• A legújabb fitnesztrendek II. rész

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szeretne többet megtudni az aktuális fitnesz trendekről? Cikkünkben olvashat a legújabb mozgásfajtákról és megtudhatja azt is, hogy mi a szakértők véleménye.

    Minimalista futócipők


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Egyes futórajongók szerint jobb és hatásosabb a mezítláb futni, a cégek ezért kifejlesztették a mezítláb történő futást imitáló cipőket. Az első modellekben mindegyik lábujjnak saját, elkülönített  helye van, hasonlóan az ötujjas kesztyűhöz. Azóta a “mezítlábas” cipőket is továbbfejlesztették. Az újabb típusok már jobban hasonlítanak a normál futócipőkhöz. Több nagy márka, a New Balance és a Saucony is forgalmaz minimalista edzőcipőket. A viselői kedvelik, mert könnyű, és jobban érezhető a felülettel való érintkezés, mint a hagyományos futócipők esetében. Egyesek arról is meg vannak győződve, hogy a minimalista cipők viselése erősíti a lábfej és a boka izmait.

    Hirdetések

    A szakértő véleménye: “Nagyon kevés embernek van tökéletes futólépése. Sokak lábfeje kifelé vagy befelé dől vagy bokasüllyedésük van. A minimalista cipők nem nyújtanak elég alátámasztást, hogy kompenzálják ezeket a problémákat, így ezek használata sérüléshez vezethet, mint pl. plantaris fasciitis (a talpon végighúzódó izomköteg húzódása, túlnyúlása) vagy Achilles tendonitis (az Achilles-ín sérülése) kialakulásához.”

    Milyen láb milyen cipőt igényel?


    lábfej: egyenes, alacsony boltozatú futási stílus: valószínűleg túlzottan pronáló igény: stabilitás kaptafaforma: egyenes, stabilizáló

    lábfej: félig görbe, közepes magasságú futási stílus: normálisan pronáló (semleges) igény: stabilitás és flexibilitás kaptafaforma: standard

    lábfej: görbe, magas boltozatú futási stílus: valószínűleg szupináló igény: kipárnázottság és flexibilitás kaptafaforma: görbített, "nagyteljesítményű"

    Vásároljon okosan. Ha biztos abban, hogy semleges lábállással rendelkezik (nem túlpronáló és nem szupináló, vagyis a lábfeje nem dől befelé vagy kifelé a lépés közben), próbálja ki. (Ha nem biztos abban, hogy semleges lábállása van, a következő módszerrel megtudhatja: álljon egy lábra. Ha egy percen keresztül így tud maradni anélkül, hogy elmozdulna ebből a pozícióból, valószínűleg nincs ilyen jellegű problémája). Ha Ön túlpronáló vagy szupináló lábállással rendelkezik, és ki szeretné próbálni a minimalista futócipőt, válasszon egyet a hibrid modellek közül (Brooks vagy Asics). Ezek talpa vékonyabb és könnyebbek is, mint a hagyományos futócipőké, ugyanakkor nagyobb alátámasztást nyújtanak, mint a tipikus minimalista lábbelik. A legjobb, amit tehet: keressen egy olyan sportboltot, ahol fel tudják mérni a lábállását és annak megfelelő cipőt tudnak ajánlani - legyen az minimalista vagy hagyományos.

    Digitális testmonitorok

    A trend szerint: A digitális testmonitorok karon hordható vagy övre csatolható készülékek (Fitbit (fitbit.com), a BodyMedia FIT (bodymedia.com) és a Bodybugg (bodybugg.com)). Egészen érzékeny mozgásérzékelőket használnak, hogy követni tudják a lépések számát, a távolságot, az elégetett kalóriát, az edzés időtartamát, illetve az éjszakai hánykolódást és forgolódást is (24 órán keresztül viselhetők). Összehangolhatjuk őket egy számítógéppel vagy okostelefonnal, így nyomon követhetjük pl. azt, hogy az étkezések során bevitt kalóriák mennyiségéből mennyit égettünk el az edzés során.

    A téma cikkei


    2/1 A legújabb fitnesztrendek I. rész

    2/2 A legújabb fitnesztrendek II. rész

    A szakértő véleménye: “Ezeknek a készülékeknek a segítségével pontosan követhető, hogy a kitűzött célhoz képest hol tartunk.”, mondja Anderson, sőt egy 2011-ben publikált kutatás szerint azok az elhízott személyek, akik használták a test monitorozására alkalmas készülékek egyikét, több súlyt vesztettek, mint akik nem használtak ilyet.

    Megjegyzés: nem feltétlenül szükségesek, de ha valaki célorientált, vagy igényli az állandó visszajelzést, hasznát veheti.

    Crossfit edzések

    A trend szerint: a cross-fit edzést úgy kell elképzelni, mint egy kiképzőtábort, ami a magas intenzitású kardióedzést és az erősítőedzést kombinálja. A CrossFit óra általában magában foglalja a kettle-bell emelgetést, a traktor-gumi dobálást (valódi traktorgumikat), medicinlabda falhoz dobálását, valamit saját testsúllyal történő erősítőgyakorlatokat is, mint pl. guggolások (súlyzóval vagy anélkül) és a fekvőtámaszokat. Az ilyen órákon általában 5-20 ember edz együtt, 20-60 perces egy alkalom. A gyakorlatok sora minden alkalommal különböző, unatkozásra nincs idő, a követői pedig gyors súlyvesztésről és az izomzat tónusának fejlődéséről számolnak be.

    A szakértő szerint: “a cross-fit intenzív edzés lehet, egyszerre veszi igénybe a kitartást, gyorsaságot, a teljesítményt és az erőt és minden gyakorlat más izomcsoport igénybevételét követeli meg”. Mialatt saját tempójában edz, a csoport versenyhatása érvényesülhet. Ugyanakkor néhány szakértő szerint a CrossFit sérülésekhez vezethet, különösen akkor, ha valaki túlerőlteti magát annak érdekében, hogy a csoport színvonalához alkalmazkodjon.

    Megjegyzés: ha már jó formában van, a CrossFit remek módszer arra, hogy még jobb formába kerüljön. A kezdők lassan indítsanak - egyes edzőtermekben van lehetőség arra, hogy elsajátítsák az edzés alapjait, hogy aztán egy haladó csoporthoz csatlakozhassanak.

    Izomköteg-oldás

    A trend szerint: ez a nagyon technikainak ható módszer tulajdonképpen nagyon egyszerű. Egy olcsó gömb alakú tárgy szükséges hozzá, ami hasonló a habszivacsból készült görgethető hengehez vagy a Myo-terápiás labdához. Célja, hogy kimozgassa a görcsöket a fájó izomzatból (teniszlabda is alkalmas lehet).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az izomköteg-oldás stimulálja az izmokat burkoló vékony hártyát. Vélhetően hatásosabb a görcsök csillapításában és a fájdalom csökkentésében, mint az egyszerű izommasszázs. Hogyan próbáljuk ki? Helyezze a választott gömb alakú tárgyat a földre vagy a falhoz, majd dőljön rá úgy, hogy az érzékeny területtel érintkezzen. Ez kissé kellemetlen érzés lehet. Tartsa ki a pozíciót 30-45 mp-ig. A hatás fokozása érdekében finoman mozgassa az érintett területen a gömböt.

    A szakértő véleménye: “egészséges állapotában az izompólya (izombőnye) olyan, mint egy párnahuzat, ami könnyen mozog a párnán. Azonban amikor gyulladt vagy sérült a terület, akkor a bőnye hozzátapadhat az izomhoz, akadályozva ezzel annak mozgását, ami kellemetlen érzést kelthet. Ez a módszer elősegítheti az izombőnye tapadásának feloldását.

    Megjegyzés: ez a módszer többféle izomfájdalom esetében is hatásos lehet. Alkalmazása különösen ajánlott a nehezen masszírozható területeken, mint a négyfejű combizom vagy a combhajlító izmok, emellett az edzők ajánlása szerint az edzéseket követően alkalmazott kezelés elősegítheti az izmok eredeti állapotának minél előbbi visszaállítását.

    (WEBBeteg)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA