A Callanetics-torna

szerző: Juhász Nóra, callanetics oktató - Attitüd Mozgásstudió
megjelent:

A 90-es években az Egyesült Államokból Európába érkezett Callanetics az utóbbi években valóságos reneszánszát éli. A tornát elsősorban azoknak ajánlják, akik nem a dinamikus mozgást szeretik, hanem a lassú, kontrollált izommunkán alapuló gimnasztikát részesítik előnyben.

A Callanetics célja tehát elsősorban nem a súlycsökkentés, hanem az izomtónusok kiemelése révén a sportos testalkat kialakítása.

A Callanetics programot, az ún. Callan-módszert a táncos múlttal rendelkező Callan Pickney balett- és jógagyakorlatok felhasználásával állította össze, eredetileg azzal a céllal, hogy veleszületett hátproblémáin enyhítsen. Pickney teóriája szerint a népszerű mozgásformák többsége csak a felszíni izmokat dolgoztatja meg, az azok alatt található mélyizomrostokat nem.

A Callanetics-torna során a lassú, kicsi, de célzott mozdulatokkal mindenekelőtt a csípő, a has és a fenék mélyizmaira koncentrálnak. A Callanetics alapelve a gyakori ismétlés. A kezdők illetve azok, akik korábban keveset sportoltak, tíz-húsz alkalommal ismételnek egy-egy mozdulatsort, a haladók esetében ez a szám akár az ötvenet, sőt százat is elérheti! A gyakorlatok során a hátat és a gerincet nem éri túlzott terhelés, rendszeres elvégzésük pozitív hatást gyakorol a testtartásra.

A gyakorlatok túlnyomó többségéhez nem szükséges speciális segédeszköz. Egy egyszerű sportmatrac és elegendő hely esetén a torna minden további nélkül otthon is elvégezhető. (Egyes gyakorlatok labdával is végezhetők.) Mivel azonban a mozdulatokat nagyon pontosan kell végrehajtani, kezdőknek mindenképpen ajánlatos az alapokat oktatóval elsajátítani.

A torna napjainkra sokat változott az egykor nagy sikerű könyvek és videók gyakorlataihoz képest. A programot - mindenekelőtt az alapmódszer néhány hiányosságának kiküszöbölése céljából - folyamatosan fejlesztik tovább. A klasszikus Callanetics például nem fektetett nagy hangsúlyt a bemelegítésre, ami növelte a sérülésveszélyt. Nyújtógyakorlatok sem szerepeltek az eredeti programban, mivel a torna bizonyos mértékű hajlékonyságot eleve igényel a résztvevőktől.

Az ún. New Callanetics gyakorlatsor a felsőtest izmainak (hát, kar, mell) erősítését helyezi előtérbe, a Cardio Callanetics pedig az aerob elemek beiktatásával teszi hatékonyabbá a zsírégetést. Egyre fontosabb szerepet kap a „női izmok” edzése is, ami segít az inkontinencia megelőzésében, a szülésre való felkészülésben, valamint a szülés utáni felépülésben. Szintén változás, hogy a kor igényeihez igazodva - bár eredetileg zene nélkül történt az oktatás, hogy a mozdulatokat ne befolyásolja semmilyen meghatározott ritmus – ma már egyre több helyen zene mellett végzik a gyakorlatokat. A klasszikus Callanetics torna így egyre inkább egy átfogó, a teljes testet megmozgató mozgásformává válik.

Kiknek ajánlott a Callanetics?

Kímélő jellege miatt minden korosztály számára ajánlható. Elsősorban azon sportolni vágyóknak ideális, akiknek az Aerobic túl gyors, a jógát viszont túl lassúnak találják. Rehabilitációs célra önállóan nem, inkább kiegészítő terápiaként alkalmazható, természetesen ebben az esetben célszerű szakember tanácsát kikérni. A terhesség első három hónapjában nem ajánlott, ezt követően bizonyos gyakorlatok - fokozott óvatossággal - végezhetők.

Mint minden tornára, erre a módszerre is igaz, hogy látványos eredményt csak sok gyakorlással és kitartó munkával lehet elérni, a csodavárók számára tehát a Callanetics sem hoz megváltást. Azok, akik unalmasnak találják a számtalan ismétlésből álló gyakorlatokat, inkább változatosabb, dinamikusabb tornát válasszanak.

Callanetics vagy Pilates?

A két program hasonló, sokszor össze is keverik őket, mert mindkettő azt ígéri, hogy képes az izmokat feszessé, kontúrossá alakítani. De vajon melyik mozgásforma hatékonyabb? Nos, bár természetesen megoszlanak a vélemények, az talán megállapítható, hogy a pilates gyakorlatai valamivel lágyabbak, és különösen hátfájdalmak esetén kímélőbbek. A túlsúlyosaknak és a kevésbé sportosaknak érdemes tehát Pilates-szel kezdeni – annál is inkább, mert az ízületek és a gerinc az ő esetükben nagyobb figyelmet érdemelnek.

A Pilates-gyakorlatok kevésbé megerőltetőek, általuk lassabban jutunk a fizikai teljesítőképesség határaihoz, ami a motiváció fenntartása szempontjából sem utolsó szempont. A fittebbek, a sport- vagy táncmúlttal rendelkezők számára viszont egyértelműen a Callanetics hozhat gyorsabb és látványosabb eredményeket.

(Juhász Nóra - Attitüd Mozgásstudió, Callanetics oktató)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Földi Gyula, gyógytornász
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.