• Hány éves kortól érdemes a gyerekeknek síelni?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A havas sportok kedvelői egyetértenek abban, hogy minél hamarabb megismerkedik a gyerek a síelés nyújtotta élményekkel, annál jobb. Ez természetesen eleinte csak a hóval, a környezettel és a szabályokkal való barátkozást jelenti, mivel öt éves kor előtt nem ajánlott a sítanulás elkezdése.

    A gyermekek mozgásszervi fejlődését mindig fontos figyelembe venni, mielőtt a gyermek sportolni kezd. A főbb problémát a felkészületlenség jelentheti, mely fizikai és pszichés komponensből tevődhet össze.

    Hirdetések

    Egyrészt a gyermeknek testileg érettnek kell lennie arra, hogy elkezdhesse a sportot, az ízületnek stabilnak kell lennie, a síelésnél igénybevett izmoknak képesnek kell lenni a fokozott terhelést bírnia.  Figyelni kell arra, hogy, ha az év nagy részében nem éri a térdet és a bokát hasonló jellegű terhelés, a fokozatosság és az alapos felkészülés, bemelegítés nem hagyható el.

    Emellett pontosan meg kell vele értetni az utasításokat, és ha félelmei vannak, vagy bármilyen kérdése, ezeket alaposan át kell beszélni. Problémát jelenthet az ízületek lazasága, melyre utalhat, ha a gyermeknek gyakran fordul ki például a bokája, ilyen esetekben a sportolás elkezdése mindig egyéni elbírálást igényel, lés fontos kikérni a gyermekorvos véleményét.

    Miért 5 év az ajánlott életkor?

    Noha már három éves kortól is vállalják a gyermekek síoktatását, ez még leginkább a hóban való játszást, és gyermekfelügyeletet jelent síelés helyett. A síelés elkezdéséhez ajánlott kor általában 5 év. Ennek több oka is van.

    Hirdetések
    • A  síruha, bakancs, védősisak és egyéb felszerelés súlya legalább plusz 2-3 kg-ot jelent, melyet gyermekünknek cipelnie kell, ezért elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy mindezt különösebb gond nélkül elviselje, és élvezze mellette a síelést.
    • Szükségük van bizonyos testtömegre és erőre, mely az eséseknél védi őket a sérülésektől.
    • Ebben az életkorban már sokkal jobbak a motoros készségeik. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a lesiklást megtanulják, tudják irányítani a testüket. Ebben az életkorban már gyorsan megtanulják a zöld és kék pályák használatát, otthonosan érzik magukat a lejtőkön. 
    • Az ötévesek szociális képességei is sokkal jobbak, mint fiatalabb társaiké. Már hozzászoktak az oviban ahhoz, hogy távol legyenek bizonyos időre a szüleiktől, nem okoz gondot számukra a másokkal való együttműködés, és a szabályokhoz való alkalmazkodás.

    Mi az, amire legelőször meg kell tanítani a kezdő síelőt?

     

     A téli kocogás szabályai
    A hőmérséklet csökkenésével arányosan csökken a futók száma is a szabadban. A tél beálltával csak a legelszántabbak maradnak a futópályákon. Kocogás télen>>

    Kontroll, megállás, kanyarodás. Ezek a legfontosabbak ahhoz, hogy biztonságban leérjen a lejtőn. A gyerekeket nem árt folyamatosan figyelmeztetni arra, hogy másokra is figyelni kell. Meg kell velük értetni, hogy ez az ő biztonságukat szolgálja.

    Ha már biztonságosan le tudnak siklani a lejtőn, bármikor meg tudnak állni, elkezdhetik a kanyarodást gyakorolni, hogy bármikor kikerülhessenek bárkit/bármit ami az útjukba kerül. Ha mindez már gond nélkül megy nekik, gyorsabb pályán is gyakorolhatnak.
     

     Az izomláz: pihentessük vagy dolgozzunk rá?
    A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében? Az izomlázról>>

    Fontos, hogy a szülők türelmesek legyenek és ne erőltessék a gyereket semmire. Hagyjon neki időt arra, hogy a saját ritmusában tanuljon. Ha erőlteti, egy rossz élmény akár jó pár évre elveheti a gyermek kedvét a síeléstől.

    A teljesítményt mindig egyedileg bíráljuk el, sose viszonyítsunk másokhoz. Csak addig fogja a gyermek élvezni a sportolást, míg ez nem okoz neki megerőltetést. Ez legyen a cél, hiszen így a sérülések, az izmok és az ízületek túlerőltetése is megelőzhető lesz.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA