Futás - Edzés hideg időben

Futanet
megjelent:

A csípősebb őszi reggelektől egészen a tavasz közepéig néha szenvedés a kinti - amúgy csodálatos élményeket kínáló - testedzés. Ha valami, hát egy intervall edzés megoldható sállal a száj előtt, fülvédővel és kapucnival: amikor a torokfájdalom elkezdődne, futásból érdemes gyaloglásra váltani, hogy a szapora légzés lassuljon, az edzést megkeserítő fájdalom elmúljon.

Hipotermia

Amikor hidegben edzünk, el kell gondolkodnunk azon, mennyi hőt fog veszíteni a szervezetünk. A hipotermia túl nagy hőveszteséget jelent, ami előfordulhat egy-egy nem kellőképpen előkészített kinti edzés során.

A hőveszteség kontrollálásának két módja a testzsír valamint a ruházat által nyújtott szigetelés a környezeti tényezők - hőmérséklet és szél - figyelembevételével. Mindezek együttesen játszanak szerepet abban, hogy a test mennyire lesz képes a működéséhez legmegfelelőbb hőfokot fenntartani edzés közben. Most pedig vizsgáljuk meg őket egy kicsit tüzetesebben.

A zsírréteg és ruházat szigetelő hatása

Mindent megadnánk a szuperszálkás testért, itt azonban azok, akiknek egy kicsit nagyobb százalékban van testzsírjuk kevesebb hőt fognak leadni (végre valami pozitív a testzsírral kapcsolatban!). Ehhez jön még a megfelelően rétegzett ruházat, amely csak növeli a test szigetelőrétegét és kétségtelenül fontos szerepet játszik a teljesítőképességben és a kényelemérzetben. Egy felmérés kimutatta, hogy sapka nélkül a teljes hőveszteségünk 50 százalékát a fejünkön át veszítjük el.

A ruházat azért jó szigetelő, mert kisebb-nagyobb "légbuborékokat" fog fel, így a hő sokkal kevésbé tud "elszökni" a testünktől.

A levegővel ellentétben a vízben igen könnyű kihűlni. Izzadni pedig még a leghidegebb időkben is lehet, amely jelentős hőveszteséggel jár. Megoldás?

Olyan öltözék, amely szigetelőrétegeivel levegőbuborékokat képez, de átengedi az izzadtságot. Réteges öltözködéssel magunknak szabályozhatjuk percről percre a szigetelőréteg vastagságát. Ma már sok speciális anyag alkalmas erre, egytől azonban mégis óvakodjunk: a pamutalsók, vagy szoros anyagok a bőrünkről magukba szívják és megtartják a vizet, így képtelenek szárazon tartani a bőrfelszínt.

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat! Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

A cikk partnerünk, a futanet oldalán olvasható.
A teljes cikk olvasása a Futanet oldalán

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.