Művégtaggal a Himaláján - Hogyan készült Erőss Zsolt műlába?

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Erőss Zsolt újra nekiindult, hogy meghódítsa a Himaláját. Eddig nyolc 8 ezer méter fölötti csúcsot mászott meg. Ám ez lesz az első alkalom, hogy művégtaggal vág neki a nagy útnak, hiszen 2010 januárjában a Magas-Tátrában balesetet szenvedett. Saját döntése értelmében térd alatt a jobb lábát amputálták, de nyolc hónap múlva Erőss Zsolt újra mászik.

Még soha nem gyártottak hegymászó lábat...

Varjú Tamás volt a vezetője annak a csapatnak, amely a hegymászó műlábát elkészítette az Ortoprofil Kft.-nél. Elmondta, hogy ez nekik sem volt egyszerű feladat, hiszen számolniuk kellett azzal a hihetetlen mértékű igénybevétellel, aminek a művégtag ki lesz téve. Még soha nem gyártottak hegymászó lábat. Sportra használt lábat már igen, de ilyen extrém kívánsággal még nem találkoztak. Rendkívül erős anyagot használtak fel, a szokásos vastagság dupláját alkalmazták Erőss Zsolt lábánál, hiszen a túlterhelést is ki kell bírnia.

Himalája-expedíció 2010
A Magyarok a Világ Nyolcezresein idei expedíciójának célja a 8201 méter magas Cho Oyu, a világ hatodik legmagasabb csúcsa, amely Nepál és Kína (Tibet) határán fekszik.
A történések a WEBBeteg exkluzív blogján

Sok-sok órán át beszéltek, egyeztettek, mire kialakult a mostani verzió, hiszen a hegymászó konkrét elképzelésekkel érkezett, ezeket kellett a lehetőségekkel szinkronba hozni. Igazából Zsolt volt az, aki a szakembereknek vázolta, milyen hatásoknak lesz a művégtag kitéve. A hegymászó saját bevallása szerint állóképessége alkalmas a feladatra, akaraterőben pedig szintén nem volt hiány. Varjú Tamás hozzátette: nagyon aggódtak, izgultak Zsoltért, amikor elindult, ugyanakkor úgy érzi: ami technikailag lehetséges volt, mindent megtettek. Egy dolog miatta kicsit aggódik: a rendelkezésre álló idő elég rövid volt, a mostani láb pedig nem volt még élesben tesztelve. Az előzőt Svájcban próbálta ki Erőss Zsolt, és annak tapasztalatai alapján fejlesztették ezt tovább.

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.