Veszélyes hobbisportok? - Így csökkentheti a kockázatot

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A rendszeres testedzés nem csak közérzetünknek tesz jót, hanem a várható élettartamot is növeli. Mindennek ellenére a hobbisportolókra is számos veszély leselkedik. A sportra is igaz például, hogy ha túlzásba visszük, többet árt, mint amennyit használ. Fogadja meg tanácsainkat, hogy a sport valóban egészségére váljon!

1. Rendszeres orvosi vizsgálat

Ne csak egyszer menjen orvoshoz évente! A szervezetet különös mértékben igénybevevő sportágak esetében, - mint, amilyen például a hegymászás vagy a hegyi kerékpározás – még nagyobb jelentősége van a rendszeres orvosi ellenőrzésnek. A szalag-, porcsérülések, valamint a csonttörések megelőzése érdekében be kell tartani a biztonsági szabályokat! Akik hosszú ideje nem sportolnak, vagy akiknek valamilyen betegségük van, az edzés intenzív fázisában rendszeres orvosi vizsgálatot igényelnek. A nyugalmi állapotban végzett és a terheléses EKG együtt feltárhatja a szív- és érrendszer lehetséges betegségeit. Ez kiegészülhet laborvizsgálattal (vérvétel után) és tüdőfunkció-vizsgálattal.

2. Helyes táplálkozás

Az egészséges étrend zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedik. Ha ezekből az élelmiszerekből sokat fogyaszt, nem csupán egészségéért tesz, hanem a közérzete is jobb lesz. A túl sok szénhidrát fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Fontos, hogy szervezete kellően el legyen látva vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Edzés előtt ne egyen nehéz ételeket! Ha kétségei, kérdései vannak, kérje ki orvosa véleményét!

Mivel a verejtékkel a szervezet vizet veszít a fokozott folyadékpótlásra is oda kell figyelni. Ha vese-vagy szívbetegségben szenved, a folyadékfogyasztással kapcsolatban feltétlenül kérje ki orvosa véleményét!

3. Ismerje meg határait!

Szív- és érrendszeri betegségek
A szív-és érrendszeri megbetegedések hazánkban a vezető halálokok. De miért és hogyan alakulnak ki ezek a betegségek és mit tehetünk, hogy megelőzzük a tragédiát? Szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, szövődményei és megelőzése

Azok az emberek, akik ülőmunkát végeznek, keveset mozognak, ritkán gyalogolnak, és inkább csak közlekedési eszközökkel járnak, és liftet használnak, a szív- és érrendszeri betegségek fokozottabb mértékben fenyegetik. Aki hosszú kihagyás után folytatja újra a sportot, vagy először határozza el, hogy sportolni kezd, legyen óvatos és fokozatos! Ha térproblémákkal küzd, kerülje azokat a sportokat, amelyek megterhelhetik a térdízületet. Térdpanaszok esetén a térdkímélő sportágak közül választhat, amilyen például az úszás vagy a torna. Ha fizikai teherbírása kicsi, állóképesség-javító sportokat választhat, de a tempót és intenzitást ez esetben is csak fokozatosan szabad emelni! Fontos, hogy jól ismerjük saját testünket, hogy nehogy túlterheljük magunkat, különben komoly károkat okozhatunk!

Nem csak a kezdők követhetnek el hibát, túlzott lelkesedésükben vagy azért, mert valószerűtlenül gyors eredményt akarnak elérni! A rendszeresen sportolók a sikerek érdekében sokszor túlhajszolják magukat. Sportorvosi vizsgálatok szerint a hobbi futók 60 százaléka túl gyorsan fut. Sokan azt tervezik, hogy kocogni fognak, mégis túl nagy tempót választanak, amit szervezetük nem tolerál. A kitartó sportokat űzők sokszor beleesnek abba a hibába, hogy folyamatosan növelik az önmagukkal szembeni elvárásokat, ezzel krónikus sérülések, balesetek (főleg ízületi és csontsérülések) veszélyét kockáztatva.

Az edzés veszélyei
Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

Azt se feledjük, hogy minden ember más és más, nem való mindenkinek a maratoni futás! Találja meg, melyik az Önhöz leginkább illő sportág, miben leli örömét! Intenzív edzés előtt végezzen bemelegítést, hogy izmai felkészülhessenek a terhelésre. Az egyes gyakorlatok közt és a nagyobb edzési fázisok közt is iktasson be pihenőt! Így az ízületi szalagoknak és ínaknak is jut idejük a pihenésre.

4. Megfelelő sportfelszerelés

A sportágaknak megfelelő felszerelések viselésével minimalizálhatjuk a sérülések kockázatát. Nagyon fontos például a megfelelő lábbeli, ami stabilan tartja a lábat, ugyanakkor kényelmes is, és tompítja a talp talajt érésekor kialakuló ütközés erejét. Ha ortopédiai problémái vannak, speciális cipőre lehet szüksége. Az állítható sporteszközöket, mint például a szobakerékpár vagy az utcai kerékpár, igazítsa saját igényeihez, saját testéhez. Így kíméli ízületeit, az ízületi porcokat, és edzés után is sokkal jobban fogja érezni magát.

5. Pihenőidő

Gyakori kérdések

A sportolók számára nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék, tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok. De milyen élelmi forrásból mihez és mekkora mennyiségben juthat hozzá a szervezetük? Mit célszerű edzés előtt és mit inkább utána fogyasztani? A válaszokat itt olvashatja

Mikor és mit érdemes enni edzés után? Mire kell figyelnie annak, aki azért sportol, mert fogyni szeretne? A válaszokat itt olvashatja

Itt a tavasz, télen viszont az emberek többsége hajlamosabb többet enni, mint általában, és a jó idő közeledtével szeretnének megszabadulni a fölösleges kilóktól. A legtöbben gyors eredményre vágyva például fitness terembe kezdenek járni vagy más edzésprogramot választanak és túlhajszolják magukat. A szervezet ezt a nagyfokú megerőltetést nehezen viseli, ezért különösen azok, akik nincsenek hozzászokva a rendszeres sporthoz, csak lassan és óvatosan kezdjenek el edzeni. Az edzések intenzitását hétről-hétre szabad csak emelni, akkor is csak mérsékelten, közben pedig pihenő szakaszokat is be kell iktatni. Ez az edzett sportolókra is vonatkozik!

6. Balesetbiztosítás

A sport veszélyeket is rejt! Nem árt, ha biztosítójánál tájékozódik afelől, hogy sportsérülés, hobbisportok űzése közben bekövetkező esetleges baleset esetén mire számíthat, mérlegelje, hogy mekkora veszélynek van kitéve, és ha szükségesnek látja, kössön kifejezetten az ilyen esetekre vonatkozó balesetbiztosítást.

7. Sport idős korban

Idős korban is lehet, sőt ajánlott sportolni. Számos tanulmány bizonyítja, hogy azok az emberek, akik idős korban is rendszeresen sportolnak, nem csak testileg, hanem szellemileg is tovább maradnak egészségesek, továbbá kisebb eséllyel alakulhat ki náluk szívinfarktus vagy stroke. Aki nem biztos abban, hogy melyik sportág lenne számára a megfelelő, kérjen tanácsot orvosától, aki kórtörténetét figyelembe véve olyan sportágat ajánl majd Önnek, ami nem jár egészségügyi kockázattal. Ha eldöntötte, mit szeretne, csak lassan kezdjen hozzá, ne terhelje túl magát! Ha valamelyik mozdulat fájdalmat okoz, kerülje azt, illetve válasszon másik sportágat. Fitness edző segítségével saját személyre szabott edzésprogramot alakíthat ki.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: gesund.co.at)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.