• Futball VB: Egészségtelen szponzorok

    Szerző:
    WEBBeteg

    A FIFA öngólt lőtt, hogy olyan cégekkel kötött szponzori megállapodást, melyek egészségtelen termékeket árulnak. A World Cancer Research Fund (Világ Rákkutatási Alap) bírálta a FIFA irányító testületet, mivel az a Coca Cola-t, McDonald’s-ot és a Budweisert is kiemelt partnerként kezeli. Szerintük a világbajnokságnak az egészséges, aktív életmódot kellene hirdetnie.

    Mindhárom vállalat a világbajnokság hivatalos támogatójaként kiemelt megjelenést kap a stadionok reklámtábláin és digitális kijelzőin. Az alapítvány úgy véli, hogy mivel a mérkőzéseket több, mint 200 országban emberek milliárdjai fogják nézni, ezen cégek reklámjaik világszerte befolyással fognak bírni az emberekre. A hirdetők azonban tagadják, hogy a versenyen való részvételük negatívan hatna a gyermekek étrendjére.

    Hirdetések

    Az alapítványt vezető Teresa Nightingale szerint elszomorító, hogy pont ezeket a cégeket választották egy ilyen szintű sportesemény támogató partnerének.

     

     Mire utal a pulzusszám?
    A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer.
    Hogyan érdemes mérni a pulzust? >>

    Amint azt elmondta, manapság, mikor a gyermekkori elhízás és az abból adódó betegségek egyre gyakrabban fordulnak elő, a foci kitűnő lehetőség lenne az ez ellen vívott harcban, mivel olyan típusú fizikai aktivitás, mely szinte mindenki számára hozzáférhető. „ Biztos vagyok benne, hogy sok gyermeket fog inspirálni Rooney vagy Messi játéka olyan szinten, hogy aztán a kert végében, vagy a parkban, sportpályán megpróbálja majd utánozni a tőle látottakat, mint azt a szüleik is megtették, mikor Maradona vagy Pelé játszottak” –mondta.

    Az egészséges életmódot kellene hirdeteniük

    Ezért is tartják elfogadhatatlannak, hogy a FIFA globális szinten ad engedélyt egészségtelen termékek reklámozására, ahelyett, hogy élen járna az egészséges életmód fontosságának hirdetésében.

     

     Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?
    Vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel.
    Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?>>

    Mindemelett szeretnék felhívni a szülők figyelmét is arra, milyen káros hatásai vannak az ilyen jellegű marketingnek, és felszólították őket, hogy a világbajnokság idején is figyeljenek oda arra, hogy gyermekeik elegendő egészséges élelmiszert, pl. zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon. Kommunikációs szakemberek szerintazonban ilyen szintű szponzorációk nélkül jelentősen kevesebb olyan eseményre kerülhet sor, mint a világbajnokság, mely inspirálja, sportolásra buzdítja a fiatalokat. A FIFA a támadásokra azzal felelt, hogy számos jelenleg is futó programja van, melyek a foci népszerűségét felhasználva próbálnak meg rávilágítani, és segíteni a sürgős, világszintű egészségügyi gondokra.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:bbc; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA