Jó lenne sportolni, de már nincs hozzá kedve?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Olykor nehéz megőrizni a motivációt, és lelkesen tovább folytatni az edzést. Adunk néhány tippet, hogy megmaradjon a kedve a sporthoz.

A kezdeti lelkesedés könnyen alábbhagyhat. A munkahelyi stressz, a hétköznapi nehézségek, a kimerültség sokaknak kedvét szegheti, és a sport helyett inkább a pihenést választják. Még ha nem is akarják abbahagyni a rendszeres edzést, mindig csak halogatják a következő alkalmat, míg nem egy idő után azt veszik észre, hogy egyáltalán nem sportolnak. Emiatt sokan szemrehányást tesznek maguknak, és ismét nagy erőbedobással kezdenek el edzeni, és kezdődik elölről az egész folyamat. De van megoldás!

8 tipp, hogy megőrizze lelkesedését:

Felejtse el a bűntudatot!

A bűntudat semmire sem jó! Béküljön ki önmagával! Bocsásson meg magának, és legközelebb ne követeljen túl sokat magától, és ne kövesse el ugyanazokat a hibákat!

Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

21 nap a mérföldkő

Ha három héten keresztül heti rendszerességgel edz, a sport mindennapjai részévé, „megszokássá” válik, és kevésbé valószínű, hogy később lemond majd róla.

Legyen öröm a sport!

Ha a célja csupán annyi, hogy leadjon két kilót, vagy feszes hasizmokra tegyen szert, a motiváció könnyen alábbhagyhat. Ne azzal foglalkozzon, hogy melyik sport ideális a fogyáshoz, vagy melyik az a sport, amelyik formálja a combot! A lényeg, hogy örömét lelje a mozgásban, így nem érzi majd kényszernek a sportot.

Legyen rugalmas!

Ha például fitneszterembe vagy táncstúdióba akar járni, és az Önnek megfelelő időpontban már nincs hely, vagy nem tartanak órákat, ne adja fel! Legyen rugalmas, lift helyett használja a lépcsőt, és otthon is tornázhat, ha van kedve, akár zenére is. Ne szegje kedvét, ha nem jöttek be a számításai, ne adja fel, és ne meneküljön az édességekhez!

TV-nézés és internetezés helyett mozogjon!

A tv és az internet igazi időrablók! Arról nem is beszélve, hogy sokan a média hatására egészségtelen fogyókúrába kezdenek. Ezt elkerülendő, tv és internet helyett inkább sportoljon, sétáljon, mégpedig azért, hogy egészséges legyen és maradjon, ne törekedjen az egészségtelen soványság elérésére!

Legyen elnéző!

Ne legyen magához túl szigorú! Természetesen egy kis önfegyelem nem árt, hogy könnyebben elérje célját. Koncentráljon a kitűzött célra, ne rágódjon, hanem a pozitív eredményeket tartsa szem előtt, ne az esetleges hibákat! Ha békében van önmagával, akkor minden simábban megy!

Keressen partnert, akivel együtt sportolhat!

Együtt könnyebb motiváltnak maradni, és így a sport még jobb szórakozás lehet!

Ne csüggedjen!

Ne szegje kedvét, ha valami nem úgy alakul, ahogy Ön szeretné! Semmi veszítenivalója nincs, a sporttal csak nyerhet! Ha kezdetben nehézségekbe ütközött, gondoljon arra, hogy rendszeres edzéssel egyre könnyebb lesz. Ne hagyja, hogy mások sportteljesítménye elvegye a kedvét, inkább ezt is fordítsa a maga javára, legyen ez is inspiráció! Ne akarja túlszárnyalni az élsportolókat! Ön döntheti el, hogy mi a jó Önnek és mikor és mennyit sportol.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: active-life)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.