A testépítés során használt táplálékkiegészítők hatása - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Fogyasztott tiszta kreatin koncentrátumoknak van-e valamilyen szervezetre káros hatása? A rendszeres taurin használatnak milyen veszélyei vannak? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Kevés adat áll rendelkezésre a taurin hosszú távú hatásairól.

Rövid távon fokozza a hangulatot, a memóriát javítja, viszont hosszú távon, kísérletek során ennek ellenkezője igazolódott.

Hosszútávon adagolva a taurint a memória romlását észlelték, valamint azt is tapasztalták, hogy az idegrendszer élettani gátló funkciói romlottak.

Koffeinnel együtt használva erőteljesen fokozza a szív kamrafunkcióját, túlságosan megemelheti a pulzusszámot, ennek következtében halálesetet is leírt már a szakirodalom, valamint előfordult, hogy életveszélyes mértékben növelte a szervezet nátriumszintjét.

Több országban tilos a forgalmazása, pl. Svédországban, Norvégiában, Dániában.

"A testépítéstől összemehet a férfiasságom?"

"16 éves koromban a méret 16 cm körülinek felelt meg. Most 24 éves vagyok és 11 cm a péniszem, de ez a folyamat már 18 éves korom óta állandósult. Okozhatja ezt a testépítés, amit 16 éves koromtól 20 éves koromig űztem?" Az orvos válasza

A kreatinnak vízvisszatartó hatása van

A kreatinnal kapcsolatban végzett vizsgálatok alapján kiderült annak vízvisszatartó hatása (a vázizmok víztartalmát növeli, így azok nagyobbak, kidolgozottabbak).

A kreatin a szervezet össz-víztartalmának csökkenését okozhatja, mely súlyos kiszáradáshoz vezethet, izomgörcs, hányinger, hányás alakulhat ki, hosszú távon károsíthatja a vesét, rohamkeltő hatása is lehet.

Az anabolikus szteroidok mellékhatásai

Már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget a teljesítményfokozás lehetősége, amelyek célja a fizikai erő növelése, a fáradtság leküzdése és a koncentrálóképesség fokozása. A felépítő (más néven anabolikus) szteroidok napjainkban az egyik legelterjedtebb teljesítményfokozó anyagok, amelyek a kereskedelmi forgalomban is fellelhetőek.
Milyen mellékhatások jelentkeznek túlzott használatakor?

(WEBBeteg - Dr. Boros Miklós Vital Balance Életmód Centrum)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.