Stressz és betegség - A betegség stresszel jár

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

Sok elhúzódó betegséggel ellentétben a megfázásból és az influenzából általában egy-két hét alatt fel lehet épülni. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ez az időszak ne lenne stresszes.

Hogyan kezelheti az olyan betegségekkel járó stresszt, mint a megfázás, az influenza, vagy a torokfájás? Cikkünkből megtudhatja.

Tervezzen előre!

Soha nem tudhatja, mikor dönti le a lábáról egy megfázás, ezért mindig legyen otthon a megfázás kezelésére szolgáló olyan alap gyógyszerekből, mint a láz- és fájdalomcsillapító, az orrspray, vagy a torokfájás elleni tabletta.

Fektessen be egy párásítóba, különösen, ha kisgyermeke van!

A párásító készülék nagyszerű eszköz, ha légúti fertőzésről van szó. Segít nedvesen tartani a légutakat és az orrnyálkahártyát, ezáltal könnyebbé teszi a légzést.

Legyen vészterve!

Amennyiben nincsenek segíteni tudó családtagok a közelében, szervezzen be egy barátot vagy egy bébiszittert, akire számíthat a gyerekek felügyeletében, ha Ön lebetegszik. Higgye el, nehéz az ágyból a gyerekekre vigyázni!

Pihenjen, ha szüksége van rá!

A legtöbben akkor sem lassítanak, amikor betegek. Maradjon otthon pár napig, de ne az elmaradt házimunkákat próbálja bepótolni, ne a takarítással és a főzéssel foglalkozzon, hanem amennyi időt csak lehet, töltsön pihenéssel! Így sokkal gyorsabban meggyógyul, és hatékonyabban fog haladni a munkával, ha már jobban érzi magát.

Amennyiben megfogadja a tanácsainkat, sokkal kevesebb stressz fogja érni, ha megbetegszik. A megfázás vagy az influenza mellett az utolsó dolog, amire szüksége lenne, az ebből adódó stressz. Persze mindezt a stresszt inkább előzze meg védőoltással.

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.