• Világbajnok lehet a magyar cukorbeteg serdülő válogatott

    Szerző:
    WEBBeteg

    Pénteken kezdődik a hetedik Diabétesz Junior Kupa. A Magyarországot képviselő csapat augusztus 21-én indul útnak, hogy részt vegyen a 2014-es Medtronic Diabétesz Junior Kupán, ahol 12 ország, 10-14 év közötti, cukorbeteg gyermekei küzdenek majd a győzelmi trófeáért a hollandiai Arnhem városában augusztus 22. és 24. között zajló, nem hivatalos labdarúgó világbajnokságon.


    Sport és egészség a WEBBetegen

     A 2007-óta folyamatosan megrendezett sportesemény célja, hogy a rendezvény legfőbb üzenete - Diabétesszel élve is teljes életet lehet élni! - világszerte minél több emberhez eljusson!

    A magyar válogatott végleges keretét több selejtezőt követően idén májusban hirdették ki. A válogatott keret, melyet Havas Máté a Győri ETO FC utánpótlás koordinátora készített fel, a nyár folyamán több alkalommal találkozott, hogy egyre intenzívebben készüljön a nagy megmérettetésre.

    Felkészülés orvosi felügyelet mellett

    A gyerekek - akik az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek - edzésterve és felkészítése semmiben nem különbözött egy, az egészséges gyerekeknek készített programtól. Óriási lelkesedéssel és növekvő izgalommal edzettek, annyi különbséggel, hogy felkészülésüket és pihenésüket is egy orvos szakmai csapat felügyelte és felügyeli a világbajnokság teljes ideje alatt. A csapatban inzulinpumpás és penes eszközt használó gyerekek egyaránt megtalálhatók.

    Hirdetések

    A Diabétesz Junior Kupa szervezője a Medtronic, a világ egyik legnagyobb orvos-technológiai cége, a diabétesz kezelés területén a világ első számú vállalata. A vállalat célja, hogy a rendezvény által nem csak a résztvevők, de a közvélemény is minél többet tudjon meg a gyerekkori cukorbetegség kezelésének lehetőségeiről, mely olyan minőségi életet biztosít, melyben természetes módon van jelen a sport, akár később majd profi szinten is!

    A sport jótékony hatásai

    Nagy tévhit a cukorbetegek körében, hogy szinte egyáltalán nem mernek mozogni, nem ismerik a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. A cukorbetegek számára pedig fontos a mozgás, nem csak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is. Cukorbetegség - A sport jótékony hatásai.>>

    Ennek szellemében kérték fel a Diabétesz Junior Kupa idei nagykövetének Bas Van de Goor olimpiai bajnok röplabdajátékost, aki maga is 1-es típusú cukorbeteg és nemcsak aktív ösztönzője a sportolásnak az 1-es típusú cukorbetegek körében, de ebben az évben a Diabétesz Junior Kupa szervezésében is tevékenyen részt vett.

    "Állapotuk ellenére is sportolhatnak, és aktív életet élhetnek"

    „A világszinten 230 millió embert érintő cukorbetegség évről-évre egyre több embert, és köztük sajnos egyre több gyermeket érint. A korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy a Diabétesz Junior Kupán résztvevők számára rendkívüli élmény a hasonló sorsú társaikkal történő találkozás, ami igazolja a rendezvény jelentőségét. Legfőbb célunk, hogy a cukorbeteg gyermekek számára bemutassuk, állapotuk ellenére is sportolhatnak, és aktív életet élhetnek.

    A rendszeres sport kiemelkedő jelentőségű a serdülőkorú gyermekek szervezetének és idegrendszerének egészséges fejlődése szempontjából, akár cukorbeteg, akár egészséges gyermekekről beszélünk. A cukorbeteg gyerekek egészséges társaikhoz képest sokkal szigorúbb rendszerben élnek és táplálkoznak, illetve sportolnak, hogy glükóz szintjüket kontrollálják.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Állapotuk megfelelő kezelése azonban csak akkor lehet igazán sikeres, ha a gyerekeket egy támogató, cselekvésre ösztönző közeg veszi körül, mely a szigorú életvitel mellett olyan csábító célokat is eléjük tud állítani, mint pl. a Diabétesz Junior Kupán való részvételt, mely célok elérésében hasznos eszközzé szelídül még a szigorú diéta is.”- mondta Gelencsér Éva a Junior Kupa magyar szóvivője, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház diabetológus szakorvosa, a kiutazó csapatot kísérő szakmai csoport vezetője.

    Az augusztus 22-én kezdődő labdarúgó világbajnokságot a hollandiai Arnhemben található Papendal Olimpiai Sport Centrumban rendezik, abban a létesítményben, melyet a Holland Olimpiai Bizottság és a Holland Sport Szövetség mellett a helyi profi labdarúgó csapat, az arnhemi Vitesse is használ a felkészüléseihez.   

    A Magyar válogatott a hétvége folyamán Ausztria, Belgium/Luxemburg, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Anglia, Szlovákia és Svájc csapata ellen lép pályára.  A hetedik Diabétesz Junior Kupán való szereplésüket a www.juniorkupa.com weboldalon, valamint a Diabétesz Junior Kupa Facebook http://goo.gl/xg5KAD és Twitter http://goo.gl/QyAe69 oldalán követhetik nyomon az érdeklődők.

    (Tamara Hagen Cons.)

     

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Nyári táborok - Mit tegyen, ha cukorbeteg vagy táplálékallergiás a gyermeke?

    A több mint 1200 elérhető táborturnus közül a hagyományos táborok mellett egyre több különleges témájú tábort találni. Régészkedhetnek, nagyjátékfilm rendezésében segíthetnek, vagy éppen kertészeti táborban ügyeskedhetnek a kicsik. Mi a helyzet, ha például cukorbeteg, táplálékallergiás vagy laktózérzékeny a gyermekünk?

    Az elmúlt évtizedekben megháromszorozódott a cukorbeteg gyermekek száma

    Az elmúlt 20-25 évben megháromszorozódott a gyermekeket érintő, 1-es típusú cukorbetegek száma - mondta Tóth-Heyn Péter, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatornán.

    Gyerekkori cukorbetegség: Még mindig nehézkes az elfogadása?

    Bár a gyermekkori cukorbetegség gyógyíthatatlan, krónikus állapot, az ebben szenvedők is megfelelő kezelés mellett teljes életet élhetnek, de az ilyen gyerekek oktatási rendszerbe jutása még mindig nehézkes - derült ki a témában tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

    Miért van egyre több cukorbeteg gyermek?

    Brigitta lánya kilencévesen lett 1-es típusú cukorbeteg, öt éve egy csapásra megváltozott az életük, nagyon sok nehézséget átvészelve most azt mondja, együtt lehet vele élni, megfelelő diéta és odafigyelés mellett. Jelenleg hazánkban megközelítőleg 3500 1-es típusú cukorbeteg gyermek él.

    Az első két évben különösen oda kell figyelni a táplálkozásra

    A kisgyermekek táplálkozása a fogantatástól az első két évig nagy mértékben befolyásolja későbbi hajlamukat a cukorbetegségre és szív- és érrendszeri megbetegedésekre - mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szombaton az M1 aktuális csatornán.

    Miért pont ősszel lesz több gyermek cukorbeteg?

    A gyermekkori cukorbetegség első megjelenése az év során nem egyenletes, bizonyos szezonalitást mutat, sokkal több gyermeket diagnosztizálnak késő ősszel, mint az év más időszakaiban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA