökény Attila, Kállay Saunders András, valamint a legutóbbi széria győztese, Tolvai Renáta gondoskodtak. A házigazda Dombovári Vanda volt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szervezők véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon.

    A szomorú statisztikai adatok is azt bizonyítják, hogy szükség van az ilyen egészségnapokra, amelyek szakmai igényességgel hívják fel a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségek, ezen belül a stroke korai felismerésére, és a prevenció fontosságára.

    (Diamond Agency)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    Alattomos betegség súlyos szövődményekkel: az érelmeszesedés

    Az érelmeszesedés, tudományos nevén arterioszklerózis az ütőerek szisztémás megbetegedése. Az artériákban lerakódó anyagok az érfalak belső oldalán plakkokat képeznek.

    Stroke Nap 2012 - Ingyenes rendezvény a szélütés megelőzéséért

    A Magyar Stroke Társaság tovább folytatja az évek óta tartó küzdelmét a stroke ellen. Az egymást követő negyedik évben útnak indított „Stroke – Ne késlekedj” kampány mellett a tradicionálisan május elején megrendezésre kerülő „Stroke Nap” révén is igyekszik felhívni a lakosság figyelmét a szélütés veszélyeire és az azonnali segítséghívás jelentőségére. (x)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.