• Nanoezüst a sportuházatban: Ártalmas az egészségre?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nanorészecskék nagyon sokféle ruhaanyagban megtalálhatók. A ruhák gyártása során előszeretettel alkalmazzák a nanoezüstöt. Mi ennek az oka, és milyen hatással vannak egészségünkre ezek az apró ezüstrészecskék?


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Kémiai kutatások igazolták, hogy az ezüst sejtméreg. De akkor miért használják még mindig különféle textíliák, sportruházat előállítása során? Először is fontos tisztázni, hogy a nanoezüst nem egyenlő az ezüsttel.

    Tulajdonképpen mi is az a nanoezüst?

    A „nano” görög eredetű szó, jelentése: törpe. Nanorészecskéknek azokat az apró részecskéket nevezzük, melyek átmérője 100 nm-nél kisebb. Összehasonlításképp egy hajszál átmérője 80.000 nm. Méretük változásával a nanorészecskék struktúrája is megváltozik, ezáltal az anyagok új tulajdonságokat nyernek.

    Hirdetések

    Hol alkalmazzák a nanoezüstöt?

    A nanaoezüst számos mosó- és tisztítószer összetevője, megtalálható bizonyos kozmetikumokban és a textíliákban is. A nanoezüst a jelenleg iparilag leggyakrabban alkalmazott nanorészecske. Az ezüstionok meggátolják a baktériumok elszaporodását és megakadályozzák az izzadságszag kialakulását. Ez utóbbi tulajdonságát kihasználva alkalmazzák előszeretettel a sportruházatok (sportruhák, sportalsóneműk, sportzoknik) előállítása során.

    A nanoezüst árt az egészségnek?

       A top 20 rákkeltő anyag


    Az Amerikai Rák Társaság jelentésében a leginkább rákkeltő anyagok listája is megtalálható. A toplistán megtalálható rajta az LCD-tévék egyik alkotóeleme, az indium-foszfid, de a többműszakos munka is helyt kapott.
    Rákkeltő anyagok listája >>

    „A naanoezüst egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban hosszú távú vizsgálatok még nem állnak rendelkezésre, mivel a nanotechnológia egy viszonylag új kutatási terület. Ezért csak annyit lehet kijelenteni, hogy a nanoezüst akut megbetegedések veszélyét nem hordozza.” – mondja Dr. Jutta Tentschert, a Német Kockázatbecslési Intézet szakértője. Az intézetben eddig a belélegzéssel, a szájon át, az emésztőrendszeren és a bőrön keresztül szervezetbe került nanoezüst hatását vizsgálták. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a nanoezüst a bőrön keresztül bekerülve okozza a legkevesebb gondot, belélegezve pedig a legveszélyesebb. A kutatás azonban nem tudta teljes egészében felbecsülni a nanoezüst jelentette egészségügyi kockázatot. „Ennek felmérésére további átfogó és alapos vizsgálatokra van szükség.” – hangsúlyozza Tentschert.

    „A nanorészecskék a bőrön keresztül nem juthatnak át a ruhákból a szervezetbe, csupán a bőr legfelsőbb rétegeibe kerülhetnek be, amely az elhalt hámsejtek leválásával időről-időre megújul.” – magyarázza a szakértő.

    Mire használják a nanaorészecskéket az orvostudományban és a kozmetikai iparban?

    A nanorészecskék fényvisszaverő hatásuk miatt megtalálhatóak a naptejekben. A fogkrémekbe azért kerülnek, mert a fogak felületén lévő apró repedéseket elzárják. A ránctalanító krémekben a bőr vízveszteségének csökkentését szolgálják. Mivel az ezüstionok lassítják a baktériumok és a gombák terjedését, és megakadályozzák a kellemetlen szagok kialakulását, dezodorok alapanyagaiként és az atópiás dermatitisz kezelésében is felhasználják őket. Az említett bőrbetegségben szenvedő emberek számára készülő fehérneműk előállítása során a gyártók gyakran alkalmaznak nanoezüstöt, mivel antibakteriális tulajdonságai révén javítja a betegek állapotát, enyhíti bőrtüneteiket.

    A nanoezüst hatása a környezetre

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „A nanaoezüst egyre szélesebb körben történő alkalmazása további problémákat vethet fel.” – figyelmeztet Dr. Doris Völker, a Dessaui Környezetvédelmi Hivatal munkatársa. Az ezüstionok mérgező hatással vannak az élőlényekre. Noha a nanoezüst csekély mérete révén új tulajdonságokkal bír, mégiscsak ezüstionokból áll. Nem igazolt, hogy a nanoezüst környezetkárosító hatása kizárólag az ezüstionoknak tudható-e be vagy nanomérete révén is kifejt-e mérgező hatást. A legfontosabb kérdés az, hogy milyen formában és milyen mennyiségben került a részecske a levegőbe, talajba vagy vizekbe. Ez azonban nehezen mérhető. További problémát jelent, hogy a gyártók a termékeken legtöbbször nem tüntetik fel, hogy milyen formában és koncentrációban van jelen a nanoezüst az adott termékben.

    Egyes vizsgálatok szerint a ruhák mosása során a vízbe jutnak a nanoezüst részecskék és a vízvezetékeken, csatornahálózaton keresztül a szennyvíziszapba kerülnek, és így akár a mezőgazdasági művelés alatt álló területekre is kijuthatnak.

    A környezetben az ezüst általában más elemekkel alkotott vegyületek formájában fordul elő, ami nagyban meghatározza azt, hogy mennyire mérgező hatású. Bármilyen eredményt is hoznak a jövőbeli kutatások, annyi bizonyos, hogy az ezüst egy mérgező elem és az is marad.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: apotheken-umschau.de; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó )

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA