Stressz és daganatok

Dr. Németh Ágnes
szerző: Dr. Németh Ágnes - WEBBeteg
frissítve:

Napjainkban egymásnak teljesen ellentmondó kutatási eredmények és vélemények születtek arról, hogy a stressz előidézhet-e daganatos megbetegedést. Egyesek úgy vélik, hogy közvetlen kiváltó okként nem említhető a stressz a daganatos megbetegedések kialakulásában. Mások viszont úgy vélik, hogy hosszan tartó stressz előidézhet daganatos megbetegedést.

Egyes kutatók szerint a rövid ideig tartó stressz semmilyen hatással nincs a daganatos megbetegedések kialakulására, vagy a már meglévő daganat növekedésére. A hosszantartó stresszes állapotnak a következménye legtöbb esetben a depresszió. Ez tartós változást okozhat ugyan a szervezet hormonháztartásában, mégsem bizonyítható, hogy a rákos megbetegedések kialakulásában, vagy a már meglévő daganatos betegség gyorsabb terjedésében bármilyen szerepe lenne.

Óvatosabban fogalmaznak azonban a hosszantartó stressznek az immunrendszerre gyakorolt hatásáról, és ennek a már meglévő daganatok súlyosbodásában játszott szerepéről. Sok kutatásra van szükség ahhoz, hogy ezt tisztázhassák.

A krónikus stressz meggyorsíthatja a rákos daganat növekedését

Mások viszont úgy vélik, hogy hosszan tartó stressz előidézhet daganatos megbetegedést. Illetve nagyobb eséllyel alakulhat ki daganatos megbetegedés azok körében, akik mondhatni, állandó stresszben élnek. Véleményük szerint a krónikus stressz meggyorsíthatja a rákos daganat növekedését és előidézheti az áttétek keletkezését. Ugyanis rákos sejtek folyamatosan képződnek a szervezetünkben, de ezek legnagyobb része elpusztul mielőtt elszaporodna. Stressz hatására ez a spontán pusztulás nem tud bekövetkezni, sőt ellenkezőleg, gyors burjánzás következik be.

Sokkal nagyobb szerepe van a stressznek akkor, amikor a betegséget diagnosztizálják. Ekkor ugyanis a beteget egy olyan sokk éri, amin legtöbb esetben nem tudja magát túltenni. Sajnos még ma is egy „halálos kórként” élik meg, annak ellenére, hogy sok daganatos betegséget, ha időben felismernek, akkor akár a teljes gyógyulás is elérhető.

A pszichés állapot igazából a gyógyulási folyamatban játszik nagy szerepet. Ha a beteg elhiszi, hogy ez az állapot nem végleges, akkor nagyobb esélye van a gyógyulásra. Ebben van nagy szerepe a mentálhigiénés szakembereknek (klinikai pszichológusok, lelki gondozók, gyógytornászok, szociális munkások). Nem szabad elutasítani ezeket a segítségeket. A pszichoszociális segítség csökkentheti a stresszt, aminek hatására a betegek szemléletébe pozitív változás áll be és ezáltal növelheti gyógyulási esélyüket.

Összegzésül megállapítható, hogy mint minden betegségnél, a daganatos megbetegedéseknél még nagyobb szükség van a megfelelő stresszkezelő képességre.

Mérhető a stressz-szint!

A munkahelyi és magánéleti stressz jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi és biztonsági kihívást a civilizált országokban, így Magyarországon is. A stressz, illetve az azzal való megküzdés képessége azonban szűrhető és a kimutatott veszélyeztetettség ellen célzott lépéseket lehet tenni.

Hogyan mérhető a stressz-szint?

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Németh Ágnes

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.