Az ön településén is van egészségfejlesztési iroda? Érdemes felkeresnie

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A járásban élők egészségével foglalkozó egészségfejlesztési irodák kardiológiai, mozgásszervi és szemészeti szűréseket szerveznek, életmód-tanácsadásokat és sportolási lehetőségeket kínálnak a helyieknek. Fontos! Minden program ingyenes, és nem kell hozzá beutaló.

Egészségfejlesztési irodákat (EFI) hozott létre tavaly év végén az egészségügyi államtitkárság közel 60 járásban, az uniós forrásból működő irodák közül 18 a leginkább hátrányos helyzetű településeken található. Van olyan város, ahol már tavaly vagy idén januárban megnyitottak a helyi EFI-k, de találkoztunk olyannal is, amelyik február végén-március elején kezdi meg működését.

A leginkább a városi kórházakban lévő irodák nem veszik át az alapellátás szerepét, inkább kiegészítik azt. Az EFI-ben egyebek mellett állapotfelmérést végeznek, bevonják a helyi lakosokat különböző életmódváltó programokba, segítséget nyújtanak a dohányzásról és az alkoholról való leszokáshoz, megelőző-felvilágosító programokat szerveznek a kistérségben. Akinek például a háziorvosa azt tanácsolta, fogyjon le, vagy szokjon le a dohányzásról, az egészségfejlesztési iroda nyújt további segítséget életmód-tanácsadással, dietetikusok és sporttal foglalkozó szakemberek közreműködésével. A tervek szerint még az idén kiépül a lelki egészségügyi központok hálózata.

A "láthatatlan célcsoportokra" fókuszálnak!

Egy hónapja működik a siklósi kórházban az egészségfejlesztési iroda (EFI), amely ingyenes kardiológiai, mozgásszervi, csontsűrűség és szemészeti szűrővizsgálatokat, valamint tájékoztató- és sportprogramokat szervez nem csak a városban, hanem a különböző településeken is. Schilling-Mikola Réka, a Siklósi Kórház Nonprofit Kft. EFI irodavezetője a WEBBeteg.hu érdeklődésére elmondta: a különböző szűrések célja, hogy a vizsgált paraméterek és rizikófaktorok alapján időben kiszűrjék az eddig rejtve maradt betegségeket, majd elirányítsák a pácienseket az adott szakrendelésre.

És ha feladom?

A személyi edző egy személyben pszichológus is, motiváló erővel hat, de egy idő után már mindenkinek el kellene jutni arra a szintre, hogy magát hozza lázba, szívből, lelkesedéssel menjen tornázni, edzeni - mondja Struve Gábor edző.

Egy-egy településen 20-25 embert érnek el. Ez nagyon jó arány - teszi hozzá a vezető. Volt olyan, akinél éppen ezeken a kitelepült programokon fedezett fel az orvos magas vérnyomást vagy látásproblémát.

Schilling-Mikola Réka elmondta azt is: havonta szerveznek klubfoglalkozásokat, amelyekre folyamatosan lehet jelentkezni. Minden alkalommal egy-egy téma, betegségcsoport kerül terítékre, meghívott előadókkal.

A sportfoglalkozások egész évben várják az érdeklődőket, érdemes figyelni a plakátokat és a honlap felhívásait. Már elindult Siklóson a karate, a lovaglás és a kézilabda foglalkozás, Beremenden az asztalitenisz, Újpetrén pedig a futball.

Azoknak szólnak ezek az ingyenes lehetőségek, akik elhatározták, szeretnének változtatni életmódjukon, szeretnének sportolni.

Fogyi klub és testösszetétel elemzés

Magyarország még mindig vezető helyen áll a szív- és érrendszeri, vagy az elhízás okozta betegségek gyakoriságában, holott ezeknek a jelentős része elkerülhető, megelőzhető lenne megfelelő életmóddal - közölte az egészségfejlesztési irodák irányításáért, módszertani tanácsadásáért felelős Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) megbízott főigazgatója, Léder László a program nyitórendezvényén.

Keszthelyen minden új belépővel kitöltetnek egy kérdőívet, arra kíváncsiak, mennyire figyel az egyén az egészségére, mit sportolt korábban. Ezután testösszetétel elemzést végeznek, a magasság és a testtömeg ismeretében meghatározzák a testtömeg indexet, megnézik a zsír és az izom tömegét és arányát, képet kapnak a szervezet fehérje és a szénhidrát összetételéről is. - A hozzánk fordulók kíváncsiak ezekre az eredményekre, ráadásul nem kell hozzá beutaló, és minden vizsgálat ingyenes - nyilatkozta Hegedűs Mária, a keszthelyi EFI vezetője.

Kisteleken sikeresen működik az úgynevezett Fogyi klub, közel félszázan harcolnak a kilók ellen szakember segítségével. Április 26-án az Egészség Expo keretében tartanak egyebek mellett béldaganat, nőgyógyászati és urológiai szűréseket.

(Forrás: MTI, Monitor Magazin, Délmagyar)

(WEBBeteg - T.A., újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.