• Kifogások miatt vége?!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Volt olyan újévi fogadalma, hogy többet sportol, komolyabban veszi az edzéseket, lefogy, vagy éppen izmot fejleszt? Mi valósult meg azóta? Lejár edzésekre, kitartóan végzi a gyakorlatokat? Három személyi edzőt kerestünk meg.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Minden év elején vannak olyan lelkes emberek, akik eljönnek a terembe, mutogatnak fotókat, hogy olyan testet szeretnének, mint amilyennel Brad Pitt vagy Jennifer Lopez rendelkezik – meséli Struve Gábor, a pesti Broadway Fitness személyi trénere. A kezdeti lelkesedés megvan, ezzel nincs probléma, de hiányzik a kitartás.

    Hirdetések

    Vannak pozitív példák!

    A személyi edző egy személyben pszichológus is, motiváló erővel hat, de egy idő után már mindenkinek el kellene jutni arra a szintre, hogy magát hozza lázba, szívből, lelkesedéssel menjen tornázni, edzeni - mondja Struve Gábor.

    - Van egy 31 éves fiatalember, aki 3 hónap alatt +10 kg izommal gyarapodott, ebből csupán 1 kg a zsír. Ő betartja a szükséges utasításokat, komolyan veszi az edzést, motivált, mert látja, hogy van eredmény, őt már nem kell noszogtatni.

    Sajnos az újévi fogadalommal érkező vendégek nagyobb része, 80 százaléka 3 hónapon belül lemorzsolódik. Mi lehet ennek az oka? Hiába edz hetente 3 vagy 4 nap egyenként 1,5 órát, ha nem tartja be az ajánlott étrendet, nem elégszer hangsúlyozzuk, hogy 30 százalékban a mozgás, 70 százalékban pedig az étkezés felelős a változásért. Annak nincs értelme, hogy edzés után ugyanazokat az ételeket falja, amiket korábban.

    Gábor - aki gyerekkora óta sportol és jelenleg egy fitnesz versenyre készül - minden vendégéről készít egy „before” képet, hogy lássák, mi volt a kiindulás, mi volt az alapállapot. Ezt mindig elő lehet venni, össze lehet hasonlítani a jelenlegi képpel. Ez is hatni szokott.

    A nyárra gyúrnak inkább!

    Nálunk az év kezdete pangással indult – mondja Csapó Anita, a debreceni Nita Health Center vezető trénere.

    - Úgy gondoltam az év elején, hogy lesz majd sok újévi fogadalom, hogy „most lefogyok, vagy sportosabb külsőt szeretnék, vagy egészségesebben akarok élni”, de nem igazán jöttek az emberek egészen márciusig. Mintha várták volna a tavasz beköszöntét, a napsugarak melegét, hogy új erőre kapjanak. Még az április is elég pörgős, végre kiakarnak mozdulni, mozogni, sportolni vágynak az emberek. De ez sem az újévi fogadalmaknak köszönhető, inkább csak az egyre jobban közeledő nyárnak, hiszen nyakunkon a strandszezon, és le kell majd vetkőzni fürdőruhára. Az embereknek még mindig fontosabb az, hogy 1-2 hónapig jól nézzenek ki levetkőzve, mint az, hogy egész évben egészségesen éljenek.

    Januárban és februárban a szokásos vendégkör járt edzeni, ők amúgy is jönnek év közben, mert tudják, hogy mennyire fontos az egészséges életmód. Anita tapasztalatból mondja: akik kitartóan járnak, és heti szinten rendszeres az edzésük, szépen formálódnak, alakulnak. Akik most csatlakoztak hozzánk, és elkezdtek edzeni, ők még ismerkednek magával a TRX-el, a gyakorlatokkal, hogy mit, mennyit bír a testük.

    - Nagyon elszánt csapattal vagyok körülvéve, mindent megtesznek a siker érdekében. Persze mindig akad egy-egy lemorzsolódó, aki hamar feladja. Általában azért, mert látszólag könnyűnek tűnik, hogy „csak húzogatjuk” magunkat az eszközön, és amikor belevágnak, rájönnek, hogy nem is olyan könnyű a TRX-edzés. De ne feledjük, mindig lehet könnyíteni a feladatokon - teszi hozzá a személyi edző.

    Kell a kihívás!

    A nők kitartóbbak – vallja be Kovács Attila, a budai ATSA Fitness Club szakmai vezetője, személyi tréner. Igen, a férfiak hamarabb kidőlnek, hiába lelkesednek az év elején, nagy hévvel közlik, hogy bármire képesek, bírják az iramot, aztán eltűnnek. Vannak persze kivételek.

    – 1995 óta vagyok személyi edző, és minden év elején tapasztalok egy nagyobb volumenű mozgolódást a teremben, aztán eltűnnek a lelkesedések, és feladják az egészet. Őket nagyon nehéz ismét rávenni a sportra.

    Attila úgy véli: jó módszer, ha párba állítja a vendégeket, kell ugyanis a kihívás, húzzák egymást, hogy ő is meg tudja csinálni, akár jobban is, mint a partnere.

    Mindig csak a kifogás?


    „Idős vagyok hozzá, fiatal vagyok hozzá, túlsúlyos vagyok, úgy sem formálódok, vékony vagyok, mit szólnak lent a többiek?” Struve Gábor úgy véli: a kifogások csak minket gátolnak az előrejutásban. Az edző fontos feladata, hogy segíti túllendíteni a vendéget a kezdeti nehézségeken.

    Kitartás a sporthoz>>

    A tréner többféle edzést tart, használja a Kettlebell-t, ezeket a súlyzókat régen a takarmány mérésére használták. Az AF igen hatékony totális alakformálás. Az órán erőfejlesztő, izomtónust fokozó, testtartást javító gyakorlatok variációját mutatom meg. Ezt kortól, testalkattól függetlenül bárki elkezdheti, emellett a K90 az egész testet átmozgató, erős tréning, amely állóképességi és erőelemeket tartalmaz – avat be a részletekbe Kovács Attila, aki úgy véli: egy hónap kell a változáshoz, ilyenkor már érezni, hogy szépen, szabályosan dolgozik a vendég, hozzászokott a súlyzókhoz, és már fizikai változások is láthatóak rajta. Ez egy fordulópont, aki ezen átjut, általában marad, bár az első hónap látványosabb változást hoz, majd jön egy nehezebb időszak.

    – Hétvégén nagy, közös edzéseket szervezek, összejönnek az emberek, beszélgetnek az edzés után, családias légkör alakul ki - teszi hozzá a személyi edző.

    (WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

     

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

    Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A szelénhiány négy tünete

    Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

    Néhány gondolat a fűszerekről

    A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Thai ízek - Étkezési trendek

    Míg régen az olasz konyha volt a legfelkapottabb, legkedveltebb a magyarok körében, a mai fiatalok inkább a thai konyha különleges ízeit kedvelik. A thai konyha nemcsak a bőséges zöldséghasználat miatt egészséges, de mivel magas hőmérsékleten csak rövid ideig hőkezelik az ételeket, sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg bennük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA