Sporteszközök - kinek mi ajánlott?

WEBBeteg
megjelent:

Régóta sportol? Most kezdte? Cikkünkből megtudhatja melyik hagyományos és divatos sporteszköz való önnek.

Sorra vettük a mostanában divatos, valamint a hagyományos sportkiegészítőket és szakértőink segítségével kielemeztük őket.

Súlyzó

Klasszikus sporteszköz az izmok erősítésére. Ezeknek a sportszereknek széles választéka áll rendelkezésre: a röviddel (egykzessel) a kar, és a váll izmait, a hosszúval (kétkezessel) a kar-, a váll, a törzs - és megfelelő gyakorlatok által a lábakat is - lehet edzeni.

Előnye: lehetővé teszi a szabad, "háromdimenziós" edzést, egy súlyzópaddal kiegészítve a teljes test megdolgoztatható.

Hátránya: a test különböző részei más-más gyakorlatot igényelnek és különbözőek a teherbírásuk is, így gyakran kell a súlyzóról súlyt levenni vagy esetleg még rápakolni, ez időigényes. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem olcsó, pláne ha már elértünk egy szintet és további súlyokra van szükségünk. Fontos: kezdőknek érdemes megtanulni a helyes súlyzógyakorlatokat, a rossz tartás és helytelen fogás többet árt, mint használ.

Sporteszközök

Ugrálókötél

Az egyik legnépszerűbb kiegészítő - nemcsak a bokszolók körében, használata is roppant egyszerű.

Előnye: rendkívüli állóképesség fejleszthető vele, nagymértékben javítja a koordinációt, rugalmassá, hajlékonnyá válhatunk használatával. Olcsó, kis helyet foglal.

Hátránya: a cél az hogy könnyed, kis ugrásokkal, hosszútávon és sokáig kitartsunk, ez azonban gyakorlottságot igényel. Kezdők gyakran abba a hibába esnek, hogy túl magasra ugranak, ezáltal hamar elfáradnak és végül feladják, ráadásul a mozgásuk is széteshet, amitől megnő a sérülésveszély. Fokozatosan kell haladni.

Sporteszközök

Step pad

Egyszerű eszköz az állóképesség javítására, fejlesztésére, lakásunkba lépcsőt varázsolhatunk, melyen sokféle gyakorlatot végezhetünk, ha pedig zenét hallgatunk közben, kifejezetten élvezetes is lehet az edzés.

Előnye: Nemcsak a lábakat edzi, hanem állóképesség-fejlesztő hatásával a szív- és érrendszert erősíti. Könnyen kezelhető, egyszerűen végrehajtható gyakorlatokat tesz lehetővé.

Hátránya: nem túl praktikus, viszonylag helyigényes, kis lakásban nem biztos, hogy ez a legcélszerűbb sporteszköz. Ha egyedül edzünk, unalmas lehet, érdemes step-aerobik órára járni, ott a hangulat is más.

Sporteszközök

Lépcsőzőgép

Állóképességfejlesztő eszköz, mely a lépcsőn való haladást érezteti használójával, állítható nehézségi fokozatokkal.

Előnye: használata jó a szív- és érrendszernek, a legtöbb lépcsőző bővíthető (pl. expanderkötelekkel), így nemcsak az alsó-, hanem a felsőtestünket is edzhetjük.

Hátránya: a lépcsőzőgépen való mozgás közben rossz, természetellenes testtartást vehetünk fel, erre figyeljünk használatakor. A sportdiszkontokban kapható olcsó eszközök nem mindig a legjobb minőségűek, gyakori probléma, hogy a teleszkópok megadják magukat (kifolyik az olaj) és hangossá válnak. A jó minőségű gépek meglehetősen drágák. A hagyományos step pad talán jobb választás.

Sporteszközök

Hasizomerősítő (ab trainer)

Milyen meglepő: hasizomgyakorlatot fejleszthetünk vele.

Előnye: kezdők megtanulhatják a felülések helyes ívét és nem terhelik feleslegesen a derekukat sem. A nyaktámasz megléte is áldásos, de ez egyben a készülék hátránya is: használatával nem a hasból indul ki a mozgás, pedig az lenne a lényeg. Sokan a kezükkel segítenek rá a felülésre, így a hasizom nincs rákényszerítve a teljes erőből való munkára. Meglehetősen sok helyet foglal, kis lakásban nem praktikus, korlátozott a használhatósága.

Sporteszközök

Sling trainer

Alapvetően rehabilitációs erősítőeszköz volt, ma már egyre népszerűbb a fitnesztermekben is. Mennyezetre vagy falra erősített kampóhoz szerelt fogantyúval ellátott gumikötélpár.

Előnye: számtalan gyakorlatot végezhetünk vele. Fejleszti a koordinációs- és egyensúlyozóképességünket. Teljes testsúlyunkat mozgatjuk, emiatt erősítő, állóképességfejlesztő hatása elvitathatatlan, sokoldalú edzést tesz lehetővé.

Hátránya: fentebb említettük, hogy saját súlyunkkal dolgozunk, tehát a megfelelő, helyes testtartásra figyelni kell, különben az ízületeket nagyon megterheli. Inkább gyakorlottab, edzettebb sportbarátoknak ajánljuk.

Sporteszközök

Gymstick

1,3 méter hosszúságú üvegszál alapú, teleszkópos bot, két végén (fogantyúval és) gumikötéllel ellátva. Öt színben kapható (egyelőre...), a színek a gumikötél ellenállásának erősségét jelzik.

Előnye: sokoldalú edzést tesz lehetővé, gyakorlatilag a teljes testünket megdolgoztathatjuk vele. Praktikus, teleszkópos,könnyű, így még akár utazáskor is magunkkal vihetjük.

Hátránya: nem olcsó. A szalagok sajnos nem cserélhetők, így ha valaki elér egy edzettségi szintet, vehet egy új botot. Kezdők kevés gyakorlatot tudnak vele végezni, érdemes szakembertől tanulni.

Sporteszközök

Thera-Band

Fokozatos ellenállású gumiszalag, elsősorban az izmok erősítésére. A szalag ellenállása és a kifejtett izomerő függ a szalag nyújtásának százalékos mértékétől, ami megmutatja, hogy az ellenállás kg-ban mennyinek felel meg, tehát: egy 50 cm hosszúságú piros gumiszalagot 100 cm-re nyújtunk, a nyújtás százalékos aránya 100% és az ehhez szükséges erő 1,8 kg-nak felel meg.

Előnye: kicsi, praktikus, bárhol elfér, kezdőknek kifejezetten ajánlott. A gumiszalag színének és ezzel a helyes szalagerősség kiválasztása az egyén edzettségének megfelelően történik.

Hátránya: a különböző izomcsoportok más-más terhelést bírnak, így nem csak többféle szalagra lesz szükségünk.

Sporteszközök

Rezgő rúd (flexi-bar)

A másfél méter hosszú, vékony, fémből készült rúd rezgetése az egész testet megdolgoztatja, az ízületek terhelése nélkül. A flexi-bart a kar, a hát és a has izmainak együttes megfeszítésével lehet rezgésbe hozni. Az álló helyzetben végzett alapgyakorlatok mellett mozogni is lehet a flexi-barral, bár az már több ügyességet igényel.

Előnye: Mivel az eszköz edzés közben folytonosan mozgásban van, az izmok is folyamatosan megfeszülnek, egy pillanatra sem ernyedhetnek el. Emiatt hamar felszökik a pulzus, és később is végig a zsírégető tartományban marad. A mélyizmokra különösen jó hatással van.

Hátránya: használatának elsajátításához szakemberre és elég sok időre van szükség, a türelmesebb, kitartóbb sportbarátoknak ajánljuk.

Sporteszközök

Fitnesz-DVD

Nem kell edzőterembe mennünk, ha profi előadóktól szeretnénk tanulni. Legyen szó állóképességjavításról, speciális edzésről, mindenre kaphatunk segítséget.

Előnye: időjárástól függetlenül bármikor tornateremmé változtathatjuk a lakásunkat a saját koncepciónknak megfelelően. Nem magunktól kell kitalálni a gyakorlatokat, komplett edzéstervet próbálhatunk ki.

Hátránya: akik ezeket a DVD-ket összeállítják, a gyakorlatokat végzik, hivatásszerűen sportolnak. Ami nekik természetes, az egy átlagembernek, kezdő sportbarátnak kimerítő és teljesíthetetlen lehet, s ez kedvét szegheti.

Sporteszközök

(WEBBeteg, forrás: Stern)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.