Malek Andrea: Jógázom, ami nagyon sok mindenre hatással van

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Több mint 10 éve váltott, felismerte, hogy sokkal jobb, ha saját kezébe veszi az élete irányítását, és visszatérve a gyökerekhez, a nagymamák bevált receptjeivel óvja meg családja egészségét. Jógázik, fokozatosan áttért a vegetáriánus, illetve a vegán életmódra. Ezt a lehetőséget kínálja fel gyermekeinek is, nem erőszakosan, döntsék el ők, melyik útra lépnek.

A Malek Andreával való beszélgetés közben ez járt a fejemben: jó és rossz energiák, amelyek minden lépésünket befolyásolják, legyen az betegség, egészséges életmód, étkezés vagy sport. Ennyi lenne az egész?

Andrea lassan egy évtizede jógázik „Mindig is fontos volt az életemben a mozgás, mint musical-színésznő rendszeresen jártam táncórákra, de már az iskolai tornaórákon is olyan mozgáselemeket tanultunk, amelyekre a jóga is épül."

Az egységre összpontosítani

"A Bikram jógával kezdődött minden. Ez az irányzat 26 ászana, azaz gyakorlat egymásra épülő sorozata, 38-40°C-ra felfűtött teremben, 90 percen át tart. Az elemeket Bikram Choudhury válogatta ki a hatha jóga ászanái közül. Az ő élete is különös, súlyemelő volt, aki egy sérülés miatt felhagyott az élsporttal, visszatért a gyökerekhez, a természethez - ezek a mozgásformák ugyanis hasonlítanak az állatok mozdulataihoz. Amióta a kislányom megszületett, otthon jógázom. Most a Kundalinit gyakorlom, ez a legősibb jóga, édesanyja minden jógairányzatnak.”

Jóga - csak biztonságosan!

A jógasérülések elkerülése érdekében érdemes megfelelően felkészülni, bemelegíteni és tartózkodni a túlerőltetéstől. Az izmot és az ízületet nem ajánlott tovább terhelni, amint fájdalom kíséri a mozdulatot. Az általunk megkérdezett sportorvos azt tanácsolja: ne kezdjünk el otthon, egyénileg gyakorolni, biztonságosabb jógaoktató felügyelete alatt jógázni, vagy minimum kikérni a véleményét egy-egy bonyolultabb mozdulatsorról. Az aránytalan terhelés, a nem megfelelően végzett gyakorlatok ízületi sérülésekhez vezethetnek - teszi hozzá a szakorvos.

Megmozgatja minden porcikánkat, ezáltal oxigéndús vérhez jutnak a belső szervek, helyreállítva az egységes, egészséges működést, ráadásul javul az egyensúlyérzékünk, a koncentrációs képességünk, a jóga türelemre, önuralomra is tanít. Az itt felsorolt fizikai javak mellett csodálatos lelki átalakuláson megy keresztül, aki rendszeresen jógázik – mondja Andrea, aki szívesen olvas filozófiai műveket, ezek összekapcsolódva mind segítenek, hogy újra megtalálja az ember a helyét a természetben. 45 évesen már látja, minden összefügg és egy cél irányába vezet, a szeretet és a nyitottság felé.

Hús helyett...

Hat éve kipróbálta, milyen az élete, mennyire bírja ki, ha kevesebb húst fogyaszt, most eljutott oda, hogy vegetáriánus. A családomban vannak húsevők, ezért aztán majdnem mindenkinek egyénre szabottan főzök, van, aki kevés zöldséget eszik, van, aki a gyümölcsökért bolondul – meséli az énekesnő.

„Nagyon sok húst eszünk, mi magyarok is. Amit naponta egy adagként elfogyasztunk, egy egész hétre is elegendő lenne. A túlzott húsevés nagyon sok betegség táptalaja. Nem beszélve arról, milyen körülmények között élnek, halnak meg azok az állatok, amiket mi jóízűen elfogyasztunk. Azzal, hogy nem eszem húst, szellemileg és fizikailag is könnyebb lettem, hiszen szervezetem nem a napi 30 deka hús emésztésével van elfoglalva. A felemelkedés pedig létszükséglet annak, aki a színpadon áll, de az élet maga is erről szól. Jövünk és megyünk."

Malek Andrea

"Sokkal szebb és méltóságteljesebb úgy az öregedés, ha közben egyre magasabb szellemi szintekre emelkedik az ember. Ez pedig csakis állatbarát étrenddel és sok mozgással lehetséges."

Természetesség!

Az életmódváltás mögött főként a kisebbik fia sorozatos megfázásai álltak, az orvosok rendszeresen antibiotikumokat írtak fel neki. A homeopátia jótékony hatására hamar eljutottak oda, hogy gyógyszerek nélkül hordanak ki például egy megfázást. „A megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, odafigyelünk az étkezésre, méregtelenítünk, illetve a természet ajándékait, a gyógynövényeket részesítjük előnyben. Ott kínálják magukat a mezőn, az erdőben, csak észre kellene vennünk.”

Ismét a természethez, a természetességhez lyukadtunk ki. „Erről szól minden, a kultúra is, teljesen mást ad egy zenei produkció púder, felesleges körítés nélkül, a népzene is a hagyományokra épül, önmagában csodálatos. Ezét is tanultam meg magyar és román cigánydalokat, amelyeket augusztusban hallgathat meg a közönség, Balogh Kálmánnal és zenekarával közösen adunk egy koncertet a Bárka szabadtéri színpadán. Olyan emberekkel hozott össze a sors, akik hasonlóan gondolkodnak, mint én, a jó energiák igen hamar egymásra hangolódnak, akár egy zenekar.”

Hogyan kezdjük el a jógát?

A jógával való ismerkedést kezdhetjük úgy, hogy könyvekben utána olvasunk, hogy a sokféle irányzat közül megtaláljuk azt, amelyik a vonzó a számunkra. Ma már rengeteg ágával találkozhatunk a jógának, és bár a végső célja egy, de az út, ahogyan oda eljutunk mind más és más – avat be a részletekbe Klenovics Mónika keszthelyi jógaoktató. A kitűzött célt érdemes a magunk számára megfogalmazni és elhatározni, hogy vajon mire is vagyunk képesek ezért. Utána viszont mindenképpen forduljunk egy tanárhoz, keressünk egy csoportot magunknak, hiszen az alapokat érdemes jól megtanulni, mint például a helyes légzést, a légzés és a mozgás összhangját, ami kezdetben a legtöbb odafigyelést igényli. Általában gondot szokott okozni, hogy a figyelmünk csapong, és nehezen koncentrálunk ennyi mindenre egyszerre. Nem ismerjük a természetes légzésritmusunkat, felszínes a légzésünk, felgyorsultak a mozdulataink.

Türelmes és kitartó gyakorlás, valamint az oktató egyéni instrukciója segíti, hogy a helyes ritmusra rátaláljunk, és valódi egységet éljünk át önmagunkkal, kizárva a külvilág zajait és a felesleges gondolatainkat. Hogy ehhez mennyire időre van szükségünk, az nagyon-nagyon egyéni. A jógaoktató úgy véli: aki már régóta sportol, vagy olyan egyéb mozgást végzett rendszeresen, ami által van testtudata, oda tud figyelni a test működéseire, annak lényegesen könnyebb a jóga alapjainak elsajátítása, ő néhány hét után már akár egyedül is képes az otthoni gyakorlásra. De azok vannak többen, akik folyamatosan igénylik az oktató iránymutatását, a csoport segítő légkörét, a jógaterem pozitív atmoszféráját és egyáltalán nem is képesek az önálló gyakorlásra.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.