Erősítse immunrendszerét sporttal télen-nyáron!

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A sport nem csak vonalainknak tesz jót, erősíti immunrendszerünket is. A fizikai aktivitás lendületbe hozza a keringési rendszert, a szív mozgás közben több vért pumpál.

A fokozott vérkeringés hatására az immunsejtek is nagyobb erővel lendülnek támadásba a kórokozókkal szemben. A sportnak emellett stresszoldó szerepe is van. A tartós stressz gyengíti az immunrendszert. Ha rendszeresen sportol, erősítheti az ellenállóképességét, ám legyen óvatos! A túl sok sport gyengítheti is az immunrendszert! „Köztudott például, hogy az élsportolók sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre.” – magyarázza Reinhold Schmidt, immunszakértő. „Aki túl sokat követel testétől, az ahelyett, hogy oldaná a stresszt, stresszhelyzetet alakít ki.”

A szabadban való mozgás kétszer olyan hatékony, mintha edzőteremben edzene. Például egy szabadban tett séta felébreszti életkedvünket és immunrendszerünket is. A friss, főként hűvösebb levegő serkenti a vérkeringést. A fűtött helyiségek levegője árt a légutak nyálkahártyájának. A rosszul szellőzött helyiségekben a kórokozók könnyebben megtelepednek a légutakban. A szabadban télen is jólesik fellélegezni.

A hideg lábak problémájával küzdők (nem csak a hideg hónapokban jelenthet gondot!) hajlamosabbak a megfázásra, mivel a testfelszíni kis vérerek összehúzódnak, a vérkeringés és így az immunsejtek működése is lelassul, a vírusok és baktériumok pedig gyorsan elszaporodhatnak.

Nem csak télen, nyáron is meg lehet fázni!

Mire jó a sport? - Érdekességek, amikről eddig nem hallott

A sport egészséges, de nem csak szép vonalakat és erős izmokat kölcsönöz, hanem javítja az állóképességet és az erőnlétet, az egészséges életmód részeként segít az érrendszeri panaszok, a cukorbetegség valamint számos egyéb betegség megelőzésében. Manapság egyre több meglepő jótékony hatását fedezik fel. Mik is ezek pontosan? Érdekességek a sport hatásairól

Sokan tapasztalták, hogy amikor végre eljön a nyári szabadság, nyaralás ideje, akkor támadja meg szervezetüket valamilyen betegség. Ennek hátterében az állhat, hogy legtöbben a várva várt szabadság előtt a munkahelyükön még igyekeznek elintézni minden fontos teendőt, nagy a nyomás, fokozódik a stressz. A kórokozók könnyen megtámadják a legyengült szervezetet, és a tünetek pont akkor jelentkeznek, amikor elkezdődik a szabadság.

A probléma másik oka lehet a klímaberendezések használata is, ezek ugyanis kiszárítják az orrnyálkahártyát, amin így a náthavírusok könnyebben el tudnak szaporodni.

Ha meg van fázva, ne sportoljon!

A megfázás első jeleit észlelve - bármely évszakról legyen is szó - , szüneteltetni kell a sportos aktivitást! Inkább túl sokat pihenjen, mint túl keveset! A vírusok és az egyéb kórokozók kihasználják az immunrendszer gyengülését és a vérárammal szétterjednek az egész szervezetben. Veszélyes, ha elérik a szívet, a vesét vagy az idegrendszert. Sportos aktivitással az immunrendszert ilyen esetben szükségtelenül gyengítené, ezért kímélje magát, amíg teljesen meg nem gyógyul! Egészséges emberek esetében ez a folyamat gyorsan lezajlik, azonban erős, vagy három nap alatt nem szűnő panaszok, fejfájás, fülfájás, arcfájdalom, gennyes köpet, hőemelkedés, láz, illetve ezek bármelyikének észlelése esetén feltétlenül forduljon orvoshoz! Nagyon fontos az elegendő alvás és az egészséges táplálkozás, annak érdekében, hogy minél hamarabb meggyógyuljon!

Az erős immunrendszer mindig jól jön!

Nyáron elsősorban az emésztőrendszeri panaszokat okozó vírusfertőzésekkel kell számolnunk, amelyek többsége az alapvető higiéniás szabályok betartásával elkerülhető, ám sosem árt, ha a sporttal is támogatjuk ellenállóképességünket.

A nyári melegben sportolni?

  • Sport közben mindig oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra, különösen igaz ez a nyári melegben!
  • Nagy hőségben egyáltalán ne sportoljon, hiszen a mozgás plusz megterhelést jelentene az amúgy is rendkívüli kihívások elé állított szervezet számára.
  • Nyáron a kánikulai napokon kívül is csak reggel vagy kora este szabad sportolni, de biztonsága érdekében mindenképp nappali fényviszonyok mellett!
  • Ha a szabadban sportol, viseljen a fejhez jól rögzíthető sportnapszemüveget!
  • Bőrét védje magas faktorszámú fényvédő készítménnyel, mellyel legalább két óránként újra és újra kenje be bőrét a folyamatos védelem biztosítása érdekében! Napvédő készítmény alkalmazása mellett se tartózkodjon a napon túl sokat, 11 és 16 óra között pedig egyáltalán ne menjen közvetlen napfényre!
  • A sport közben átnedvesedett ruházatot, illetve a nedves fürdőruhát minél hamarabb cserélje le!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: focus.de)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.