A törzsstabilitás szerepe a sérülések megelőzésében

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Magyar Sporttudományi Társaság frissítve:

Ha a törzs izomzata nem elég erős, az sérülések kialakulásához vezethet. Egy amerikai tanulmány a törzsstabilitás és az elszenvedett sérülések összefüggéseit vizsgálta. Ennek eredményéből többek között kiderült, hogy a core izmok erőparaméterei és a sérülések kockázata közt összefüggés van.

A gyenge aktivitású és ebből következően nem elég stabil törzsizmok feltehetően ok-okozati összefüggésben állnak az alsó végtagok sérüléseivel, elsősorban nőknél. Az amerikai tanulmány ezért a nők és férfiak törzsizomzata stabilitásának összehasonlításával foglalkozott, továbbá az adott szezonban sérülést elszenvedett atléták törzsizomzatának stabilitását összevetették a sérülésmentes társaik értékeivel. Egy vagy több olyan erőparamétert kerestek, amelyek az említett sérülések kialakulásában kockázati tényezőként szóba jöhettek.

A tanulmányról

80 nőt (életkoruk 19,1 ± 1,37 év, testtömegük 65,1 ± 10 kg) és 60 férfit (életkoruk 19 ± 0,9 év, testtömegük 78,8 ± 13,3 kg) teszteltek versenyszezonjuk előtt, akik kosárlabdáztak, illetve a könnyű atlétikai számokban versenyeztek. Vizsgálták a csípő abdukciójának és kifelé rotációjának az erejét és a hasi (abdominális) izomműködést, illetve a hátfeszítőizom, valamint a négyszögű ágyékizom (Musculus quadratus lumborum) kitartását. A férfiak jelentősen jobb eredményeket mutattak, mint a nők a csípőabdukció (férfiak: 32,6 ± 7,3 %, nők: 29,2 ± 6,1 %), csípő kifelé rotáció (férfiak: 21,6 ± 4,3 %, nők: 18,4 ± 4,1 %) és a M. quadratus lumborum kitartásának idejét (férfiak: 84,3 ± 32,5 s, nők: 58,9 ± 26,0 s) tekintve. A sérülésmentes sportolóknál jelentősen erősebb csípőabdukciót (férfiak: 31,6 ± 7,1 %, nők: 28,6 ± 5,5 %) és csípő külső rotációt (férfiak: 20,6 ± 4,2 %, nők: 17,9 ± 4,4 %) mértek.

A nők kisebb erővel rendelkeztek

Az eredmények azt mutatták, hogy csak a csípő kifelé rotációjában résztvevő izmok erő értékei jelentenek megbízható adatot a sérülések kockázatbecslése szempontjából, illetve ezen izmok kisebb ereje komoly rizikófaktort jelent.

Összefoglalva elmondható, hogy a törzsstabilitás egy döntő tényező a sérülések megelőzése szempontjából. További tanulmányokra van szükség azonban annak megállapítására, hogy ezen a területen miért rendelkeznek rosszabb értékekkel a nők, ami miatt gyakrabban szenvednek sérülést. Ezért szükséges a személyre szabott edzésprogram és a hatékony megelőzést szolgáló intézkedések kidolgozása.

Tovább A leggyakoribb sportsérülések: Mit kell tudni róluk?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; trainingsworld.com
Lektorálta: Magyar Sporttudományi Társaság

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.