• Reális célokat tűzzön ki a szabadtéri sportoláskor!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tavasz beköszöntével sokkal több időt töltünk a szabadban és olyanok is vállalkoznak a testmozgásra, akik télen szívesebben időztek a kanapén elnyújtózva. A mozgásszervi panaszokra szakosodott szakember azonban, mint mindenben, ebben is óvatosságra int, nehogy a lelkesedés bajjal párosuljon.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Itt a jó idő, a hétvégén már 20 fok körül lehet majd a hőmérséklet, érthető, hogy egyre többen merészkednek ki a természetbe. Télen gyakori, hogy felkúszik néhány kiló, a szabadban végzett testmozgások azonban sokkal élvezetesebbek azoknak is, akik egyébként nem szeretnek sportolni.

    A célok azonban mindig reálisak legyenek: ne akarjon azonnal egy 3000 méteres hegycsúcsot meghódítani, vagy 10 kilométert lefutni, esetleg körbetekerni a Balatont, hiszen megfeledkezve a fokozatosság elvéről könnyen sérüléssel végződhet az életmódváltás. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd traumatológusa, lábsebésze a legnépszerűbb szabadtéri sportok kapcsán mondta el jó tanácsait.

    Hirdetések

    Használjon botot túrázáskor!

    „Majdnem minden sport esetén elmondható, hogy igyekezzünk megfelelő talajon, lehetőleg kerülve a betont, kiváló minőségű cipőben végezni a sportmozgást. A túrázást, illetve a nording walkingot minden korosztálynak jó szívvel ajánlom, de eleinte azt javaslom, hogy sík terepen, a gerincpanaszokkal küzdők, illetve az idősebbek pedig botok segítségével küzdjék le a távolságot.

     Ínszalagszakadás

    Az ínszalagok szerepe, hogy az ízületek stabilitását fokozzák, az izmokat az ízületekhez rögzítsék. A sérülés általában trauma, rossz mozdulat következménye, és a gyógyulási folyamat akár egy évet is igénybe vehet. Bővebben az ínszalagok sérüléseiről>>
    Ezek ugyanis – ha megfelelő magasságúak -, át tudják venni a terhelés egy részét, így harmonikusabbá, gördülékenyebbé tehetik a lépéseket. Az a legjobb, ha könyökeink, a botok használatával, 90 fokos szöget zárnak be. Azok, akik rendszeresen túráznak, nagyobb távokat tesznek meg, vegyenek egy számmal nagyobb cipőt, hiszen néhány kilométer megtétele után lábunk térfogata megnő, így idővel, egy nem megfelelő méretű lábbeliben körömproblémák, lábfájdalmak alakulhatnak ki.”

    Futócipőn ne spóroljon!

    „Ha már az alapkondíció adott, vállalkozhat a kocogásra is. Ez már egy összetettebb mozgásfolyamat, ezért ebben az esetben különösen fontos a megfelelő bemelegítés, illetve a futás után a nyújtás, hiszen az elhasználódott izmok csak így tartják meg eredeti rugalmasságukat. Kulcskérdés a megfelelő cipő is, ezen soha nem szabad sem időt, sem pénzt spórolni. Amennyiben a futó egészséges, nincsen súlyfeleslege, választhatja a flexibilis talpú futócipőket, amelyek ideálisak a talpi kisizmok mozgatásra, de ha lúdtalpa, bütyke, térd-, derék-, hátfájdalma, esetleg súlyfeleslege van, a hagyományos futócipőt vegye meg.”

    Figyelmesen görkorcsolyázzunk!

    „Az egyik legdivatosabb sport a görkorcsolya, hiszen a hölgyek jól tudják, formás feneket és combot alakít ki. Ráadásul városban ideális választás, mert betonon lehet vele mozogni. Mivel azonban instabillá tesznek a görgők, meg kell tanulni vele közlekedni, ez pedig eleinte esésekkel járhat, így nagyobb az esély a sérülésekre is. Éppen ezért ennél a sportnál a megfelelő védőfelszerelések a legfontosabbak: védjük ízületeinket, hiszen a betonon könnyen megsérül a térdkalács, a kézfej, a csukló és a könyök. Mivel pillanatok alatt felgyorsulhatunk, hirtelen veszíthetjük el a kontrollt, amelyre fel sem tudunk igazán készülni, a bukósisak a legrosszabb helyzetben is megóv minket a súlyosabb fejsérülésektől is.”

    Egyensúlyban tart a kerékpározás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Ha már a bukósisaknál tartottunk, ugyanúgy ajánlom kerékpározás közben is. Bármelyik kerékpártípust is választja, a törzs- és a hátizomzat egyensúlyban tartása elengedhetetlen, erre pedig fel kell készíteni a testet. Ahogy a futóknak, a kerékpárosoknak is tanácsolom az edzés előtti és utáni speciális nyújtógyakorlatokat. A hegyi kerékpárosoknak a bukósisak mellett javaslom az ízületek védelmét is.”

    Bemelegítés az önfeledt tollaslabda feltétele

    „Családok, baráti társaságok körében különösen közkedvelt tavasszal és nyáron a tenisz, illetve a tollaslabda. Míg a futás során egyirányú mozgást végzünk, ezek esetében hirtelen helyzetváltoztatásokra kényszerülünk, így még gyakoribbak lehetnek a komolyabb sérülések is. A legtipikusabb a bokaficam és az Achilles-ínszakadás. Talán unalomig ismételgetjük a bemelegítés jelentőségét, de ezeknél a sportoknál különösen fontos, hogy az izmokat felkészítsük a hirtelen mozdulatokra is.”

    (emineo.hu)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Nagyobb ütésektől, akár a sportolás közben is sérülhet a központi idegrendszer

    Számos sportban szinte rendszeresnek mondható a fejet ért ütés. A boksznál, de akár a rendszeres fejeléseknél is sérülhet az agy. A központi idegrendszer sérülésével az immunrendszer működésében is zavar alakulhat ki, vagy akár neurodegeneratív betegségek is kialakulhatnak.

    Ginzeng és a sport

    Nyár közeledtével, nyáron jellemzően többen és többet sportolunk. Sokan ilyenkor kezdik újra kedvenc sporttevékenységüket, amit az őszi, téli időszakban takarékra állítottak. Mások most ismerkednek egy újabb sporttal. Általában ilyenkor mindannyian igyekszünk aktívak lenni, többet mozogni, kirándulni, játszani.

    A túl sok biciklizés erekciós zavart és meddőséget okozhat

    Tanulmányok által bizonyított, hogy a túl sok és túl hosszú ideig tartó biciklizés növeli a merevedési zavar és a meddőség kockázatát. Ezért a profi kerékpárosoknak, duatlonistáknak, triatlonistáknak azt tanácsolják a szakemberek, hogy fagyasztassák le a spermájukat, még mielőtt az a sportkarrier áldozatává válik.

    Fogyókúra - Nem mindegy, melyik mozgásformát választjuk!

    A fogyókúrának és az életmódváltásnak fontos része a fizikai aktivitás. Nem mindegy azonban, hogy hogyan mozgunk! A rosszul megválasztott sportolással sokan kifejezetten ártanak szervezetüknek.

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    Irodai munka és mozgásszervi problémák

    Egyre nagyobb a mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma. A háziorvosi rendelők, a reumatológiai és ortopédiai szakrendelések tele vannak az ülő életmód áldozataival. Manapság az emberek többsége városban él, autóval jár, és sokan ülőmunkát végeznek, amely a mozgásszervek egészsége szempontjából nagyon káros.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA