Program a munkahelyi stressz megelőzésére

MTI
megjelent:

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) koordinálja azt a programot, amelyet a munkahelyi stressz megelőzésére indítanak Magyarországon.

Az MGYOSZ szerdai közleményéből kiderül, hogy az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) a munkahelyi stressz megelőzésére kiírt pályázatát a munkaadók országos szövetsége öt partnerével együtt nyerte el, így abban Magyarország mellett Ausztria, Horvátország, Montenegró, Románia és Szlovénia is részt vesz.

AZ IOSHA2 (Improving the Occupational Safety and Health Awareness) nevű program kapcsán Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke a közlemény szerint elmondta: a várhatóan ősz végén záruló program fő célja, hogy felhívják a figyelmet a túlzott munkahelyi stressz okozta problémákra, és javaslatokat, jól működő, kipróbált megoldásokat kínáljanak a munkaadóknak és a munkavállalóknak.

A munkahelyi stressz hatásai az Unióban

• Az Európai Unióban évente közel 23 millió dolgozónál jelentkezik valamilyen egészségügyi probléma, amely jelentős hányadában a munkavégzéshez kapcsolódó stressz áll.
• A munkahelyi stressz napjainkban egy-egy vállalat és ezen keresztül az egész gazdasági rendszer működését is negatívan befolyásolja.
• A munkahelyi stresszhez kapcsolódó betegszabadságok és a korai nyugdíjazás költsége, illetve a magas fluktuációból fakadó ráfordítások jelentős terhek a vállalatok számára.
• A másik problémakört a bevételek elmaradása jelenti. Ennek fő okát a stressz miatti produktivitás-csökkenés illetve ezzel összefüggésben a cég ügyfeleinek elvesztése jelentheti.
• Átlagosan egy európai ország a GDP-jének 4%-át veszíti el a munkahelyi stressz miatt. Ez az összeg az egész unióra vetítve meghaladja az 500 milliárd eurót, ami nagyjából Magyarország 6 évi GDP-jének felel meg.

Hozzátette, hogy az első IOSHA programot, amelynek témája a munkahelyi biztonság és a munkahelyi balesetek csökkentése volt, szintén az MGYOSZ koordinálta.

Jövedelemkiesés, üzemi baleset ..

A közlemény idézi Futó Pétert, az MGYOSZ elnökét is, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkahelyi stressz okozta bruttó hazai termék (GDP)kiesés Magyarországon körülbelül évi 1000 milliárd forintra tehető, európai szinten ez az összeg pedig meghaladja az 500 milliárd eurót

Az Európai Unióban évente közel 23 millió dolgozónál jelentkezik valamilyen egészségügyi probléma, amelynek hátterében jelentős hányadban a munkavégzéshez kapcsolódó stressz áll. Ez a jelenség okozhat gyakori fejfájást, izomfájdalmakat, szerepet játszhat szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi megbetegedésekben. Emellett a stressz nyomot hagy a munkavállaló hangulatán is, ingerlékenység, koncentrációzavar gátolhatja a minőségi munkavégzést és növelheti a munkahelyi balesetek kockázatát - olvasható a közleményben.

Az MGYOSZ kiemeli: a munkahelyi stressz egy-egy vállalat és ezen keresztül az egész gazdasági rendszer működését is negatívan befolyásolja.

A munkahelyi stressz gazdaságra gyakorolt hatása sok összetevőből áll: a betegszabadságok és a korai nyugdíjazás költsége, illetve a magas fluktuációból adódó ráfordítások állnak a kiadási oldalon, a másik problémát pedig a bevételek elmaradása jelenti. Ennek fő okát a stressz miatti produktivitás-csökkenés, illetve ezzel összefüggésben a cég ügyfeleinek elvesztése jelentheti.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.