Spinning edzés: Amit érdemes róla tudni

Kálmánczhey Emőke
szerző: Kálmánczhey Emőke, fitness edző - WEBBeteg
megjelent:

A spinning (edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik óra) az egyik legkiválóbb kardió edzés, mely egyszerre fejleszti a testet és a lelket, a mentális képességeket és az állóképességet is. A spinning-gel, akár 700-800 kalóriát is elégethetünk egy óra alatt, amelynek jelentős része szénhidrát

Érdeklődve nézegetjük az edzőtermek órarendjeit, és biztos összefutunk néhány ismeretlen óratípussal. Az egyik ilyen lehet a spinning, ami első hallásra nem mond sokat, és legtöbbször másodikra sem. Hiszen mi lehet jó abban, hogy bent ülünk a teremben egy szobabiciklin és csak tekerünk? Nos, ettől azért szerencsére sokkal többről van szó. Az elgondolás egyszerű: 10 – 20 ember egy teremben, mindannyian egy különlegesen tervezett teremkerékpáron, ritmusos zene és egy órán át tartó, folyamatos, lelkes, közös tekerés. Ahol az edző instrukcióitól függően száguldhatunk országúton, megmászhatunk magas hegyeket, de akár versenyen is részt vehetünk. Első hallásra nagyon is furának tűnhet, azonban mégis egy nagyon egyszerű és igen hatékony edzésprogramról van szó.

Spinning - Kiváló kardió edzés

A spinning az egyik legkiválóbb kardió edzés, mely egyszerre fejleszti a testet és a lelket, a mentális képességeket és az állóképességet is. Ez a mozgásforma méltán népszerű, mára már filozófiává, életformává nőtte ki magát. A legjobb, hogy kortól és nemtől függetlenül bárki űzheti. Sokszor felmerül az emberekben, érdemes-e belevágni egy új sportágba, vajon miért lesz jó neki, milyen pozitív hatásokat várhat az edzéstől. Lelkesítés gyanánt, íme néhány előny, melyeket a rendszeres spinning edzések révén biztos tapasztalni fogunk:

Miért jó a kerékpározás?

A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe.
Miért jó a kerékpározás?>>
  • jelentősen javul a keringési rendszer, megerősíti a szívet, hatékonyabb lesz a vér oxigénszállító képessége, erősödik az érfal.
  • nagymértékben javul állóképességünk, ezzel együtt fejlődik tüdőnk hatékonysága is,
  • mozgás közben is óvjuk térdünk ízületeit, valamint a szalagokat, és ezzel egy időben erősítjük is azokat,
  • a teremben végezhető mozgásformák közül a leghatékonyabb zsírégető sport
  • a nagy intenzitású mozgás következtében fokozott izzadás jellemző, így a méregtelenítés is beindul a szervezetben
  • egy dinamikus tekeréssel nagyon jól levezethető a bennünk felgyűlt feszültség, így a stressz is könnyebben leküzdhető
  • megtanít küzdeni, erősíti akaratunkat

Spinning - Mit érdemes kezdőként betartani?

Kezdőként mindenképpen érdemes néhány alapszabályt betartani, amivel elkerülhetőek az óra alatt fellépő kellemetlen érzések vagy az esetleges sérülések.

Hogyan vásároljon kerékpárt? - Orvosi tanácsok

Az összes többi sporteszközhöz hasonlóan a kerékpárnak is tökéletesen kell illeszkednie a tulajdonosához. A kerékpárválasztás hosszú időre befolyásolja az egészséges életüket, és amilyen előnyt jelenthet a mozgás, olyan nagy egészségügyi kockázatokat is magában rejt, ha nem jól választjuk ki az eszközt. Hogyan vásároljon kerékpárt? - Orvosi tanácsok >>
  • Alapfelszerelésként minimum 7 dl folyadék, leginkább tiszta víz javasolt, mivel hatalmas intenzitású sportról van szó, és a fokozott izzadás következtében nagy a folyadékvesztés, amit feltétlenül pótolni kell tekerés közben.
  • Az edzés közben folyamatosan csepegő izzadtság nagyon kellemetlen tud lenni, ezért érdemes törölközőt használni. Ezenkívül a tenyér is erőteljesen izzadni fog és a kormányon való csúszkálás elkerülése érdekében is célszerű törölközőt tartani magunknál.
  • A kerékpározás alatt a testsúly nagyrészt a lábra nehezedik, ami leginkább a talpon összpontosul. Ezért, ha puha talpú a cipő, erőteljes fájdalom fog jelentkezni a lábboltozatban és előidézhet talpi íngyulladást is és a lábfej zsibbadását is. Emiatt mindenképpen keménytalpú cipőt használjunk, és ha szenvedélyünkké válik, érdemes kifejezetten kerékpáros cipő beszerzése.
  • Ezen kívül érdemes figyelni a karjainkra. Ha egy edzés után fáj a vállunk, a csuklónk, akkor túlzottan ránehézkedtünk a karjainkra és a kormányra. Mindenképpen hasznos már az első órán figyelni a karok és a váll tudatos lazítására is.
  • Sokat segít, ha a kerékpár helyesen, a testi sajátosságainknak megfelelően van beállítva. Mindenképpen kérjük az edző szakszerű segítségét ebben, így garantáltan nem a nyergen való csúszkálás vagy a kormány elérésének küzdelme foglalja le majd a figyelmünket, hanem magával ragadhat a tekerés élménye.

Mennyi energiát igényel a kerékpározás?

Egy folyamatos, egyenletes, egy órán át tartó, alacsony intenzitású szobakerékpározás kb. 300kcal-t igényel, amely lehet, hogy nem tűnik soknak, mégis nagyon kedvező a fogyókúra szempontjából, mivel az elvesztett energia nagy része a zsírokból származik. Ellentétben a spinning-gel (edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik óra), amelynek hatására akár 700-800 kalóriát is elégethetünk, amelynek jelentős része szénhidrát. Ennek köszönhetően a spinning után kínzó éhségérzet jelentkezhet, amely a szénhidrátok minél hamarabb történő pótlására késztet. Mindez nem jelenti azt, hogy spinninggelni nem érdemes, sőt! Rendkívüli módon megdolgoztat, kifáraszt, ezért elsősorban a megfelelő edzettség elérése után érdemes belekezdeni.
Mennyi energiát igényel a kerékpározás?>>

Spinning - A sikeres edzés titka!

Mire utal a pulzusszám?

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni? >>

Mint minden sportnál, itt is fontos a rendszeresség! Két-három hónap kitartó edzés után már nem fog gondot okozni a lépcsők megmászása, valamint a téli kabátok és a mindent eltakaró ruhadarabok ledobása.

Heti 3-4 alkalom szükséges az edzettségi szint növeléséhez. Mint minden sportnál, a spinning programnál is fontos, hogy betartsuk a fokozatosság elvét! Ne aggódjunk, ha elsőre nem tudjuk tökéletesen végig csinálni az órát, 5-6 alkalom után már nem az jelenti majd a kihívást, hogy végig tudjuk-e tekerni, hanem elkezdjük a saját határainkat feszegetni és tágítani.

(WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.