Stresszkezelés élőzenével

DRportal
megjelent:

A zeneterápia alkalmazása az egészségügy számos területén tudományosan megalapozottnak tekinthető, dokumentáltan pozitív hatású például az autizmus, Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kezelésében. Jó eredmények érhetők el zene segítségével a beszédképesség elvesztésével járó agysérülések kezelése során is.

A II. világháború után épült, háborús veteránokat kezelő kaliforniai Fresno kórház várótermében élőzene fogadja a kezelésre várakozó veteránokat, ezzel is próbálják enyhíteni a poszttraumás stressz szindrómában szenvedő katonák feszültségét.

A kórház pszichiátere, Dr. Hani Khouzam elmondása szerint a várótermi élőzene ötlete a véletlen folytán született. Először csupán egy hárfást hívtak meg, hogy kissé eltereljék a figyelmet az alacsony belmagasságú, szűk folyosókkal szabdalt épület várótermének nyomasztó légköréről és oldják a várakozó katonák feszültségét. A kezdeményezés azonban annyira megtetszett az embereknek, hogy később egy gitárossal is bővült a zenei aláfestés.

A pszichiáter elmondta, hogy a várótermi várakozás bárkit képes kiborítani, ám ez fokozottan érvényes a háborúviselt, megtépázott idegrendszerű katonákra. Az orvosok hamar észrevették, hogy az élőzene megnyugtatja a veteránokat, kiváltképp poszttraumás stressz szindróma, illetve traumatikus agysérülések esetén.

„Meg kell értenünk, hogy a háborús sérültek folyamatosan zaklatott idegállapotban vannak, hiszen pokoli helyzeteket kényszerültek elszenvedni, a mozgásukban korlátozott hadirokkantakról nem is beszélve. – állítja Dr. Khouzan. Azonban amikor például Tarrega “Recuerdos de la Alhambra” című klasszikus gitárra írt melódiáját élőben hallgathatják, sokkal nyugodtabban lépnek be a rendelőbe. Megfigyeléseink szerint azonban, hasonló pozitív hatás gépi zene hallgatásakor nem tapasztalható.”
George Flores, a kórház rendészeti vezetője, aki maga is iraki veterán, sokszor meg-megáll a zsúfolt recepción zenét hallgatni. „Fogalmam sincs, hogy miért és hogyan, de a zene jelentősen megkönnyíti a dolgunkat.” – mondja el tapasztalatait a zeneterápiával kapcsolatban.

A koreai veterán Ervin G. Loman, több mint egy órát vezetett a kórházba, majd órákon át parkolóhelyet keresett. „Egy kissé valóban felzaklatott, de már nem akarok erre gondolni, megpróbálom kizárni a gondolataimból. Nekünk, akik a poklot is megjártuk, a zene nagyon sokat segít, hogy féken tartsuk démonainkat.”- érzékeltette az élőzene nyugtató hatását a veterán.

Dr. Daniel J. Levitin, a montreali McGill University neurológusa szerint a pszichikai károsodást szenvedett veteránok feszültségoldására alkalmazott élőzene nemcsak elfojtja a trauma előidézőit, hanem valószínűleg a beteg agyában zajló kémiai folyamatokat is szabályozza.

„Tudjuk, hogy a zene nem adrenalin-pumpáló hatású, zenehallgatás során dopamin és prolaktin szabadul fel, és bár a Fresno kezdeményezése nem egy kontrollált tudományos tanulmány, de valamiért mégis működik.”- állítja Dr. Levitin.

(DRportal)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.