Kudarc, vereség, visszaesés a sportban

sportpszicho.blog.hu
megjelent:

A sport egyedülálló, mert itt az a lényeg, hogy valaki nyerjen és, hogy a másik veszítsen - de az életben semmi sem szól csak erről. Gondolj bele: hogyan tudsz nyerni vagy veszíteni egy barátságban? A szerelemben? A munkádban? Az iskolában? Az élet nem ennyire egyszerű.

Ha elismered, hogy a győzelem és a vereség a sport velejárója, akkor képes leszel másképp kezelni ezeket. A vereség nem feltétlenül kudarc, az a legfontosabb, hogy a vereséget megkülönböztessük a kudarctól. Veszíteni és elbukni az két külön dolog. A vereség azt jelenti, hogy az ellenfelünk több pontot szerzett vagy hogy jobb időt ért el, mint mi. Hibázhatsz a meccs alatt bárhol, de attól még megnyerheted a versenyt. Kudarc abban, hogy elérd a céljaid: vereség azért mert az ellenfeled jobb időt, több pontot ért el nálad.

A vereség nem egyenlő a kudarccal. Lehet, hogy elveszíted a játékot vagy egy versenyt, de nem buktál el azért, mert egyszer nem a legjobb teljesítményedet nyújtottad.

Legyőztek vagy kikaptam?

Gyakoribb a hirtelen szívhalál az élsportolók között, mint hitték

Noha számos élvonalbeli sportoló tragikus haláláról tudósított az elmúlt években a világsajtó, amerikai kutatók megállapították, hogy a megfeszített sportteljesítmények elérése még annál is többször okoz hirtelen szívhalált, mint ahogy eddig hitték a szakemberek. Gyakoribb a hirtelen szívhalál az élsportolók között, mint hitték

Lásd a különbséget a között, hogy legyőztek, és hogy kikaptál. Van egy nagy különbség a között, hogy legyőznek és hogy kikapsz. Az, hogy legyőztek, azt jelenti, hogy az ellenfeled jobb volt nálad - jobban teljesített, keményebben hajtott, a kritikus pillanatokban összeszedettebb volt. Ő jobban használta a képességeit, mint te. Az, hogy legyőztek, azt jelenti, hogy azon a napon ellenfeled jobban megérdemelte a győzelmet, mint te.

Az, hogy vereséget szenvedsz több módon következhet be. Ügyesebb vagy mint az ellenfeled, de lustább, vagy ha a stratégiád nem megfelelő az adott játékban, vagy csak egyszerűen sokat hibázol, mert ha sokat hibázol akkor az ellenfeled fog nyerni. A vereség egy reaktív, passzív módja, annak, hogy leírd a verseny kimenetelét. Az ellenfeled nem annyira szerezte meg a győzelmet, amennyire te elvesztetted.

Egy sportoló, ha választania kell a között, hogy legyőzték vagy vereséget szenvedett, akkor mindig amellett dönt, hogy legyőzték. Mindig úgy szeretnél megküzdeni az ellenfeleddel, hogy a legjobb formáját hozza. Ha a játékod csúcsán szeretnél maradni, használd a tippeket amiket itt olvasol, és képes leszel kihozni magadból a legjobb képességidet. Ezen a ponton az ellefelednek hatalmas erőfeszítéseket kell tennie, ha le akar győzni - de ha ez mégis előfordul (még a legnagyobb sportolókkal is) akkor tudni fogod, hogy midnent beleadtál és nem fogod sajnálni.

Húzd ki magad a visszaesésből!

Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

Mindenki, aki valaha részt vett élsportban tapasztalhatta, hogy vannak időszakok, amikor visszaesés van. A visszaesés egy olyan időszak, amikor rosszabb a teljesítményed mint általában szokott. Visszaesésnél jellemző, hogy frusztrált az ember, túlterhelt és az önbizalma is drámaian lecsökken. Ez tarthat rövidebb vagy hosszabb ideig, függ a sporttól és a sportolótól is. A legfontosabb, ha ki akarsz lábalni a visszaesésből, hogy megértsd az okait. Ezután megtanulhatod, hogyan dolgozz a visszaesés alatt és csökkentsd minimálisra a károkat, amiket a teljesítményedben és az önbizalmadban okozhat.

A gyenge teljesítmény nem feltétlenül jelent visszaesést. Lehet, hogy követsz el hibákat és a teljesítményed se olyan jó mint általában, de ez nem jelenti azt, hogy visszaestél. Be kell ismerned, hogy csökkent a teljesítményed és hogy követsz el hibákat, ám ez segíthet úgy gondolni ezekre a hibákra, mint egy sor különálló esetre szemben a visszaeséssel, ami jellemzően egy hosszú távú és negatív jelentésű dolog.

Értsd meg, hogy miért estél vissza

Mire jó a sport? - Érdekességek, amikről eddig nem hallott

A sport egészséges, de nem csak szép vonalakat és erős izmokat kölcsönöz, hanem javítja az állóképességet és az erőnlétet, az egészséges életmód részeként segít az érrendszeri panaszok, a cukorbetegség valamint számos egyéb betegség megelőzésében. Manapság egyre több meglepő jótékony hatását fedezik fel. Mik is ezek pontosan? Mire jó a sport? - Érdekességek, amikről eddig nem hallott

A visszaesés eredménye egy tökéletes vihar - különböző dolgok történnek egyszerre. Az első jelenség a statisztikai visszaesés - az eredményeid csökkennek, az időd lassabb lesz stb... De a teljesítménycsökkenésre önmagában nem mondjuk, hogy visszaesés. Visszaesésről akkor van szó, amikor a teljesítménycsökkenés együtt jár azzal, hogy mentálisan túl keményen próbálkozol, állandó nyomást gyakorolsz magadra a siker érdekében, extrém erőkifejtés eredmény nélkül, vagy túledzed magad szellemileg és fizikailag. Szóval a kudarcok még több kudarcot szülnek, főleg ha nem figyelsz oda mentálisan, nem maradsz erős és optimista és a lefelé tartó spirál elkezdődik.

A visszaesés egy normális dolog a sportban. Mindenki átmegy rajta. Lesz tapasztalatod a visszaesésben - a lényeg az, hogy tudd kezelni a hosszát és hogy miben és mekkora károkat okoz.

Koncentrálj az alapokra

Ahhoz, hogy 'legyőzd' a visszaesést, vissza kell hogy menj a sportod alapjaihoz. Ez azt jelenti, hogy koncentrálj arra, hogy az alapvető képességeidet fejleszd. Például, ha te egy baseball, vagy softball játékos vagy, akkor a fő időtöltésed az legyen, hogy gyakorlod a sima ütést. Ha egy kosárlabdázó, akkor gyakorlod a sima dobást. Meg kell vizsgálnod a sportod technikai alapjait. Ehhez használj eszközöket, mint például videó- és digitális kamerát. Igénybe veheted a csapattársak vagy az edző segítségét. A cél itt, hogy visszatérj az alapokhoz. Fókuszálj a sportod alapvető technikáira. Gyakran előfordul, hogy a sportod alaptechnikáinak gyakorlása lehetővé teszi a gyorsabb felépülést a visszaesésből.

Legyél gondtalan

Technikai szempontból vissza kell nyúlnod az alapokig, vissza kell menned a mentális alapismeretekig. Ennek egyik módja, hogy gyakorlod a gondtalanságot. A gondtalanság a buddhizmusban azt jelenti, hogy művészien élni az adott pillanatban. A gondtalanság arról szól, hogy teljesen belemerülsz a pillanatba anélkül, hogy értékelnéd azt, hogy pozitív vagy negatív. Hogy jobban megértsd azt, hogy miről szól a gondtalanság művészete, hasonlítsd össze azt a gondolkodásmódot, amit minden nap tapasztalsz:

Mindennapi gondolkodás

Elemző

Ítélkező

Múlt és jövő orientált

Több gondolattal van elfoglalva

Zaklatott

Gondtalan gondolkodás

Leíró

Felderítő

Jelen orientált

Egy gondolatra koncentrál

Összpontosított

Van egy alapvető különbség a mindennapi és a gondtalan gondolkodás között. Az egyik a zavart, többfelé figyelő, múlt és jelen orientált míg a másik azzal foglalkozik, hogy éppen mi történik az adott időben.

(A sportpszicho.blog.hu cikke. A témáról részletesebben ide kattintva olvashat.)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.