• A leggyorsabb sportolók - Megvan az orvosi magyarázat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legsebesebb futók nyugat-afrikai eredetűek, a leggyorsabb úszók általában fehérek - állapították meg amerikai kutatók, akik szerint a sportolók gyorsasága a súlypontjukon múlik.

    Az EurekAlert című tudományos portálon (www.eurekalert.org/pub_releases/) hétfőn ismertetett tanulmányban a szerzők az elmúlt száz év élsportolóinak győztes időit elemezték.

    Ennek során nem csupán az volt egyértelmű, hogy a sportolók gyorsabbak lettek, de az is, hogy a versenyzőket a testalkatuk szerint lehet csoportokba osztani. Adrian Bejan, a Duke Egyetem mérnöke egy tavalyi tanulmányában a sportolók egyre gyorsabbá válását - az adatok alapján - azzal magyarázta, hogy az évtizedek során testméretük nagyobb lett. A professzor úgy véli, most a másik trendre is megtalálta a magyarázatot: a válasz a sportolók súlypontjában, illetve annak testen belüli elhelyezkedésében van.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók szerint a test súlypontja biológiai okok miatt a feketéknél magasabban található, mint a fehéreknél. A testalkatbeli eltérés - egyebek közt - abban áll, hogy a feketék végtagjai hosszabbak, kisebb körmérettel, így testük súlypontja magasabbra kerül, mint egy ugyanolyan magasságú fehér sportolóé. "Az ázsiaiaknak és a fehéreknek általában hosszabb a törzsük, így a súlypontjuk lejjebb van" - magyarázta Bejan. Mint hozzátette, a fehérek és feketék közti eltérés a súlypontban mintegy három százalékos.

    A kutatók számításai szerint a testalkatbeli különbség miatt a fekete sprinterek 1,5 százalékkal lehetnek eleve gyorsabbak, mint a fehérek, a vízben ugyanakkor az utóbbiaknak van előnyük. Az ázsiaiak előnyét az úszásban elveszi az, hogy átlagos magasságuk kisebb - véli Bejan.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Fogyókúra - Nem mindegy, melyik mozgásformát választjuk!

    A fogyókúrának és az életmódváltásnak fontos része a fizikai aktivitás. Nem mindegy azonban, hogy hogyan mozgunk! A rosszul megválasztott sportolással sokan kifejezetten ártanak szervezetüknek.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA