• Serena Branson - Élő adásban kapott stroke-ot? - Videóval

    Szerző:
    WEBBeteg

    Serena Branson a CBS 2 News riporternője épp a Grammy-díj átadásáról tudósított, mikor egyszer csak hirtelen nem tudta tovább kontrollálni a beszédét.

    Többről van szó, mint egyszerű beszédzavarról, állítja a CBS által megkérdezett Dr. John Krakauer, a John Hopkins Egyetem neurológusa, aki szerint a riporternő nagy valószínűséggel stroke-ot kapott, de elképzelhetőnek tartja azt is, hogy „csak” egy átmeneti ischaemiás rohamról, úgynevezett mini-stroke-ról van szó, melynek nincsenek hosszabb távú hatásai.

    A stroke tünetei - Teljes zagyvaság, zavart beszéd

      A stroke rizikófaktorairól


    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. Ön hajlamos stroke-ra?>>

    Miután az esetről készült videó bejárta a világot, a TV társaság egy közleményt adott ki, mely szerint a riporternőt még helyszínen megvizsgálták, s mivel az életfunkció normálisak voltak, nem került kórházba.

    Szakemberek szerint azonban ez a közlemény csöppet sem megnyugtató, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Branson képtelen volt valódi szavakat artikuláltan ejteni, helyette a beszéde teljes zagyvaság volt.

    Serena Branson stroke-ot kapott éleő adásban

    A videót itt tudja megnézni!

    Bármi is történt Bransonnal, Dr. Krakauer szerint az esetnek figyelmeztetésként kell szolgálni mindenki számára, hogy a stroke még a fiatalok számára is komoly veszélyt jelent. Kiemeli, hogy a szavak kiejtésének, vagy azokra visszaemlékezésnek nehézsége mellett, a roham további jelei a féloldali lekonyuló arc, az egyik szem látásának, vagy egyik oldali mozgásnak és érzékelésnek elvesztése.

    Hirdetések

    Mit jelent a stroke?

     Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?


    "Szeretném megkérdezni pontosan mi a különbség az agyérgörcs, a stroke és az agyvérzés között?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?>>

    A stroke vészhelyzetet jelent, azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. Stroke alakul ki akkor, amikor valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, ami az ott levő sejtek egy részének pusztulásához vezet. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A kezelés későbbi fázisa már kevesebb lehetőséget rejt, lényege a kialakult károsodások hatását ellensúlyozni a beteg fokozatos felépüléséig.

    A stroke az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező, csak a szívbetegségek és a daganatos betegségek okoznak évente több halálesetet.

     A stroke főbb tünetei


    • Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, gyengesége, vagy bénulása.
    • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).
    • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése.
    • Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
    • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az ún. subarachnoideális vérzésre jellemző).
    • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás illetve az érzékelés zavara.

    Vértelen stroke (Ischemiás stroke)

    A stroke 80 százaléka vértelen. Rendszerint úgy alakul ki, hogy egy vérrög elzárja az agy egyik erét. Vérellátás hiányában az idegsejtek oxigén- és tápanyaghiány miatt néhány percen belül elhalnak. A vértelen stroke leggyakoribb típusai az alábbiak.

    Ischeamiás stroke
    Ischeamiás stroke
    • Trombotikus (avagy trombózisos) stroke
     A stroke ezen típusában a vérrög helyben keletkezik (ezt hívják trombusnak). A vérrög általában egy érelmeszesedés által károsított érterületek (egy plakkon) alakul ki, ezeknek ugyanis egyenetlen a felszíne, így könnyen alakulnak ki rajtuk trombusok. Ez a folyamat nyaki verőereken is lejátszódhat. Vértelen stroke-ot egy artérián nagyfokú szűkületet (sztenózist) létrehozó plakk is okozhat, ha az adott ér által ellátott agyterület vérigénye hirtelen megnő.
    • Embóliás stroke
     Ebben a típusban a vérrög nem helyben keletkezik (embólus), hanem a véráram sodorja egy agyi verőérbe, ahol fennakadva elzárja az eret. Embóliát bármilyen szövettörmelék is okozhat. Ha a pitvarok fibrillálnak, nem képesek megfelelően összehúzódni és ezért véralvadék képződhet bennük, ami leszakadva embólust képez.

      A stroke felismerése


    1. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! − ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy stroke-gyanús beteggel. Hisz, ha arca asszimetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor gyanakodhatunk stroke-ra.
    2. Emeltessük fel vele egyszerre mindkét karját! Amennyiben nem sikerül végrehajtani mindkét karral egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.
    3. Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor még egy fontos tünettel állunk szemben.
    4. Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor sajnos nagy eséllyel stroke-ja van a betegnek.
    Ne felejtsük el: a szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket (104), ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk. Bővebben a stroke tüneteiről>>

    Olvasson bővebben a stroke-ról>>

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    A magas vérnyomás agyi szövődményei

    Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Míg a 10 éves kor alatti népesség 1-2 százaléka érintett, addig a felnőtt lakosságnak már közel 30-40 százaléka.

    A stroke ritka okai

    A stroke agyi keringési katasztrófát jelent, lehet agyvérzés vagy agyi érelzáródás. Vannak azonban olyan ritka okai is, mint például az agyi erek gyulladása vagy az embólia. Az esetek csupán egy-két százalékában állnak ilyen okok a háttérben, és többnyire fiataloknál fordulnak elő (kivétel az óriássejtes arteritisz).

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.