• A 7 leghatásosabb testgyakorlat

    Szerző:
    WEBBeteg

    Próbálja ki az alábbi gyakorlatokat, hogy a legjobb formába hozza magát!

    No. 1.  Gyaloglás

    Hogy miért jó ez? Mert gyalogolni, szinte bárhol bármikor tud. Legyen szó gyaloglópadról, vagy parkban való gyaloglásról, teljesen mindegy, a hatás ugyanaz.

    Hirdetések

    Hogyan? A kezdők eleinte csak 5-10 percet gyalogoljanak, majd fokozatosan emeljék az időt legalább 30 percre szakaszonként. Ha egyre jobban bírja, nehezíthet a feladaton: gyalogolhat nagyobb időintervallumba, gyorsabban vagy nehezebb terepen is.

    No. 2. Interval tréning

     

     Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?
    A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében?
    Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?>>

    Hogy miért jó ez? Ha még jobban ráerősít néha a gyakorlataira, az segíthet több kalóriát elégetni, fittebbnek lenni, és könnyebben fogyni.

    Az alapötlet: variálni az edzések intenzitását, sokkal többet segíthet, mint a sarokban ülve pihenni két gyakorlat között.
    Hogyan? Növelje a sebességet egy vagy két percre, majd pedig álljon vissza az eredeti tempóra 2-10 percre.                                

    Tipp: Inkább legyen kevesebb intenzív rész, de az rendszeres, mint több, de rendszertelen!

    No. 3.  Guggolás

    Hogy miért jó ez? A guggolás több izmot – a comb, a far és a térdizmokat - is megmozgat egyszerre.
    Hogyan? A lábai vállszélességre legyenek egymástól, a hátát pedig tartsa egyenesen. Hajlítsa a térdeit, és tegyen úgy, mintha leülne egy székre. Különösen figyeljen oda, hogy a térdeit a boka fölött tartsa, ne zárjanak be külön szöget!
    Tipp: Először gyakoroljon igazi székkel! Üljön le, majd álljon fel, legközelebb már csak érintse meg a széket. Miután úgy érzi, hogy tudja, milyen mélyre kell lemenni, fokozatosan áttérhet a szék nélküli gyakorlásra!

    No. 4. Támadóállás

     

     Mire utal a pulzusszám?
    A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni? >>

    Hogy miért jó ez? Hasonlóan a guggoláshoz a támadóállás is szinte az összes izmot megmozgatja az alsó testben. Emellett remek egyensúlyfejlesztő gyakorlat is.
    Hogyan? Lépjen egy nagyot előre, miközben a gerincet egyenesen tartja! Hajlítsa be az elülső térded körülbelül 90 fokra. Tartsa a súlyát a hátsó lábon, és közelítse azt a föld felé. Vigyázzon! Ne érjen a földhöz!

    Tipp: Nehezítheti a gyakorlatot, ha nem csak előre, hanem oldalra is végez támadóállást, persze a szabályokat betartva!

    No. 5. Fekvőtámasz

     

     Téli sport a szabadban - Mikortól veszélyes?
    "Nulla fok körül még nem rossz futni, de mínusz tíz foknál már azt javaslom pácienseimnek, hogy ne a szabadban sportoljanak" - hívta fel a figyelmet Christian Gäbler osztrák szakember.
    Téli sport a szabadban - Mikortól veszélyes?>>

    Hogy miért jó ez? A fekvőtámasz egyszerre erősíti a mellkasi,a váll és a háti izmokat, miközben a kar is komoly megterhelés alatt van.
    Hogyan? Arccal lefele. Rakja a kezeit, picit szélesebbre, mint a válla. Helyezze a lábait egymás mellé a földre. A bokától a vállig pedig a test egy egyenes vonalat alkosson. Tartsa feszesen a fari és a hasi izmait, majd kezdjen el leereszkedni, utána fel úgy, hogy közben a könyökeit hajlítja. Az egész gyakorlat során tartsa a felsőtestet stabilan!

    Tipp: Túl nehéz? Túl könnyű? Kezdésnek megfelelő, ha a kezeit az asztalra rakja, vagy egy székre, és fokozatosan ér le a földre, ahol először a térden csinálja. Ha ezek már mennek, átválthat a klasszikus fekvőtámaszra.

    Ha a sima fekvőtámasz már nem hozza lázba, nehezíthet is rajta! Rakja a lábait egy lépcsőfokra, egy székre vagy a kanapéra! Az eredmény nem marad el!

    No. 6. Has prés "A"

    Feküdjön le a földre, lábait helyezze felhúzva maga elé, a tarkóra pedig a kezeit. Először csak a fejet emelje, majd a vállat, és végül a felsőtestet! Természetesen a lábai maradjanak a talajon!

    Has prés "B"

    Emelje fel a térdeit a földről, keresztezze őket a levegőben. A lábszár a combbal 90 fokot zárjon be! Ez a fajta technika segíthet elkerülni a hát megrándulását, viszont terhelésnek teszi ki a csípőt! Természetesen a has prés ezen verziója sokkal nehezebb, mint klasszikus testvére.

    Tipp: Ne hajlítsa be a nyakát! Az egész testet használja, a könyökeit és a mellkast pedig tartsa szabadon! A legjobb, ha nem látja a könyökeit!

    No. 7. Felhúzás

     

     Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?
    A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?
    Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?>>

    Hogy miért jó ez? A súly e fajta emelése egyszerre dolgoztatja meg a bicepszet, a hátat és a felsőtest legfontosabb izmait.
    Hogyan? Álljon vállszéles állásba. Hajlítsa be a térdet, tartsa egyenesen a gerincet, és stabilizálja a felsőtestet! A karjai természetesen legyenek leengedve, így tartsa meg a súlyt. Így egyenletesen emelje fel, fent tartsa meg egy kicsit, majd pedig lassan engedje vissza a kiinduló helyzetbe!

    Tipp: Először - csak hogy begyakorolja - a mozdulatot csinálhatja súlyok nélkül! Ha a mozdulatsor már megy, akkor kezdhet súlyokkal, majd pedig ahogy bírja, emelhet is a súlyokon!

    (KamaszPanasz)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Miért nincs eredménye az edzésnek? Milyen a jó edzésterv?

    Sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy rendszeresen jártak edzeni, mindent maximálisan végigcsináltak és mégsem volt látható eredmény hosszú hónapok után sem. Ilyenkor az emberek nagy része csalódottan hagyja abba az edzéseket, pedig elég egy kis újragondolás, néhány apróbb módosítás, és az eredmény biztosan nem marad el.

    Hatékony zsírégetés, tartósan kisebb testzsírszázalék

    A kiadós étkezések és a csekély testi aktivitás eredménye a mérlegen is megmutatkozik. Hogyan lehet hatékonyan megszabadulni a hasi zsírpárnáktól?

    Meglepően könnyen csökkenthető a magas vérnyomás?

    Fejfájás kínozza, kiújult a migrénje, vagy a legutóbbi alkalommal magasabb vérnyomást mért az orvosa? Mielőtt a gyógyszerekhez fordulna, gondolja végig: eleget mozog? A helyesen adagolt sportolással ugyanis sokat tehet egészségi állapota helyreállításáért. Nézzük, hogyan működik!

    Maloveczky Miki pofonokat adott és kapott!

    A műsorvezető korábban thai boxolt, így örömmel beállt a ringbe a forgatás alatt. A mozgás nemcsak az alak- és a súlymegőrzésében segít, de a vérkeringés fokozásával, az ízületek, izmok, szalagok karbantartásával az egész szervezet egészséges működéséhez is jelentősen hozzájárul a rendszeres mozgás.

    Speciális gépekkel speciális edzés végezhető!

    A mozgás mindenkinek az egészségét támogatja. Sokan viszont egy sérülés, vagy egy alkati eltérés miatt nem tudják a normál edzőgépeket használni. Nekik egyedileg kialakított gépekkel kell tornázniuk, hogy elkerüljék a további sérüléseket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA