Ideális táplálkozás szabadidős sportolóknak - II. rész

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Mikor és mit érdemes enni edzés után? Mire kell figyelnie annak, aki azért sportol, mert fogyni szeretne? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Étkezés edzés után

Az edzés befejezése után egy-két órával célszerű időzíteni a következő nagyobb étkezést. Az étel könnyen emészthető szénhidrátokból, kevés fehérjéből és némi zsírból álljon (pl. sütőben sült burgonya, túró, csőben sült zöldségek, édes főétel).

Ideális táplálkozás szabadidős sportolóknak – I. rész

A sportolók számára nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék, tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok. De milyen élelmi forrásból mihez és mekkora mennyiségben juthat hozzá a szervezetük? Mit célszerű edzés előtt és mit inkább utána fogyasztani? Cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre kaphat választ. Ideális táplálkozás szabadidős sportolóknak – I. rész

Táplálékkiegészítők: Szükségesek vagy sem?

Vitaminhiány egészséges táplálkozás mellett viszonylag ritkán fordul elő. Magnéziumhiány viszont a sportolóknál meglehetősen gyakori probléma. Táplálékkiegészítők szedése magnéziumhiány, illetve más hiánybetegségek esetén az orvos előírására szedhető.

Fehérjék és izomépítés

Az izmok főként fehérjékből állnak. Ha erősebb izmokat szeretne, nem az a jó megoldás, ha egy steakkel több kerül a tányérra, a szervezet ugyanis sokkal jobban tudja hasznosítani az olyan fehérjekombinációkat, amit például egy olyan ételből nyer, aminek 65 százalékát burgonya, 35 százalékát pedig tojás teszi ki. Értékes növényi fehérjeforrást jelentenek a hüvelyesek és a gabonafélék.

Az erősítő sportokat űzők számára fontosabb, hogy a megfelelő és egészséges szénhidrátbevitelre odafigyeljenek.

A sporttal fogyni is!?

Sokan azért sportolnak, hogy fogyjanak. Rájuk részben más szabályok vonatkoznak. Egy óra edzés alatt sportágtól és intenzitástól függően 200-800 kilokalória fogy el. Annak, aki kontrollálni akarja a testsúlyát, főleg a köztes étkezésekkel kell óvatosnak lennie. A sortolóknak egyébként ajánlott szénhidrátban gazdag táplálkozás sem célravezető a fogyni vágyók esetében. A szénhidrátokban gazdag kenyér és gyümölcsök serkentik az inzulinelválasztást, az inzulin pedig gátolja a zsírok lebontását. Hamar ismét éhségérzet alakul ki, a vércukorszint leesik. Ezek helyett edzés előtt fehérjedús ételt fogyasszon, például túrót, ez kevésbé van hatással az inzulinelválasztásra. Edzés után sem tanácsos gyorsan hasznosuló szénhidrátokat fogyasztani, mivel, ha az izmok nem jutnak tápanyagokhoz a szénhidrátokból, akkor a zsírok lebontásából nyernek energiát. Edzés után a legjobb egy-két órán át nem enni semmit, a folyadékot és elektrolitokat viszont természetesen a fogyni vágyóknak is pótolni kell!

Lábszárgörcs: Mi okozza, mit tehet ellene?

Mi a teendő lábszárgörcs estén? A lábszárgörcs többnyire a sportolók, a nők, a kismamák és az idősek problémája. Sokszor éjszaka alakul ki, és megzavarja a nyugodt alvást. Lábszárgörcs: Mi okozza, mit tehet ellene?

(WEBBeteg – B. M.; forrás: apotheken-umschau.de)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.