• Milyen intenzív legyen az edzés?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amikor a testedzés intenzitása a kérdés, a mérsékelt általában a legjobb. Mikor edz, fontos tudni, hogy mikor kell gyorsítania és mikor lassítani egy kicsit.

     

     Mindent a sport egészségügyi hatásairól
    Sportról a WEBBetegen>>

    Testedzés közben gondol a gyakorlatok intenzitására? Vajon tudja, hogyan kell mérni a testedzés intenzitását?

    Fontolja meg az alábbi egyszerű ellenőrzési stratégiákat, melyekkel nyomon tudja követni a gyakorlatok intenzitását, és hozza ki a legtöbbet az edzéseiből!

    Hirdetések

     


     A sport és a szemünk
    Sportoláskor az egyik legfontosabb érzékszervünk a szemünk. A minőségi látás nélkülözhetetlen legyen az szó bármilyen sportágról is. Vizsgálatok igazolják, hogy a sportbalesetek 60 százaléka a rossz látásra vezethetőek vissza, de egyes sportágaknál, pl. a síelésnél ez akár 80%-ra is tehető.
    A sport és a szemünk - Mire érdemes vigyázni? >>

    A testedzés intenzitása mutatja, mennyi oxigént használ a szervezete a gyakorlatok végzése alatt, illetve, hogy közben mennyi kalóriát éget el. Aerob tevékenység közben  - mint a séta, úszás, kerékpározás – az intenzitást az mutatja, milyen nehéznek érzi a feladat elvégzését.

    Az általános szabály szerint a mérsékelt intenzitású testedzés a legjobb. Amennyiben túl könnyű testedzést végez, előfordulhat, hogy az nem felel meg az Ön edzettségi szintjének, vagy testsúlycsökkentő céljainak.  A túl kemény edzés viszont növeli a fájdalom, sérülés és kiégés kockázatát. A mérsékelt intenzitású testmozgás csökkenti ezeket a kockázatokat, és növeli annak esélyét, hogy hosszú távon is tovább folytassa az edzésprogramot.

    Mérje az edzésintenzitást!

     

     A vérnyomásmérés
    A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. Hogyan mérje helyesen a vérnyomását?>>

    Akkor beszélünk mérsékelt intenzitású testedzésről, ha annak elvégzését kissé keménynek  érezzük. Ennek jelei:

    • gyorsabb légzés
    • kismértékű izzadás
    • bizonyos izomfájdalom

    Használhatja az úgynevezett beszéd tesztet is: amennyiben rövid mondatokban tud beszélgetni, azonban énekelni már nem, minden bizonnyal a javasolt, mérsékelt intenzitással végzi a testedzést.

    Egy kis matematika

     

    Segítség az egészséges táplálkozáshoz

    Ha sokkal pontosabban szeretné mérni az edzések intenzitását, használjon pulzusszám mérőt a testedzés alatt. Amennyiben Ön egészséges felnőtt, élénk testedzés esetén a cél, hogy  a maximális pulzusszám 70-85 százalékán tartsa a pulzusát, mely a legfelső határa annak, amit a szív és érrendszer kezelni tud fizikai aktivitás során. 

    Ha nem elég edzett, vagy csak mostanában kezdett el edzeni, a maximális pulzusszám 40-50 százaléka legyen a cél. Amint nő az edzettségi szintje, növelje a gyakorlatok intenzitását is. 

     

     Mire utal a pulzusszám?
    A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni? >>

    Használjon pulzusszám mérőt a célzott pulzusszám meghatározásához. Egy kis matematikával Ön is könnyen kiszámolhatja az Ön számára ideális pulzustartományt. Ha a cél a maximális pulzusszám 70-85 százaléka:

    • Vonja ki az életkorát 220-ból. A kapott szám a maximális pulzusszám körülbelüli értékét adja. 
    • A kívánt pulzusszám alsó értékét megkapja, ha a maximális pulzusszámot megszorozza 0.7-tel, míg a felső értéket a maximális pulzusszám 0.85-tel való szorzásával kapja meg.

    Edzés közben folyamatosan ellenőrizheti a pulzusszám mérő segítségével, hogy a megfelelő tartományban van-e a pulzusa.

     

     Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája
    A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája>>

    Ha szabálytalan a szívverése, vagy olyan gyógyszert szed, mely befolyásolja a szívritmust, kérdezze meg kezelőorvosát, mi a legjobb módja annak, hogy megfelelően ellenőrizhesse szívritmusát.

    Akkor érheti el a legtöbbet a testgyakorlatból, ha a megfelelő intenzitással végzi azt. Ha nem érzi, hogy a mozgás megerőltető lenne, vagy a szívverése túl alacsony, vegye fel a tempót, gyorsítson. Ha amiatt aggódik, hogy túl keményen edz, vagy a szívverése túl gyors, fogja vissza magát egy kicsit. Bárhogy is történjen, a  lényeg, hogy próbálja maximalizálni az edzést.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:mayoclinic; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA