• A kutatók dengue láz kockázatára figyelmeztetnek a brazil VB alatt

    Szerző:
    WEBBeteg

    A betegség kockázatának korai figyelmeztető rendszere szerint a közelgő brazil labdarúgó-világbajnokság a 12 vendéglátó város közül háromban elég nagy veszélyt jelent a fokozott riasztáshoz.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A rendszert fejlesztő kutatók elmondták, hogy az általános járvány fenyegetettség a VB alatt összességében alacsony, de az észak-keleti helyszínek, Natal, Fortaleza és Recifethere városa komoly kockázatot jelent.

    A csonttörő láznak is nevezett betegség vírusfertőzés, melyet Aedes aegypti szúnyog terjeszt. A betegség járhat enyhe, influenzaszerű tünetekkel, de a betegek 5%-ánál potenciálisan halálos állapotot is okozhat. Védőoltás és hatékony kezelés jelenleg nem áll rendelkezésre. Brazíliában több dengue láz eset fordul elő, mint bárhol a világon: 2000 és 2013 között több mint 7 millió fertőzést jelentettek.

    Hirdetések

    Rachel Lowe, a barcelonai Katalán Klímakutató Intézet munkatársa, aki részt vett a korai figyelmeztető rendszer kidolgozásában elmondta, a járványkitörés valószínűsége több tényező kombinációjától függ. Ezek közt szerepel a nagyszámú szúnyog, egy érzékeny populáció és a szúnyog-ember kontaktusok nagy aránya.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Az volt a célunk, hogy sorra vesszük a valós idejű szezonális esőzés és hőmérséklet előrejelzések elérhető bizonyítékait, a transzmisszió dinamikáját, illetve a szociális és környezeti változókat, majd kombináljuk ezeket a legutóbbi térképekkel és matematikai modellekkel, hogy megbízható kockázatbecslést végezhessünk a 12 vendéglátó városra.” – mondta Lowe.

    A The Lancet Infectious Diseases által közölt eredmények szerint a járványkitörés teljes kockázata Brasolia, Cuiaba, Curitiba, Porto Alegre és Sao Paulo városokban alacsony, miközben Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador és Manaus esetében némileg növekszik. A legnagyobb veszély Natal, Fortaleza, Recife városában leselkedik a látogatókra.

    „Felbecsülhetetlen értékkel bír az a képesség, hogy három hónappal korábban, korai figyelmeztetést tudunk adni kistérségi szinten a járvány lehetőségéről kistérségi szinten. Ez egyrészt hozzásegít a járvány kockázatának csökkentéséhez illetve a járványkitörés megfékezéséhez, valamint időt ad a helyi önkormányzatoknak, hogy a veszélyeztetett városokban megtegyék a szükséges lépéseket.” – összegezte Lowe.

    Tanácsok a foci VB-re utazóknak

    A 2014-es futball világbajnokságot június 12 és július 13 között tartják Brazíliában. Mivel Brazília hatalmas ország, változatos éghajlattal, az egészségügyi kockázat is attól függ, hogy az ország mely részére utazik. A mérkőzésekre 12 különböző stadionban kerül sor, melyek akár több mint 3000 kilométerre is lehetnek egymástól. Tanácsok a foci VB-re utazóknak>>

    (WEBBeteg, Forrás: www.foxnews.com)

     

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Mi a leggyakoribb oka, ha lázas a gyermek?

    A láz 38 Celsius fok feletti testhőemelkedéssel járó, gyerekkorban gyakran előforduló állapot. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ez nem egy betegség, hanem valamilyen betegségnek a kísérő tünete csupán, így akár hasznos is lehet számunkra.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA