Hamarosan indul az olimpia! Minden, amit tudni érdemes

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az augusztus 5-én kezdődő olimpián 158 magyar sportoló indul, akik összesen 21 sportágban képviselik majd hazánkat. A csapatra 20 fős egészségügyi személyzet fog vigyázni, és minden magyar olimpikon, mielőtt kiutazna Rióba, legalább háromszor átesik doppingellenőrzésen.

Brazíliában több súlyos betegség, így a sárgaláz és a Dengue-láz is előfordul, utóbbit ugyanaz a szúnyog terjeszti, mint a Zika-vírust, viszont a megbetegedésre egy az ötszázezerhez az esély, a többi súlyos betegség ellen pedig van védőoltás - mondta Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos a köztelevízióban.

Az ÁNTSZ sajtótájékoztatóján a legnagyobb hangsúlyt a Zika-vírus kapta: dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a Zika-vírussal való megfertőződés veszélye ugyan csekély, de néhány egészségügyi kockázattal számolhatnak Rio de Janeiróban azok, akik akár az olimpiai játékok ideje alatt vagy a paralimpiai játékokra utaznak a térségbe.

Mind a sportolóknak, mind az olimpiára érkező szurkolóknak fontos, hogy betartsák az egészségügyi ajánlásokat. Dr. Szentes Tamás elmondta azt is: az Országos Járványügyi Központ megfelelően felkészült, mind a laboratóriumi háttér, mind pedig a szabályozás terén, hogy igazolják vagy kizárják a vírus megjelenését.

Bővebben Fontos egészségügyi tanácsok az olimpiára utazóknak

Téglásy György, a válogatott kereteket ellátó szolgálat igazgatója elmondta: minden feltételt biztosítanak annak érdekében, hogy a magyar sportolók védettek legyen Rióban. A tesztversenyeken egyetlen magyar sportoló sem kapott el szúnyog által terjesztett betegséget.

A Zika-vírusos esetek drasztikusan csökkentek az elmúlt hetekben Brazíliában - közölte Michel Temer megbízott köztársasági elnök. Emlékezzünk rá, hogy a 2014-es labdarúgó-vb során, amikor 1,4 millió külföldi állampolgár látogatott Brazíliába, bár prognosztizálták a járványt, de egy esetet sem regisztráltak. Az egészségügyi szektor megfelelő környezetet biztosít a turistáknak a játékok ideje alatt.

Hepatitis, H1N1...

Rio De Janeiro meleg éghajlattal rendelkezik, egész évben 23-27 fok körül van a hőmérséklet. A játékokra a déli félteke téli időszakának végén kerül sor, amikor jelentősen csökken a szúnyogpopuláció, amely a Zika- és a Dengue-láz terjesztéséért felel. Ugyanakkor augusztus-szeptemberben viszonylag magas a H1N1 influenzás megbetegedések aránya. A hepatitis A és B vírus veszélyének szempontjából az oltás mindenképpen javasolt. A sárgaláz, hastífusz és meningitisz elleni oltás nem kötelező, de hasznos - tanácsolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata.

Miben segíthet a konzuli szolgálat? Egészségügyi vészhelyzetben, súlyos és tömeges megbetegedés esetén tájékoztatja a helyi orvosok, kórházak elérhetőségéről, közreműködik az esetleg szükséges és orvosilag igényelt, illetve lehetséges hazaszállítás megszervezésében.

Eggyel többen leszünk, mint Londonban!

21 sportágban 93 férfi és 65 női sportoló képviseli majd a magyar színeket. Négy évvel ezelőtt Londonban 157 fős volt a magyar sportolói csapat, idén eggyel többen utazhatnak, tartalékként a vívó Somfay Péter szerepel a névsorban.

A sportszakemberekkel - sportági csapatvezetés, edzők, orvosok, masszőrök, technikai személyzet, a delegáció vezetése és a csapatiroda tagjai - együtt ez a szám a háromszázat is meghaladja. A MOB 294 főt utaztat, ehhez a szövetségek saját költségen még 25-30 sportszakember utaztatását finanszírozzák. A csapat jelentős része július 30-án indul közvetlen chartergéppel a helyszínre.

A magyarok Rióban 21 sportágban, asztaliteniszben, atlétikában, birkózásban, evezésben, cselgáncsban, kajak-kenuban, hegyikerékpárban, műugrásban, ökölvívásban, öttusában, súlyemelésben, sportlövészetben, teniszben, tornában, tollaslabdában, triatlonban, úszásban (medencés és nyíltvízi), vitorlázásban, szörfben, vízilabdában és vívásban versenyeznek.

Lelkileg is fel kell készülni

Fontos kérdések, hogy mit vártak el önmaguktól a sportolók, mit várt el tőlük a külső környezet, a felkészítő, a klub, a város, az ország, és ezek az elvárások milyen szinten teljesültek. Minél nagyobb a különbség, annál intenzívebb az érzelem - nyilatkozta korábban a WEBBeteg kérdésére Fejes Enikő sportpszichológus, aki több élsportolóval dolgozott már együtt. Fontos, hogy felkészüljenek az olimpikonok a helyszínre, a pályára, ki kell pihenniük a hosszú repülőutat is, ráadásul lesz olyan verseny, például az úszók döntője, amely éjszaka lesz.

Mentális felkészülés

Doppingteszt: háromszor Rió előtt

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője elmondta: minden magyar olimpikon legalább háromszor átesik doppingellenőrzésen, mielőtt kiutazna Rióba. Idén összesen 1500 mintavétel történt és még történik, a minták elemzése pedig Ausztriában, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által elfogadott seibersdorfi laborban zajlik.

Megtudtuk azt is, hogy a világ számos országából érkező összesen 10 500 olimpikonnál 7000 mintavétel történik, 400 orvos és egyéb szakember részvételével, köztük van 40 doppingellenőr, 10 pedig magyar.

Az idei év doppingszenzációja, a világszerte eddig több mint 170 pozitív esetet hozó meldonium, amely tiltólistán szereplő teljesítménynövelő szer. Hazánkban eddig nem ismert, magyar sportoló mintájából meldonium használatára utaló tiltott hatóanyagot ez idáig nem mutattak ki.

A legkedveltebb dopping változatlanul a növekedési hormon, illetve népszerűek az úgynevezett designer EPO-készítmények, a vértranszfúzió, illetve az egyéb növekedési faktorok (IGF).

Minden, a Magyar Antidopping Csoport honlap­ján is szereplő nemzetközi tiltólistán megtalálható ve­gyületcsoport doppingnak minősül, ha azt a sportoló nem egészségügyi állapo­tára tekintettel, engedél­lyel alkalmazza.

A doppingo­lást magát sosem tudjuk megszüntetni, hiszen a műve­lői, fejlesztői mindig egy lépéssel előttünk járnak majd. Persze, mi sem sok­kal maradunk le: tudomá­sunk van így például több, a sport szempontjából ille­gális módszerről, anyagról, amelyeket egyelőre nem vagyunk képesek kimu­tatni, szankciókat viszont már alakítottunk ki rájuk vonatkozóan, és ezeket akár visszamenőleg is gyakorolhatjuk majd. Ha mind­ezek által több lehetőséget és teret adhatunk azoknak, akik a tisztességes utat vá­lasztják, igazán megéri eb­ben a szakmában dolgozni - mondta Tiszeker Ágnes.

Rio 2016 olimpia

Tudta?

  • Rio de Janeiro az első dél-amerikai város, amely olimpiát rendez.
  • 10 500 olimpikont, illetve 4350 paralimpikont várnak az ötkarikás játékokra.
  • Valamennyi sportlétesítmény, köztük az Olimpiai Park a Barra da Tijuca negyedben található. A központi részen 10 olimpiai és 4 paralimpiai sportág kap helyet.
  • A 75 hektáros Olimpiai Falu több mint 17 ezer sportoló többségének nyújt szállást. Itt 31 épületben 3604 lakás található.
  • Az olimpiai érem súlya 500 gramm.
  • Az eseményre 7,5 millió jegyet adnak ki, 2015 márciusától lehetett foglalni. Igen borsosak az árak, van 450 ezer forintos is.
  • A szuperdöntőkre átszámítva 120 ezer forintért is lehet jegyet venni, a belépő több mint fele 7000 forint alatti áron került forgalomba.
  • Az olimpiai létesítményeket érintő befektetések 60 százaléka, mintegy 7,07 milliárd reál, a magán szektorból származik.

Fő a biztonság!

Brazília megbízható biztonsági tervet készített a játékok idejére, amelyben a rendvédelmi szervek 85 ezer tagja vesz részt, hogy a sportünnepet a legnagyobb biztonságban bonyolíthassák le. Nem ez az első alkalom, hogy megmutatják szervezőkészségüket és vendégszeretetüket, miután az elmúlt években otthont adtak már labdarúgó-világbajnokságnak, Pánamerikai Játékoknak, Katonai Világjátékoknak, Ifjúsági Világtalálkozónak és a Konföderációs Kupának.

Minden eddigi rendezvény sikerrel zárult, a szervezés során a feladatokat hozzáértéssel, felelősséggel és a brazil nép veleszületett életszeretetével hajtottuk végre. Ezt a sikert most megismételjük - ígéri Michel Temer ügyvezető köztársasági elnök.

Forrás: WEBBeteg,
Tóth András, újságíró
Forrás: ÁNTSZ, MACS, MTI, MTVA

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.