Sportolók halála - Kiben ketyeg az időzített bomba?

MTI
megjelent:

Aktív sportolók leggyakrabban hirtelen szívhalállal fejezik be életüket, de ennek gyakorisága világszerte tisztázatlan.

Az edzés vagy mérkőzés közben bekövetkező, hirtelen halálesetek világszerte megdöbbenést keltenek: úgy tűnik, hogy az utóbbi időben ezek gyakrabban fordulnak elő, mint a sportbalesetek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a British Journal of Sports Medicine most közösen hozta nyilvánosságra azokat a felmérési eredményeket, amelyek alátámasztják a sportolás előtti orvosi vizsgálatok jelentőségét.Az Egyesült Államok statisztikai hivatala szerint minden 160 000-300 000 versenysportolóból évente egy hal meg sporttevékenység során.

Mire utal a pulzusszám?

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni?

Más országokban meglehetősen különböző adatok láttak napvilágot, a földrajzi helyzettől függően a különbség legalább tízszeres.

A legcélravezetőbb megoldás az volna, ha a sportolni vágyó ifjúság minden tagját alaposan megvizsgálnák: részletes adatokat vennének fel a szülők, nagyszülők egészségét, esetleges örökölhető betegségeit illetően, illetve a klubba beiratkozó fiatal fiúk vagy lányok olyan szakorvosok elé kerülnének, akik jól elemezhető EKG-felvétel, szükség szerint egyéb vizsgálatok, például ultrahangos szívvizsgálatot követően engedélyeznék csak számukra a versenyszerű sportolást.

A hirtelen szívhalál

A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
A hirtelen szívhalálról

A most közölt tanulmányban szerepel, hogy kérdőívre adott válaszok, illetve az egyébként igen fontos adatokat szolgáltató orvosi megtekintés, a szív és a mellkas meghallgatása a hirtelen szívhalál kockázatának becslésére tökéletesen alkalmatlannak bizonyult.

Azok a szívzörejek és más eltérések, amelyeket a szívgyógyász az ilyen vizsgálati módszerrel kideríthet, általában eleve kizárják a nagy fizikai terhelést.

Eltérő az EKG eredmények értékelése?

Cikkek a témában!

Érdekes az EKG-felvételek kérdése. Sok szakértő véleménye szerint ezek a görbék túlságosan sok, ártatlan szabálytalanságot mutathatnak, amelyek a sport miatt szükséges, erőltetett fizikai terhelés következményei. Ezek túlértékelése fölösleges riadalomhoz és szükségtelen, további szakvizsgálatokhoz vezetnek.

Az egyik, most megjelent felmérés munkatársai 371 atlétát vizsgáltak, akiknek életkora 12-35 év közé esett. A kutatók közölték, hogy részletes vizsgálataik szerint a csoportból az EKG-lelet 47 szívbetegséggyanús esetet emelt ki.

A szívgyógyászok ezt jó aránynak érzik, és szükségesnek tartják az EKG-vizsgálatot a sportolás megkezdése előtt.

(MTI)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.