• Dr. Sós Csaba: büszke vagyok, de nem maximálisan elégedett

    Szerző:
    WEBBeteg

    Dr. Sós Csaba, a magyar úszó-válogatott szakvezetője büszke a berlini versenyen elért eredményekre, de nem elégedett maximálisan a csapat teljesítményével. Kétszeres paralimpiai bajnokunknak, Sors Tamásnak ellopták a táskáját, ezért a szakember a versenyzővel együtt egy nap késéssel tud hazautazni.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    - Két világcsúcsot és egy Európa-rekordot úsztak a mieink Berlinben, egy felkészülési versenyen. Mennyire érték váratlanul ezek az eredmények?

    - Nagyon örültem ezeknek a rekordoknak, de azt is korrektül be kell vallani, hogy ezek nem paralimpiai számokban születtek. Ettől függetlenül senki sem veheti el a versenyzőinktől, hogy ezekben a számokban ők rendelkeznek a világ legjobb eredményével, de nagyon fontosnak tartom, hogy mindent a helyén kell kezelni. Büszke vagyok, de nem maximálisan elégedett.

    - A 21 arany-, 15 ezüst- és 13 bronzérem egy felkészülési versenyen is dicséretes mérlegnek számít.

    - Az eredménysor valóban jól hangzik, mégsem vagyok maximálisan elégedett mindenkinek a felkészültségével. Akadnak a csapatban olyanok, akiknek előrébb kellene tartani, erről beszéltem is a tegnapi csapatértekezleten. Még nincs nagy baj, van elég időnk arra, hogy mindenki utolérje magát. Akinél nem látok előrelépést, azt akkor sem viszem ki az augusztusi Európa-bajnokságra, ha az eredménye alapján reális esélye van a döntőbe jutásra. Ha más nem segít, akkor az érintettek számára az országos bajnokságra külön szintidőt fogok meghatározni, és aki ezt nem teljesíti, az nem utazhat az Eb-re.

    Hirdetések

    - Hány úszónk van ebben a helyzetben?

    - Ezt nem szeretném elmondani. Az érintettekkel megbeszéltem mi a helyzet, bízom benne, hogy utolérik magukat. Ahogy az előbb mondtam, van még időnk, csak úgy gondolom, nem árt előre tisztázni bizonyos dolgokat.

    - Tavaly a montreali világbajnokságon robbant be a köztudatba két tizenéves úszólány, Pap Bianka és Sós Luca. Sós Luca Berlinben is Európa-csúcsot úszott.

    - A két kislány hozzáállása és versenyzése igazi élmény. Folyamatosan fejlődnek, az idei Eb-n és jövőre a glasgow-i világbajnokságon is az éremesélyesek közé tartoznak.

    - A válogatottból többen egyetemre járnak, a vizsgaidőszak egybeesik a felkészülés fontos szakaszával.

    Paralimpia: kapaszkodó is lehet a sport

    Többet jelent a paralimpia egy egyszerű sportversenynél, a közönség a szurkolás mellett - amely hatalmas bátorítást jelent a sportolóknak - lehetőséget kap arra is, hogy megismerkedjen a fogyatékossággal, levetkőzzék előítéletüket, sajnálatukat. Paralimpia: kapaszkodó is lehet a sport>>

    - Nagyon örülök neki, hogy többen is felsőoktatási intézményben tanulnak. Tény, a vizsgaidőszakot mindig nehéz összeegyeztetni az edzésekkel, de versenyzőink, edzőink is sok tapasztalattal rendelkeznek már ezen a téren, és meg fogják oldani ezt a helyzetet.

    - Berlinben a válogatott rutinos, sokat megélt tagjai, Engelhardt Katalin, Ráczkó Gitta és Vereczkei Zsolt is elindultak a versenyen. Ez azt jelenti, hogy mindhárman folytatják Rióig?

    - Csak a legjobbakat tudom mondani mindhármukról, nagyon korrektül betartják, amit megbeszéltünk, és amiről többet a megállapodásunk értelmében nem mondok el. Az eindhoveni Eb után döntik el, hogy vállalják-e a felkészülést a riói paralimpiára, illetve, ha igen, akkor milyen felkészüléssel. Letettek már annyit a magyar paraúszósport asztalára, hogy ennyi kiváltság jár nekik. Három fantasztikus mentalitású sportemberről beszélünk, akik igazi példaképek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    - A csapat már hazajött, Önök viszont még Németországban vannak, miért?

    - Sajnos a lezárt csomagmegőrzőből ellopták Sors Tamás táskáját, ezért nem tudtunk a versenyzővel hazautazni. Rendőrségi feljelentést tettünk, kamera rögzítette a lopást, a biztosításoknak köszönhetően várhatóan anyagi kár nem éri úszónkat. Tamás ennek ellenére el van keseredve, mert olyan személyes tárgyait is eltulajdonították, amelyek érzelmileg sokat jelentenek neki. Egy kabala vagy Tamás számára különösen sokat jelentő, nem pótolható tárgy elvesztése nagy szomorúságot okoz neki. Késő este érünk haza.

    (www.hparalimpia.hu)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Fogyókúra - Nem mindegy, melyik mozgásformát választjuk!

    A fogyókúrának és az életmódváltásnak fontos része a fizikai aktivitás. Nem mindegy azonban, hogy hogyan mozgunk! A rosszul megválasztott sportolással sokan kifejezetten ártanak szervezetüknek.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA