Hasizom-erősítés másképp

Keczán Judit
szerző: Keczán Judit, gyógytornász - WEBBeteg
frissítve:

A szokásos hasizom-erősítő gyakorlatokon és a jól ismert konditermes has gyakorlatokon kívül nézzük meg, milyen más módon tudjuk erősíteni a hasfalunkat. A gyakorlatokat nyugodtan végezhetik gyermekágyas anyukák és hasi műtéten átesett betegek is a rehabilitációs időszakban.

Alapgyakorlatok

  1. Először vegyen fel négykézláb helyzetet, ebben a pózban könnyebb megérezni, hogy a gyakorlatok során hogyan kell megfeszíteni a hasfalat. Lazítson a hasizmaival, ilyenkor a belek és belső szervek súlya ránehezedik a hasfalra. Egy belégzést követő kilégzéssel húzza föl a hasfalát a gerince irányába. Tartsa fent ezt a helyzetet 10 másodpercig és közben lélegezzen nyugodtan az orrán keresztül.
  2. Feküdjön a hátára, a két lábát húzza talpra, karjai a test mellett pihennek. Egy belégzést követő kilégzéssel húzza be a hasfalát. A köldöke alatti területre koncentráljon, mintha húzna egyet a nadrágszíjával. 10 másodpercig tartsa fent ezt a helyzetet, majd lazítson. A következő gyakorlatokhoz ez a helyzet lesz a kiindulási helyzet.
    torna
  3. Hasfalát megfeszítve lassan engedje ki a jobb lábát a talajtól 10 cm-re úgy, hogy a törzs folytatásaként hasson, majd lassan húzza vissza talpra. Közben gondosan figyeljen arra, hogy a medencéje ne mozduljon. Ismételje meg a gyakorlatot a másik lábával is.
  4. Emelje fel a bal karját magas tartásba úgy, hogy a törzs izmait megfeszíti, majd engedje vissza a teste mellé. Ismételje meg a gyakorlatot a jobb kezével is.
    torna
  5. Most a jobb kart és a bal lábat egyszerre mozdítsa, majd vissza. Cseréljen.
  6. A jobb lábat döntse ki 45 fokos szögig oldalra és vissza. Végezzen lábcserét, ehhez emelje fel az ellentétes oldali karját.torna

A hasfal megfeszítését gyakorolja hétköznapi munkafolyamatok közben, például autóvezetés közben, számítógép előtt ülve vagy a házimunka során). Meglátja, hogy hamar megtérül a befektetett munka, nemcsak laposabb lesz a hasa, de csökkennek majd a derékfájós tünetei, illetve gyorsulhat az anyagcsere a belekre kifejtett nyomóerő következtében.

A következő részben a gyakorlatokat nehezítjük a testhelyzet megváltoztatásával és labdahasználattal.

A téma cikkei

4/1 Hasizom-erősítés másképp
4/2 Hasizom-erősítés másképpen: stabilizációs tréning
4/3 Hasizom-erősítés óriáslabdával
4/4 Hasizom-erősítés másképp - haladóknak

Keczán Judit, gyógytornászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Keczán Judit, gyógytornász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.