• Az ön településén is van egészségfejlesztési iroda? Érdemes felkeresnie!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A járásban élők egészségével foglalkozó egészségfejlesztési irodák kardiológiai, mozgásszervi és szemészeti szűréseket szerveznek, életmód-tanácsadásokat és sportolási lehetőségeket kínálnak a helyieknek. Fontos! Minden program ingyenes, és nem kell hozzá beutaló.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Egészségfejlesztési irodákat (EFI) hozott létre tavaly év végén az egészségügyi államtitkárság közel 60 járásban, az uniós forrásból működő irodák közül 18 a leginkább hátrányos helyzetű településeken található. Van olyan város, ahol már tavaly vagy idén januárban megnyitottak a helyi EFI-k, de találkoztunk olyannal is, amelyik február végén-március elején kezdi meg működését.

    A leginkább a városi kórházakban lévő irodák nem veszik át az alapellátás szerepét, inkább kiegészítik azt. Az EFI-ben egyebek mellett állapotfelmérést végeznek, bevonják a helyi lakosokat különböző életmódváltó programokba, segítséget nyújtanak a dohányzásról és az alkoholról való leszokáshoz, megelőző-felvilágosító programokat szerveznek a kistérségben. Akinek például a háziorvosa azt tanácsolta, fogyjon le, vagy szokjon le a dohányzásról, az egészségfejlesztési iroda nyújt további segítséget életmód-tanácsadással, dietetikusok és sporttal foglalkozó szakemberek közreműködésével. A tervek szerint még az idén kiépül a lelki egészségügyi központok hálózata.

    Hirdetések

    A "láthatatlan célcsoportokra" fókuszálnak!

    Egy hónapja működik a siklósi kórházban az egészségfejlesztési iroda (EFI), amely ingyenes kardiológiai, mozgásszervi, csontsűrűség és szemészeti szűrővizsgálatokat, valamint tájékoztató- és sportprogramokat szervez nem csak a városban, hanem a különböző településeken is. Schilling-Mikola Réka, a Siklósi Kórház Nonprofit Kft. EFI irodavezetője a WEBBeteg.hu érdeklődésére elmondta: a különböző szűrések célja, hogy a vizsgált paraméterek és rizikófaktorok alapján időben kiszűrjék az eddig rejtve maradt betegségeket, majd elirányítsák a pácienseket az adott szakrendelésre.

    És ha feladom?


    A személyi edző egy személyben pszichológus is, motiváló erővel hat, de egy idő után már mindenkinek el kellene jutni arra a szintre, hogy magát hozza lázba, szívből, lelkesedéssel menjen tornázni, edzeni - mondja Struve Gábor edző.
    Kifogások miatt vége?>>

    Egy-egy településen 20-25 embert érnek el. Ez nagyon jó arány - teszi hozzá a vezető. Volt olyan, akinél éppen ezeken a kitelepült programokon fedezett fel az orvos magas vérnyomást vagy látásproblémát.

    Schilling-Mikola Réka elmondta azt is: havonta szerveznek klubfoglalkozásokat, amelyekre folyamatosan lehet jelentkezni. Minden alkalommal egy-egy téma, betegségcsoport kerül terítékre, meghívott előadókkal.

    A sportfoglalkozások egész évben várják az érdeklődőket, érdemes figyelni a plakátokat és a honlap felhívásait. Már elindult Siklóson a karate, a lovaglás és a kézilabda foglalkozás, Beremenden az asztalitenisz, Újpetrén pedig a futball.

    Azoknak szólnak ezek az ingyenes lehetőségek, akik elhatározták, szeretnének változtatni életmódjukon, szeretnének sportolni.

    Fogyi klub és testösszetétel elemzés


    Magyarország még mindig vezető helyen áll a szív- és érrendszeri, vagy az elhízás okozta betegségek gyakoriságában, holott ezeknek a jelentős része elkerülhető, megelőzhető lenne megfelelő életmóddal - közölte az egészségfejlesztési irodák irányításáért, módszertani tanácsadásáért felelős Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) megbízott főigazgatója, Léder László a program nyitórendezvényén.

    Keszthelyen minden új belépővel kitöltetnek egy kérdőívet, arra kíváncsiak, mennyire figyel az egyén az egészségére, mit sportolt korábban. Ezután testösszetétel elemzést végeznek, a magasság és a testtömeg ismeretében meghatározzák a testtömeg indexet, megnézik a zsír és az izom tömegét és arányát, képet kapnak a szervezet fehérje és a szénhidrát összetételéről is. - A hozzánk fordulók kíváncsiak ezekre az eredményekre, ráadásul nem kell hozzá beutaló, és minden vizsgálat ingyenes - nyilatkozta Hegedűs Mária, a keszthelyi EFI vezetője.

    Kisteleken sikeresen működik az úgynevezett Fogyi klub, közel félszázan harcolnak a kilók ellen szakember segítségével. Április 26-án az Egészség Expo keretében tartanak egyebek mellett béldaganat, nőgyógyászati és urológiai szűréseket.

    (Forrás: MTI, Monitor Magazin, Délmagyar)

    Nézze meg, hol van az önhöz legközelebbi iroda!>>

    (WEBBeteg - T.A., újságíró)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    Ginzeng és a sport

    Nyár közeledtével, nyáron jellemzően többen és többet sportolunk. Sokan ilyenkor kezdik újra kedvenc sporttevékenységüket, amit az őszi, téli időszakban takarékra állítottak. Mások most ismerkednek egy újabb sporttal. Általában ilyenkor mindannyian igyekszünk aktívak lenni, többet mozogni, kirándulni, játszani.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA