A magyar Vasember: hússzoros ironman-távot teljesít

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Él köztünk egy ember, a komáromi Szőnyi Ferenc, aki emberfeletti teljesítményre képes. Most épp nem kevesebbre vállalkozott, minthogy Mexikóban a 20-szoros (nem elírás, hússzoros) Ironman-teljesítényt viszi véghez, egyetlen magyarként.

(A verseny november 14-én indult.) Mindez számokban: a Mexico double deca ironman 76 kilométer úszást, 3600 kilométer kerékpározást, 844 kilométer futást jelent. Leírva sem kevés. A szabály szerint mindenki magának osztja be a távokat, tehát aki kevesebbet alszik, többet úszhat, futhat, tekerhet... Épp ezért a helyezések is folyamatosan változnak. A verseny kezdete után 4- 5 nappal már kezdett kialakulni az abszolút esélyesek mezőnye, amelyben Szőnyi Ferenccel is számolni kellett. A német Schiwon Uwe és ő felváltva állnak az első-második helyen.

Legidősebb lánya, Esztella szívesen mesélt édesapjáról, akire joggal lehet büszke. A verseny ideje alatt ő vezeti a blogot is, amely Szőnyi Ferenc mexikói „kalandját” mutatja be, mindig a legfrissebb hírekkel. Szőnyi Ferenc építési vállalkozó, négy lánya van, a legidősebb, Esztella 24 éves, a legkisebb, Nóri 7éves.

2000-ben kezdett el sportolni, ezután nem sokkal megdöntötte a 24 órás (721 kilométer) és az 1000 kilométeres kerékpározás rekordját (a felállított rekordja 34 óra). (A kezdet kezdete: egy születésnapra kapott bicikli és egy pár plusz kiló, amitől Szőnyi Ferenc meg akart szabadulni. És innen nem volt megállás.)

Triatlonozni 3-4 éve kezdett el, 2008-ban indult először ironman versenyen, 4. lett a bonyhádi dupla ironmanen. Ebben az évben, 2008-ban főleg maratonokon indult. Még ennek az évnek az őszén kiment Mexikóba a tízszeres ironmanre (38 kilométer úszás, 1800 kilométer kerékpározás, 422 kilométer futás) és bár mindenki esélytelennek tartotta, 3.helyezett lett.

A következő évben már több ironman versenyen is indult Lehnsanban 4. Bonyhádon 6., Szlovéniában 8.lett a többszörös ironmaneken. Ekkor indult el a Sparthatlonon is, ahol kezdett el felsorakozni Szőnyi Ferenc mögé Komárom városa: a verseny ideje alatt szimultán futottak a város polgárai is szolidaritásból. 2009 novemberében megnyerte a DECA Ironmant, sőt megdöntötte a rekordot is, így a pontozás alapján világbajnok lett! („Tátva maradt a nemzetközi sajtó szája!”-jegyzi meg Esztella.) Itt a táv: 38 kilométer úszás, 1800 kilométer biciklizés, 422 kilométer futás. Ezeket úgy kellett teljesíteni, hogy mindennap egy-egy Ironman-távot kellett a versenyzőknek maguk mögött hagyniuk. (Mintegy mellékesen ő nyerte a legtöbbet a napi első helyezésekből.) Idén elindult a Race Across Amerikán, ahol keresztülkerékpározzák Amerikát, és sikeresen befejezte, amit nem sok ember mondhat el (közel 5000 kilométer).

A verseny után néhány nappal szintén előkelő helyen végzett Bonyhádon a duplán. A mostanihoz hasonló, hússzoros ironmant még csak egyszer rendeztek a világon. A teljesítésre egy hónap áll a versenyzők rendelkezésére. Mi hajtja? Az akarat, és hogy nyomot hagyjon a világban. Hogy Komárom városa, és Magyarország büszke legyen a világ egyik legjobb sportolójára. Az hajtja, hogy kipróbálja tűrőképessége határait. Hogy meddig bír az ember elmenni. Már a tízszeres ironman is hatalmas megerőltetés, három évvel ezelőtt a győztes a célbaérést követően tolókocsiban ült. Nem maradt ép lábkörme, és hallucinált. Iszonyat adrenalin kell ahhoz, hogy ezt túléljék, megéljék- tette hozzá Esztella.

Szőnyi Ferenc és segítője Mexikóból előreláthatólag kedden indul haza két átszállással, a járatkésések függvényében szerda, csütörtök környékén érnek haza. Jelenleg előnye már behozhatatlannak tűnik, délután fog beérni a célba.

„A kapcsolatot édesapámékkal a világhálón keresztül tarjuk, most úgy tudjuk, aludt három órát, de többet már nem fog, ha jól értelmezem, 29 kilométer előnye van, és 61 kilométer van még hátra. Már nagyon szépen beelőzte a második helyezettet, aki a hírek szerint sokkal rosszabb egészségi állapotban van.”

(WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.