EB ezüstérmet szerzett a magyar DiaEuro válogatott

Diabetes
megjelent:

Ismét kiválóan szerepelt a magyar cukorbeteg labdarúgó-válogatott, és a tavalyi ezüstéremhez hasonlóan idén is második helyen végzett a kolozsvári DiaEuro futsal Európa-bajnokságon. A magyar csapat az egyetlen, aki az elmúlt három évben mindig döntőbe jutott, miközben a bajnokságon induló csapatok száma megduplázódott.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Ezüstérmes lett a magyar cukorbeteg labdarugó válogatott a július 19-től 26-ig tartó, Kolozsváron megrendezett DiaEuro futsal Európa-bajnokságon. A 16 induló közül egyedül a román válogatott tudott a magyar csapat fölébe kerekedni. A Hevesi Tamás vezette csapat a tavalyi megmérettetésen ugyancsak második helyezést ért el, ám a mostani teljesítményük azért is kiemelkedő, mert ezúttal a mezőny minden korábbinál erősebb volt és kétszer annyi csapat lépett pályára, mint a bajnokság első évében, 2012-ben.

„Nagyon büszke vagyok a csapatomra, ez volt az eddigi legerősebb Európa-bajnokság. Mi vagyunk az egyetlen válogatott, amely az elmúlt 3 évben minden döntőben ott volt. Folytatjuk a munkát, a cél a jövő évi bajnoki cím”– nyilatkozta Hevesi Tamás, a magyar DiaEuro válogatott kapitánya. Hozzátette: „nagyon köszönjük a magyar szurkolóknak, hogy végig velünk voltak, rengeteget jelentett a támogatásuk”.

Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

A sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatással van a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is szerepet játszik. Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

A magyar válogatott annak ellenére szerepelt sikeresen, hogy több kulcsjátékosát is hiányolni kényszerült: a kapus Gremsperger Gábor, és a mezőnyjátékos Rezessy Bálint is több mérkőzést kénytelen volt kihagyni egy vírusos megbetegedés miatt. A páratlan csapatjáték azonban segített felülkerekedni a nehézségeken.

Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár is gratulált a magyar cukorbeteg válogatott teljesítményéhez, aki az idei évtől, a csapat nagyköveteként vállalta el a csapat, és egyben a magyar cukorbetegek ügyének népszerűsítését: „Szívből gratulálok a magyar cukorbeteg labdarúgó-válogatott futsal Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmes helyezéséhez. A kiváló sporteredmény mellett, azt is köszönöm, hogy folyamatosan kitartó és hősies küzdelmet folytatnak az önmagunkért felelős életmód és egészségünk megőrzése mellett.” Simicskó István hozzátette: „A nemzetközi vizsgálatokból tudjuk, a 2-es típusú diabétesz elkerülésének, a meglévő betegség kezelésének elengedhetetlen feltétele a rendszeres testmozgás. Magyarország Kormánya, felismerve, hogy a rendszeres mozgás, testedzés hozzájárul a lakosság mentális és fizikai állapotának javításához, kiemelten támogat minden olyan kezdeményezést, amely közösségünk jövőjét, egészségét segíti.”

csapat

A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Ismerje meg a cukorbetegség fő tüneteit, első jeleit! A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

Jelnyelvi verzió

A magyar csapat sikeréhez, a virtuóz csapatjáték mellett a támogatók segítsége is kellett, hiszen a 77 Elektronika Kft. és a Sanofi biztosította a hátteret a professzionális felkészüléshez.

„Gratulálok a magyar válogatottnak az újabb remek eredményhez! A magyar cukorbeteg teremlabdarúgók már évek óta kiemelkedően teljesítenek az Európa-bajnokságon, ezért megtisztelő, hogy kezdettől fogva támogathatjuk a felkészülést és részvételüket a sportrendezvényen, hiszen a valódi magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérők gyártójaként jól ismerjük a nemzetközi sikerek jelentőségét.” – mondta el Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója.

„Büszkék vagyunk rá, hogy támogathattuk a magyar csapat felkészülését” – mondta Fülöp Rita, a Sanofi Diabétesz Üzletágának vezetője. „Az eredmény is igazolja, amit a legnagyobb inzulingyártóként a Sanofinál vallunk: a cukorbetegek megfelelő kezelés mellett aktív és sikeres tagjai maradhatnak közösségüknek, sőt, dicsőséget hozhatnak az országnak”.

Köszönet jár továbbá Béki Jánosnak a válogatott menedzserének és Dr. Havasi Anett doktornőnek, akik a felkészüléstől a döntőig támogatták a csapatot, valamint a Magyar Diabetes Társaságnak és a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is, akik pedig szakmai támogatásukkal segítették a munkát.

A Nemzetközi Diabetes Szövetség adatai szerint Magyarországon megközelítőleg 1,5 millió, Európában pedig 56 millió ember érintett valamilyen formában a cukorbetegségben. A diabetes nagyarányú terjedése miatt a folyamatos tájékoztatás és az egészséges életmódra való nevelés világszerte kulcsfontosságú feladat. A 2012-ben indult DiaEuro célja, hogy felhívja a figyelmet: megfelelő terápiával, gyakori vércukorméréssel és aktív testmozgással cukorbetegen is lehet teljes életet élni.

(Diabetes)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.