• A diétás üdítőitalok és a stroke

    Szerző:
    WEBBeteg

    A diétás üdítők szerelmesei, akik naponta fogyasztják a terméket, talán kevesebb kalóriát visznek be, ugyanakkor a stroke megnövekedett kockázatának lehetnek kitéve.

    A vizsgálat a kockázat jelentős növekedését mutatta ki azok körében, akik naponta isznak diétás üdítőitalokat, mondta Hannah Gardener, a Miami Egyetem Miller Orvostudományi Intézetének epidemiológusa a 2011-es Nemzetközi Stroke Konferencián Los Angelesben. Az összefüggés egyelőre nem ismert.

    A megbetegedés valós okai

     Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?


    "Szeretném megkérdezni pontosan mi a különbség az agyérgörcs, a stroke és az agyvérzés között?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?>>

    Az Egyesült Államokban a stroke a szívbetegséget és a rákot követően a harmadik leggyakoribb haláloknak számít, amely évente több mint 137 ezer ember halálát okozza. Korábbi kutatások kimutatták, hogy azokban az emberekben, akik naponta több mint egy hagyományos vagy diétás üdítőitalt fogyasztanak, hajlamosabbak a metabolikus szindrómára. A magas vérnyomás, a magas triglicerid szint, az alacsony jó koleszterin szint, a magas vércukorszint és a nagy derékbőség kockázati tényezőinek összessége, a metabolikus szindróma, pedig fokozza a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

    Hirdetések

    Lehetnek-e összefüggések?

    Jóllehet Gardener és munkatársai találtak összefüggést a diétás üdítőitalok és a stroke kockázata között, ok-okozati összefüggést nem sikerült meghatározniuk.

    Stroke - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egyes szakértők úgy reagáltak az eredményekre, hogy a konferenciákon közzétett tanulmányokat nem teszik ki olyan szigorú felülvizsgálatnak, mint az elismert orvosi szakfolyóiratokban publikált cikkeket. Dr. Patrick Lyden, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Center neurológusa az eredmények átnézése után azt állította, hogy első pillantásra a korreláció véletlenszerűnek tűnik, bár az látható, hogy a kutatás szilárd tudományos alapokon nyugszik.

    Az összefüggés bizonyításához tehát a vizsgálat megismétlésére lesz szükség. Gardener addig is azt javasolja betegeinek, hogy kerüljék a hagyományos és a diétás üdítők napi fogyasztását. Az időnként elfogyasztott üdítőital senkinek sem árt. Hetente egy-kétszer nem okoz semmi gondot.

      A stroke felismerése


    1. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! − ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy stroke-gyanús beteggel. Hisz, ha arca asszimetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor gyanakodhatunk stroke-ra.
    2. Emeltessük fel vele egyszerre mindkét karját! Amennyiben nem sikerül végrehajtani mindkét karral egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.
    3. Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor még egy fontos tünettel állunk szemben.
    4. Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor sajnos nagy eséllyel stroke-ja van a betegnek.
    Ne felejtsük el: a szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket (104), ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk. Bővebben a stroke tüneteiről>>

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    A keringési zavarok okai, rizikófaktorai és típusai

    Keringési zavar alatt az erekben a véráramlás korlátozottságát értjük. Lehet akut vagy krónikus, és a szervezet különböző pontjain léphet fel. Rendkívül gyakran alakul ki az agyban és a szívben, de a karokat és a lábakat is érinthetik keringési zavarok.

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

    Milyen tényezők növelik a szívinfarktus kockázatát?

    Az érbetegségek (érelmeszesedés, koszorúér-betegségek) rizikófaktorai a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is növelik. Vannak olyan tényezők, amelyek nem befolyásolhatók, ilyen az életkor és a betegség(ek)re való hajlam. A kockázati tényezők közül azonban néhány kordában tartható vagy akár ki is iktatható egészséges életmóddal, életmódváltással.

    Télen nehezebb szabályozni a vérnyomást!

    Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen kezelni. A szakértők szerint ennek hátterében a sokkal aktívabb nyári életforma állhat.

    Mindenkinek fontos az inzulinszint csökkentése!

    A hagyományos vegetáriánus étrend, vagy a halevés jelentősen csökkenti a test inzulinszintjét, és így megelőzhető a szívinfarktus, az érelmeszesedés, a stroke és a legtöbb rákbetegség kialakulása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.