A végtagok megfelelő erejéhez erős törzsizmokra van szükség

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A törzsizomzat jelentőségét sokan számos szempontból vizsgálták. A különféle vizsgálatok alapján egyre több figyelmet fordítanak a törzs izmainak erőkifejtésben betöltött szerepére.

Könnyen belátható, hogy optimálisan edzett törzsizmok nélkül például a súlylökés nem kivitelezhető.

Hogyan befolyásolja a törzs ereje a teljesítményt?

Egy amerikai tanulmány keretében azt vizsgálták, hogy sportolók törzsizomzatának ereje milyen hatással van sportteljesítményükre. 25 egyetemi futballista végzett medicinlabda-dobást (előre, hátra, jobbra és balra) statikus és dinamikus pozícióban. Az eredményeket több a sportolói teljesítőképességet számszerűen kifejező mutató alapján elemezték.

Ezek a következők voltak: 1 RM (térdhajlítás közbeni maximális ismétlésszám), térdhajlítási index (1 RM/testtömeg), lendületvétellel végrehajtott függőleges felugrás (Counter Movement Jump (CMJ)), 40 yard futás és pro agility (ingafutás, PrA). A lökő gyakorlat során mért erőből következtettek az egész testre átvitt erőre. Több korrelációt is felfedeztek mind a dinamikus, mind a statikus medicinlabda-dobás és a mért értékek között.

A vállak stabilitását javító gyakorlatok fekvőtámasz révén

A klasszikus fekvőtámasz egy nagyon komplex gyakorlat, ami elsősorban a test stabilitását javítja és edzi a törzsizmokat is, több mint százféle változata ismert. A vállak stabilitását javító gyakorlatok fekvőtámasz révén

Majdnem minden kinetikus lánc központja a törzs

Az eredményekből azt a következtetést vonták le, hogy a törzs izomzatának ereje döntő befolyással bír az erőkifejtésre és az erőnek a sportoló végtagjai által történő továbbítására. Manapság többnyire statikus stabilizációs gyakorlatokat (alkartámasz, oldalsó fekvőtámasz) választanak a törzs erősítésére. Ezekkel azonban az a probléma, hogy a sportágspecifikus igénybevételnek nem felelnek meg. Az emberi szervezetben majdnem minden kinetikus láncnak a törzs a centruma, tehát megfelelően kell edzeni, lehetőleg változatosan, nagy arányban dinamikus erősítő gyakorlatokkal.

(WEBBeteg – B. M., Forrás: www.trainingsworld.com; Magyar Sporttudományi Társaság)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.