Magas ózonszint mellett szabad sportolni?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Ha odakint süt a Nap, nagyobb kedvünk van edzeni. Ám az ilyen ragyogó időnek van árnyoldala is. A fokozódó hőség és az egyre több napsütés hatására nő az ózonszint. Magas ózonterhelés mellett fokozott óvatosság ajánlott, ha a szabadban szeretne sportolni!

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Noha a legtöbben fényvédő krémekkel védekeznek az UV-sugarak káros hatásaival szemben, magas ózonszint mellett csak alig néhányan gondolnak egészségük védelmére. Pedig a magas ózonszint nagyon veszélyes! Ha a tűző napsütés napokon át tart, és tartósan 25oC feletti hőmérséklet mérhető, akkor tanácsos az edzéseket estére vagy a reggeli órákra időzíteni.

A fokozódó napsütéssel a levegő ózonszintje is emelkedik. Minél intenzívebb a napsütés, annál magasabb ez az érték. Az autók kipufogógáza és az ipari tevékenységből származó gázok tovább rontják a levegőminőséget, növelik az ózonszintet. Ha a levegő ózonszintje meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, vagyis értéke 180 mikrogramm/köbméter fölé emelkedik, akut egészségügyi kockázatot jelent a szabadban tartózkodni. Magas ózonszint értékek mellett minden körülmények között tilos a tűző napon tartózkodni!

Mi is az az ózon?

Sportolás hőségben

Annak, aki nagy melegben, hőségben sem mond vagy mondhat le a sportról, két dolgot mindenképp érdemes megfogadnia: igyon sok vizet és tartson gyakran pihenőt! Sportolás hőségben

Az ózon oxigénatomokból áll. A normál oxigén molekula a levegőben kétatomos (O2), az ózont azonban három oxigén atom alkotja (O3). Normál körülmények között ózon az atmoszférában keletkezik. Intenzív napsugárzás és magas kipufogógáz koncentráció hatására azonban a föld közelében is kialakulhat. A földfelszín közelében az ózon olyan káros anyagokból képződik, amilyen például az autók kipufogógázának egyik összetevője, a szén-dioxid (CO2), vagy az ipari gázok. Ezért az ózonterhelés az iparvidékek vonzáskörzetében és a nagy forgalmú utak közelében általában jelentősen magasabb, mint vidéken.

Miért veszélyes az ózon?

Nyári tanácsok asztmás betegek részére

A nyár a jó idő, a szabadtéri programok időszaka. Az asztmás betegek számára azonban a környezetben található szennyeződések, allergének akár rohamok kialakulásához is vezethetnek. Nyári tanácsok asztmás betegek részére

Az atmoszférában található ózon véd az UV-sugarak káros hatásaitól. Belélegezve azonban káros az egészségre, nagy megterhelést jelent a légutakra nézve. Ezért is különösen ártalmas a sportolók esetében. Az ózon ingerli a nyálkahártyákat és a szemet. Nagy koncentrációban légzési panaszokat okoz, különösen sport közben. Különböző egyéni tényezőktől függ, hogy ki milyen mértékű károsodást szenved. Mielőtt a szabadban sportolni kezdene, minden esetben tájékozódjon a levegőminőségről! Különösen legyenek elővigyázatosak azok, akiknek légúti betegségük, -problémájuk van vagy tudják magukról, hogy érzékenyek az ózonra!

Mikor sportolhatunk?

Először is tájékozódjunk az aktuális ózonszintről! Ezt megtehetjük például az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Ha nem magas az ózonszint, nyugodtan sportolhat, természetesen a nyári melegben ebben az esetben se a dél körüli órákra időzítse az edzést, hanem lehetőleg reggelre, amikor a legalacsonyabbak a napi hőmérsékleti értékek! A nap folyamán az ózonszint is emelkedik az UV-sugárzás mértékével együtt. Mivel egy ideig eltart, míg kialakul az ózon, az ózonszint emelkedése kis lemaradásban van az UV-sugárzás napi mértékéhez képest, csúcsát délután éri el, és este kezd csökkenni. Az ózonszint 16-17 óra körül a legmagasabb.

Ha a szabadban sportol, mindig igyekezzen friss és tiszta levegőn sportolni!

Ha légúti problémái vannak, mindenképp forduljon orvoshoz, enyhébb esetben is jobb kihagyni vagy szüneteltetni az edzést! Légúti betegség, illetve enyhébb probléma esetén is kérje ki orvosa véleményét, mielőtt sportolni kezdene a szabadban, és tartsa be tanácsait, hogy jó levegő és kedvező környezeti feltételek esetén nyugodtan élvezhesse a szabadban való sportolást!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: trainingsworld.com)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.