• Felkészültség, védőfelszerelés és józanság! - Tanácsok síelőknek

    Szerző:
    WEBBeteg

    A síelés klasszikus téli sport, ám annak érdekében, hogy az egészséget szolgálja és ne veszélyeztesse, nem lehet elégszer hangsúlyozni a technikai és fizikai felkészültség valamint a megfelelő védőszerelés fontosságát.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Főleg a kezdők, de nem ritkán a tapasztalt síelők is alábecsülik a sportággal járó nehézségeket. A síelés valójában egy megerőltető sport, amelyben magas a sérülések (pl. keresztszalag-szakadás, csonttörés, stb.) kockázata.

    Sígimnasztika a felkészüléshez

    A sígimnasztika a síszezonra való felkészülés elengedhetetlen része kell, hogy legyen. Ajánlott megkezdeni a felkészülést már három hónappal a szezon kezdete előtt. A gyakorlatok elvégzése a szezonban is minden nap ajánlott a síelés megkezdése előtt és a nap végén is. A nyújtó gyakorlatok és a laza kocogás segít megakadályozni az izomgörcsök kialakulását és hozzájárul a felkészüléshez a következő napra. Mindenképp érdemes síoktató tanácsát kérni, illetve néhány helyen lehetőség van arra is, hogy személyi wellness edzőt fogadjon, aki a síelési tanácsadás mellett odafigyel a felkészítő, levezető gyakorlatokra is.

    Hirdetések

    Készüljön fel a vészhelyzetekre!

    Síbalesetek - biztosítás nélkül ne utazzunk el!


    Sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, vagy ha igen, akkor se fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemző rendkívül magas ellátási költségeket. Mire figyeljünk? Síbalesetek - biztosítás nélkül ne utazzunk el!>>

    A legtöbb síbaleset a síelő helyeken töltött harmadik napon történik. Ennek hátterében az áll, hogy aki lesiklás előtt nem melegít be, illetve nem készült fel fizikailag a síszezonra, a harmadik napra fárad el. A leggyakoribbak a térd, az ízületek, a váll és a fej sérülései, illetve az izomhúzódás, a szalagszakadás, a vágott sebek és a horzsolásos sérülések.

    A sérülések és balesetek kockázatának csökkentésében a fizikai és technikai felkészültség mellett a védőfelszerelésnek is fontos szerepe van. A tudás önmagában a tapasztalt síelőket sem védi meg a balesetektől, sérülésektől.

    Sí- és védőfelszerelés

    Most készül síelni? Mindent tud a balesetmegelőzésről?


    Nagyon sokan nem szakképzett oktatótól tanulnak síelni, ezért hibás technikával, ön- és közveszélyesen síelnek, nincsenek tisztában az alapvető közlekedési szabályokkal, nem veszik komolyan a sípálya jelzéseit, nem tudják, hogyan kell esni, és mit kell tenni baleset esetén. Most készül síelni? Mindent tud a balesetmegelőzésről?>>

    A síléceknek, a sícipőknek és a síkötéseknek kifogástalannak kell lenniük, és rendszeresen ellenőrizni kell őket. A kötést mindenkinek egyénileg kell beállítani a testmagasság és a testsúly függvényében. Ha túl laza a kötés, síelés közben egy nagyobb kanyarban teljesen kioldódhat. Ha kezdő síelő vagy ritkán síel, és kölcsönzi a felszerelést, akkor szakkereskedésből vagy a síiskolából válasszon. Kérjen szakmai segítséget a kölcsönzött felszerelés személyre szabott és szakszerű beállításához! Ha saját felszerelése van, akkor is rendszeresen ellenőrizze, illetve szakemberrel ellenőriztesse a beállítást. Csak ép, sérülésmentes felszereléssel léphet pályára!

    Azokon a sípályákon is ajánlott a bukósisak viselése, ahol nem kötelező. Nem csak a biztonságot növeli, hanem véd a hidegtől, a hótól és a napsütéstől.

    A hó és a jég visszaveri a napfényt, ezért a sípályákon fokozott a napégés veszélye. A hideg negatív hatása sem elhanyagolandó! Védje bőrét olyan napkrémmel, ami egyúttal a hideggel szemben is védelmet nyújt. A napblokkolók és a zsíros, fényvédő ajakápolók is jó szolgálatot tehetnek. A síszemüveg nem csak a nap káros sugaraitól védi a szemet, hanem a huzat okozta kötőhártya-gyulladástól is.

    Tilos az alkohol!

    Nagyon sok síelő szívesen fogyaszt több-kevesebb alkoholt a téli szabadsága alatt, akár a síelés közben is. Ez a meggondolatlanság súlyos balesetekhez vezet, mivel alkohol hatására romlik a koordinációs képesség, nő a reakcióidő, az alkoholt fogyasztó hajlamos túlértékelni saját képességeit.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Aki alkoholt fogyaszt, veszélyezteti önmaga és a sípályán tartózkodó többi ember épségét. Az alkohol és a hideg önmagukban is növelik a szívinfarktus és a stroke kockázatát, a kettő kombinációja pedig fokozott rizikót jelent.  Azokon a pályákon is, ahol nem tiltják, illetve ahol bizonyos mennyiségű alkohol fogyasztása megengedett, tanácsos teljesen lemondani az alkoholról!

    Egy sípályán töltött nap után testünk kimerült és szüksége van a pihenésre. Ha ilyenkor az alkohol hatására pillanatnyilag frissebbnek is érezzük magunkat, ez igencsak megtévesztő állapot, mivel az alkoholtól néhány percen belül még fáradtabbak leszünk, gyengül a koncentrálóképességünk és a romlik a koordinációnk. A sípályákon a legtöbb baleset alkoholfogyasztás következtében történik. Önmagunk és mások védelmében a legjobb, amit tehetünk, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt. Másnaposan is éppolyan veszélyes pályára lépni, mint ittasan. Nem csak a fejfájás és egy hirtelen fellépő rosszullét jelenthet veszélyt, ha valaki teljesen jól is érzi magát, az előző napi poharazgatás után az egyensúlyozó- és helyzetérzékelő képesség sem áll teljesen helyre, és a reakcióidő is még mindig nagyobb a normálisnál.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: gesundheit.de; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA