A debreceni klinikán dializált betegek sportolhatnak a kezelés alatt

WEBBeteg/Debreceni Egyetem
frissítve:

Mostantól biciklizhetnek dialíziskezelés alatt a Klinikai Központ betegei, mindez új lehetőséget jelent a vesebetegek mozgásterápiájában, életminőségük javításában - jelentették be a Debreceni Egyetemen.

A krónikus vesebetegség tízszeresére gyorsítja fel az érelmeszesedés kialakulását, a rendszeres mozgás azonban jelentősen javítja a betegek állapotát, hozzájárul a kockázati tényezők csökkentéseshez – hangsúlyozta Kárpáti István a Klinikai Központ Nephrológiai Tanszékén tartott sajtótájékoztatón. A Népegészségügyi Kar Népegészségügyi Medicina Tanszékének vezetője kiemelte, hogy a Debreceni Egyetemen évek óta rendszeres mozgásterápiás programban vesznek részt a krónikus vesebetegek, a már dializáltak és transzplantáltak.

A dialíziskezelés közben is mozgásterápiában részesülhetnek a betegek

A 4-6 órás dialízis egy részében a megfelelő egészségi állapotú páciensek egy speciális biciklit, úgynevezett minibike-ot tekernek, így ezt az idő is fel tudjuk használni arra, hogy részesüljenek a mozgás jótékony hatásaiból – tájékoztatott Király Enikő, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház gyógytornásza, a sportprogram kidolgozója.

Balla József, a Nephrológiai Tanszékének vezetője kiemelte, hogy az egészségügyi ellátáson túl fontos küldetésük, hogy a betegek életminőségét javítsák, élettartamukat meghosszabbítsák, ebben pedig kulcsszerepe van az innovációnak.

A Debreceni Egyetem és a város sokat tesz azért, hogy az emberek minél többet sportolhassanak, ami kiemelt fontosságú a népbetegségek megelőzésében. Az egyetem ehhez a tudományos hátteret biztosítja, a betegellátás területén pedig arra törekszik, hogy javítson a lakosság életminőségén – emelte ki Papp Csaba, a Debreceni Egyetem stratégiai igazgatója, aki példamutatónak nevezte azt a törekvést, hogy a város cégei rendszeresen segítik adományaikkal a Klinikai Központban ápoltakat.

A sporteszközöket beszerzéséhez szükséges összeget a Lansoft Trade Informatikai Kft. ajánlotta fel a Vesebetegek Debreceni és Hajdú-Bihari Megyei Egyesületének, akik biztosították azok használatát a klinikán.

Forrás: WEBBeteg/Debreceni Egyetem

Cikkajánló

A dialízis formái

Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
A szervezet só-, víz- és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése sok kórfolyamat miatt károsodhat. Ha a vesék működése kritikus szintre csökken, akkor az orvostudománynak kell beavatkoznia a páciens életének megmentése érdekében.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.