A stresszes nők és a gyerek neme

MTI
megjelent:

Egy kisméretű tanulmány alapján megállapították brit kutatók, hogy nagyobb eséllyel születik lányuk azoknak a nőknek, akik a fogamzás előtti időszakban sok stressznek vannak kitéve.

A kutatók 338 gyerekvállalásra készülő nőt vontak be vizsgálatukba. Azon kívül, hogy a résztvevők naplót vezettek napjaikról, szexuális életükről, több hormon - így a kortizol és az alfa-amiláz - szintjét is mérték náluk a fogamzást megelőző hat hónapban.

A kortizol hormon magas szintje a hosszú távú stresszre utal, míg az alfa-amiláz akkor szabadul fel, amikor hirtelen nagy mennyiségű adrenalin keletkezik a szervezetben, például veszekedéskor. Végül 130 nő esett teherbe, akik közül 72-en kislányt szültek, 58-an pedig fiút.

Ez az arány jelentősen eltér a szokásostól, hiszen a nyugati világban születéskor a lányok és fiúk aránya 100 a 105-höz.

Még jobban meglepte a kutatókat, hogy 75 százalékkal kisebb esélye volt fiú utód születésének azoknál a nőknél, akik kortizol hormonszintje a legmagasabb volt, és 69 százalékkal kisebb valószínűsége azoknál a nőknél, akiknek a kortizolszintje a második legmagasabb kategóriában volt - tette közzé a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Cecilia Pyper, az Oxfordi Egyetem közegészségügyi karának kutatója csoportja eredményeit az Amerikai Reproduktív Orvoslási Társaság éves konferenciáján, Orlandóban ismerteti.

A stresszkezelés jótékony hatása
Azoknál a teherbe esni vágyó nőknél, akik részt vettek egy stresszkezelő programban, mialatt másodjára vetették alá magukat termékenységi kezelésnek, 160 százalékkal volt magasabb a terhesség aránya, mint azoknál, akik stersszkezelés nélkül estek át a mesterséges megtermékenyítésen - számolt be Alice Domar, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa. Lazán könnyebb teherbe esni

(MTI)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.