• Késő esti testedzés - Álmatlanságot okoz?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Általában az esti órákban van időnk testedzésre, de sokan úgy vélik, ez álmatlanságot, insomniát okozhat. Hogyan befolyásolja az edzés időpontja az alvási képességet?

    Számos tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres testedzés javítja az insomniában szenvedők álmatlanságát. Azonban az, hogy a testmozgás időpontja miképpen befolyásolja az alvási képességet, nem teljesen egyértelmű.

    Hirdetések

     

     Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?
    A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében?
    Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?>>

    A legtöbb krónikus álmatlanságban szenvedő ember vérében emelkedett a stressz- hormon szintje, ami arra utal, hogy rendkívül érzékenyek a stresszre.

    Minél magasabb a stressz-hormon szintje, annál nehezebb elaludni. A testmozgás növeli eme stressz-hormon szintjét, ám néhány órával a testedzés után ez a szint csökken.

    A stressz-hormon szintjének csökkenéséhez szükséges idő a testmozgástól, illetve egyénektől függően változik. Amennyiben gondjai vannak az edzést követő elalvással, próbálja ki az alábbi tippeket:

    • Két héten keresztül eddzen a lefekvéshez közeli időpontban. Reggelente egy 1-10 –ig terjedő skálán értékelje az alvás minőségét. 
    •  Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?
     A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?
     Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?>>
     A következő két hétben a reggeli vagy délutáni órákban mozogjon, és továbbra is értékelje az alvásminőségét minden reggel. 
    • Minden hét végén adja össze az így kapott pontokat, és ossza el a mozgással töltött napok számával. Így egy átlagos pontszámot kap minden hétre, melyből megállapíthatja, a testmozgás időpontja milyen mértékben hat az Ön alvásminőségére.

    Mindez segít meghatározni, hogy melyik napszak a legmegfelelőbb az Ön számára a megfelelő alvás érdekében a testedzéshez.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: mayo; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Apró trükkök a jó alvásért

    Krónikus álmatlansággal küzd? Nehezen alszik el, órákig ébren hánykolódik az ágyban? Szakértőnk segítségével most bemutatjuk azokat az apró változtatásokat, melyek segítségére lehetnek a nyugodt elalvásban, és azt is eláruljuk, mit tegyen, ha mindez kevésnek bizonyul.

    Az álmatlanság okai és veszélyei

    A napi stressz, az időjárás változásai, vagy egy késő esti, nehéz vacsora is okozhat álmatlan éjszakákat. Ha ez az állapot tartósan fennáll, a kóros kialvatlanság súlyos problémákat idéz elő a beteg életében.

    Álmatlanság: mikor van szükség orvosi kezelésre?

    Gondjai vannak az elalvással? Rendszeresen felriad éjszaka, nehezen alszik vissza? A tervezettnél akár egy órával korábban felébred? Az álmatlanság következményeiről és kezeléséről Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, főorvos ad felvilágosítást.

    Testedzés gyomor- és bélrendszeri betegeknek

    A fittség megőrzése nagyon nehéz mindazoknak, akik Crohn-betegségben, irritábilis bél szindrómában, vagy egyéb gyomor- és bélrendszeri betegségben szenvednek.

    Gyakorlatok az erős hátizmokért és a széles vállakért

    Sokan megfeledkeznek róla, pedig elengedhetetlenül fontos a hát- és vállizmok erősítése. Erre a célra kiválóan alkalmas lehet például a húzódzkodás.

    A női testedzés főbb szabályai!

    A női edzés inkább láb- és fenékcentrikus. A túlsúly ellen pedig a kardioedzés az optimális, ennél viszont figyelni kell az ízületkímélésre. Szerencsére egyre több nő tartja fontosnak a rendszeres testmozgást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA