• Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
    2017-06-20 09:41
    Stroke
    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2018-02-13 18:56
    Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
    2018-02-07 09:41
    Szeretném megkérdezni, hogy pontosan mi a különbség az agyérgörcs, a stroke és az agyvérzés között? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
    2018-02-01 05:21
    Az érbetegségek (érelmeszesedés, koszorúér-betegségek) rizikófaktorai a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is növelik. Vannak olyan tényezők, amelyek nem befolyásolhatók, ilyen az életkor és a betegség(ek)re való hajlam. A kockázati tényezők közül azonban néhány kordában tartható vagy akár ki is iktatható egészséges életmóddal, életmódváltással.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
    2018-01-27 09:41
    A stroke (régebbi nevén gutaütés vagy agylágyulás) az agyállomány agyi erek betegsége következtében kialakult pusztulását jelenti. Ez a kór felelős a legtöbb rokkant állapot kialakulásáért. A betegek ágyhoz kötve, akár életük végéig is ápolásra szorulhatnak, mivel a stroke idegrendszeri következményei közé tartozik a tartós bénulás, valamint a beszéd- és nyelészavar.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2018-01-18 11:25
    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben csökkenthető.
    Egészségmegőrzés
    drportal.hu
    2018-01-05 18:56
    Egy új brit tanulmány eredménye szerint az elhúzódó munkavégzés nemcsak kimerítő, hanem egy gyakori és potenciálisan veszélyes betegség kockázatát is növeli.
    Élet betegséggel
    BOE - Orosz Emma, SE ÁOK, Lektorálta: Dr. Kis Balázs, neurológus
    2018-01-05 17:25
    A stroke-betegségek okozta agyi károsodás következtében a betegek mintegy 30 százalékánál alakul ki beszédzavar. Bár a stroke gyakori velejárója, fontos hangsúlyozni, hogy más idegrendszeri betegségek következményeként is kialakulhat.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2017-12-01 20:09
    Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló életvitelre. A korai kezelés és a hozzátartozók biztatása nagyon fontos.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg
    2017-11-30 20:09
    Az agyvérzés utáni felépülés nagymértékben függ a károsodás mértékétől, valamint a beteg együttműködésétől. Ha valamelyik hozzátartozója érintett, nagyon fontos, hogy ismerje a rehabilitáció folyamatát, és segítse a beteget a mindennapjai során. Mennyit tud most a stroke kezeléséről? Tesztelje!
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2017-11-30 16:04
    A nyaki erek Doppler-vizsgálata egy fájdalommentes és gyors vizsgálóeljárás. Abban különbözik a sima UH-tól, hogy nemcsak a szervek elhelyezkedését, méretét tudja detektálni, hanem képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét is érzékelni.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!