• A csoportos edzés hatékonyabb a diabétesz ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Cukorbetegek és/vagy elhízott betegek találhatnak hatékony ellenszert problémáikra a legújabb kutatások szerint. Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa a fizikai aktivitás egészségvédő hatásairól, és a csoportos mozgás előnyeiről beszél.

    Az elhízás a cukorbetegség előszobája

    Mivel az Amerikai Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 69 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen populációnak komoly esélye van a 2-es típusú cukorbetegségre is. Ez a hatalmas, drámai szám az utóbbi 15 év „eredménye”. Éppen ezért a szakembereknek különösen fontos, hogy megtalálják azokat a módszereket, amelyek eredményesen megállíthatják a romló mutatókat.

    Az amerikai Diabétesz Megelőző Program legújabb kutatásában azt találta, hogy az életmódbeli változtatások sokkal eredményesebbek a súlyvesztés és a BMI csökkentése terén, mint a hagyományos kezelések. Igaz, a tudósok az eredményeket 15 hónapos programok után mérték.  

    Hirdetések

    Az már régóta közismert, hogy a közepes intenzitású mozgás jelentősen mérsékelheti a 2-es típusú diabétesz kockázatát, ennek ellenére a klinikai gyakorlatban igen gyakran sikertelen volt a kifejezetten fogyókúrára tett próbálkozás. Ugyanakkor az életmódbeli váltás jól mérhető volt, hosszútávú eredményt hozott és sokkal könnyebben be lehetett illeszteni a mindennapokba.

    A csoportos mozgás eredményesebb

    Kombinált edzés


    Az már jó ideje köztudott, hogy a rendszeres mozgás segít a cukorbetegség karbantartásában, de azt eddig nem vizsgálták, hogy pontosan mely típusú edzés a leghatékonyabb ebből a szempontból. Dr. Apor Péter egyetemi tanár, sportorvos, kutató, az Oxygen Medical szakértője beszélt a témáról. Cukorbetegség: A leghatékonyabb kombinált edzés.>>

    A 241 elhízott beteget 3 véletlenszerű csoportba osztották: az első kategóriába kerültek a csoportos életmód programban részt vevő betegek, a második csoporthoz tartoztak az önállóan, otthon, DVD-vel tornázó személyek, a harmadik csoport tagjai a hagyományos orvosi ellátást kapták. A résztvevők átlagos testtömeg-indexe kezdetben 32 volt.

    A 3 hónapos intenzívebb súlycsökkentő fázist egy 12 hónapos fenntartó időszak követte, így 15 hónap múlva mindhárom csoportnál csökkent BMI-t mértek. Ám míg a hagyományos orvoslásnál ez változás mindössze 0,9 volt, az otthon tornázóknál 1,6, a csoportosan mozgóknál viszont 2,2 – vagyis 32-ről átlagosan 29,8-ra csökkent.

    A célul kitűzött 7 százalékos testzsír-százalék csökkenést a csoportban edzők 37 százaléka érte el, a DVD-vel tornázók 35,9 százaléka, míg a hagyományosan kezelt személyek közül csak 14,4 százaléka. Tehát mindkét életmódváltó csoport jobb eredmények ért el, mint azok, akik az életmódjuk helyett csakis a „fogyókúrára” koncentráltak.   

    Szakértő segítséggel könnyebb

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa szintén hasznosnak tartja a csoportos mozgást:

    A csoport mindenképpen motiváló erejű, ahogyan motivál a személyi edző irányítása is. A hatékonyságot mindenképpen növeli, ha az életmódváltás egy komplex életmód felmérésre épül, hiszen így nem csak az egészségügyi állapotunkról kapunk teljes képet, de a fittségünkről is. A vizsgálatoknak ugyanis éppúgy része az anamnézis felvétel és az életvitel felmérése, mint a vércukor- és vérzsír mérés, a szív-stressz szint megállapítása, az érelmeszesedés szűrése, az EKG, a tüdőfunkció-, a testösszetétel- és a csontsűrűség mérése.

    A komplex, humánkineziológus és szakorvos által végzett teszteket követi a személyi edző felmérése, amely az edzettségi szintet, az izomerőt és a hajlékonyságot veszi górcső alá. A kétórás program után már biztos alapokkal rendelkezünk ahhoz, hogy kidolgozhassunk egy, a páciens céljaihoz és lehetőségeihez illeszkedő testreszabott életmódprogramot.

    (orvostkeresek.hu)
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA